ΔΙΕΘΝΗ

Γη και ύδωρ τάζει ο Ερντογάν πριν από τις εκλογές

Δημοσίευση 10 Μαΐου 2018, 18:44 / Ανανεώθηκε 10 Μαΐου 2018, 22:29
Γη και ύδωρ τάζει ο Ερντογάν πριν από τις εκλογές
Facebook Twitter Whatsapp

Ο Τούρκος πρόεδρος υποσχέθηκε χαμηλότερα επιτόκια και μείωση του πληθωρισμού

Όταν ο Τούρκος πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν αποκάλυψε το εκλογικό του μανιφέστο μπροστά σε ένα τεράστιο πλήθος στην Κωνσταντινούπολη, είχε περισσότερες υποσχέσεις από ποτέ.

Τα τελευταία χρόνια, η Τουρκία χαρακτηρίζεται ως οπισθοδρομική και όχι ως σύγχρονη. Υπάρχει λιγότερη δημοκρατία, λιγότερη ελευθερία και λιγότερη ευημερία. Όποιος εκτιμά τα πράγματα αυτά, θα καταφέρει να ταρακουνηθεί από τις συνεχείς υποσχέσεις του Ερντογάν.

Ο Τούρκος πρόεδρος υποσχέθηκε χαμηλότερα επιτόκια και μείωση του πληθωρισμού στη χώρα του, υποστηρίζοντας ότι το νέο προεδρικό σύστημα (που θα ισχύσει μετά τις εκλογές), θα δώσει νέα ώθηση στην τουρκική οικονομία.

Μάλιστα, χαρακτήρισε τις προσεχείς προεδρικές και κοινοβουλευτικές εκλογές ως «ορόσημο» για μια ισχυρή Τουρκία, που θα την ανεβάσουν στο επόμενο επίπεδο, ως «παγκόσμια δύναμη».

Αξίζει να σημειωθεί, ότι το νέο κυβερνητικό σύστημα που θα ισχύσει μετά τις εκλογές, αναμένεται να εδραιώνει περισσότερες εξουσίες στα χέρια του προέδρου της χώρας.

Αναφερόμενος στην ευρωπαϊκή προοπτική, ο Τούρκος πρόεδρος έστειλε το μήνυμα ότι η Άγκυρα ποτέ δεν εγκατέλειψε τον στόχο της για ένταξη στην Ε.Ε., ωστόσο -όπως συμπλήρωσε- οι εταίροι της χώρας στην Ευρώπη δεν δείχνουν την ίδια αποφασιστικότητα για το ζήτημα.

Επιπλέον, ο Ερντογάν υποστήριξε την Κυριακή, ότι το Κόμμα Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης (ΑΚΡ) προσφέρει δικαιοσύνη σε όλα τα τμήματα της κοινωνίας. Το γεγονός αυτό δεν σχετίζεται καθόλου με την πραγματικότητα.

Άνθρωποι από όλα τα τμήματα της κοινωνίας, εκτός από τη βασική εκλογική περιφέρεια του ΑΚΡ ,των συντηρητικών σουνιτών μουσουλμάνων, έχουν χάσει την εμπιστοσύνη τους στη χώρα.

Κάποιες από τις υποσχέσεις του για ευημερία, έχει ήδη αρχίσει να τις πραγματοποιεί, όπως ένα οικονομικό πακέτο που περιλαμβάνει καταθέσεις μετρητών σε συνταξιούχους πριν τις θρησκευτικές αργίες και μια αμνηστία για την παράνομη κατασκευή πρόκειται να περάσει από το κοινοβούλιο πριν από τις εκλογές της 24ης Ιουνίου.

Επίσης, θα εκπληρώσει την υπόσχεσή του για περισσότερη ασφάλεια. Η κατάσταση έκτακτης ανάγκης, που ισχύει από τον Ιούλιο του 2016, μπορεί να επεκταθεί επ’ αόριστον.

Έτσι, καθώς ο Ερντογάν επαναλαμβάνει τις υποσχέσεις της εκστρατείας του, είναι σαφές ότι θα πραγματοποιήσει μερικές από αυτές και θα απορρίψει κάποιες άλλες. Δεν είναι δύσκολο να προβλέψει κανείς, ποιες θα είναι αυτές. 

Πηγή: Oliver Wright/Ahval