current views are: 9

11 Μαΐου 2018
Δημοσίευση13:38

«Απαράδεκτες» οι απαιτήσεις των ΗΠΑ για το ευρωπαϊκό εμπόριο με Ιράν, λένε Γαλλία – Γερμανία

Οργή σε Γαλλία και Γερμανία για τις αμερικανικές συστάσεις

Δημοσίευση 13:38’

Οργή σε Γαλλία και Γερμανία για τις αμερικανικές συστάσεις

Η απαίτηση των ΗΠΑ για άμεσο τερματισμό των εμπορικών συναλλαγών της Ευρώπης με το Ιράν χαρακτηρίστηκε «απαράδεκτη» από τη Γαλλία και προκαλεί ανάλογες αντιδράσεις και στο Βερολίνο και το Λουξεμβούργο.

Αντιδρώντας στις εμπορικές διαστάσεις που παίρνει η απόφαση των ΗΠΑ να αποσυρθούν από τη διεθνή συμφωνία με το Ιράν, ο υπουργός Εξωτερικών της Γαλλίας Ζαν Ιβ Λε Ντριάν χαρακτήρισε απαράδεκτη την κατάσταση μιλώντας στη Le Parisien.

«Οι Ευρωπαίοι δεν θα πρέπει να πληρώσουν επειδή οι ΗΠΑ αποσύρθηκαν από μια συμφωνία στην οποία είχαν συμβάλλει και οι ίδιες» τόνισε.

Η Ευρώπη, είπε, θα πρέπει να λάβει μέτρα για να προστατεύσει τα συμφέροντά της και να ζητήσει διαπραγματεύσεις για το θέμα με τις ΗΠΑ.

Η Ουάσιγκτον δίνει περιθώριο μέχρι το Σεπτέμβριο προκειμένου να διακοπούν οι εμπορικές συναλλαγές ακόμα και από ευρωπαϊκές εταιρείες.

Γαλλικές εταιρείες έχουν συνάψει συμφωνίες δισεκατομμυρίων ευρώ μετά τη συμφωνία του 2015, η οποία προέβλεπε τον περιορισμό του πυρηνικού προγράμματος του Ιράν με αντάλλαγμα την άρση των σκληρών οικονομικών κυρώσεων κατά της Τεχεράνης.

Η Airbus, μεταξύ άλλων, θα πρέπει να ακυρώσει την πώληση 100 αεροπλάνων στο Ιράν, από τα οποία τα 3 έχουν ήδη παραδοθεί.

Παρέμβαση Αμερικανού πρεσβευτή στη Γερμανία

Στη Γερμανία, η σύσταση του Αμερικανού πρεσβευτή για το εμπόριο της Γερμανίας με το Ιράν επίσης προκάλεσαν αντιδράσεις.

«Όπως είπε ο Πρόεδρος των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ, οι αμερικανικές κυρώσεις θα στοχεύσουν σε κρίσιμους τομείς της ιρανικής οικονομίας. Οι γερμανικές επιχειρήσεις που δραστηριοποιούνται στο Ιράν πρέπει να σταματήσουν άμεσα» έγραψε στο Twitter ο νέος πρέσβης των ΗΠΑ Ρίτσαρντ Γκρενέλ.

«Δεν είναι δική μου δουλειά να διδάσκω στους ανθρώπους την υψηλή τέχνη της διπλωματίας, ειδικά όχι στον πρέσβη των ΗΠΑ, αλλά φαίνεται σαν να χρειάζεται πράγματι λίγο φροντιστήριο» δήλωσε η αρχηγός του Σοσιαλδημοκρατικού Κόμματος (SPD) Αντρέα Νάλες, ενώ ο αρμόδιος του Χριστιανοδημοκρατικού Κόμματος (CDU) για την εξωτερική πολιτική Γιούργκεν Χαρτ εξέφρασε την πεποίθηση ότι ο κ. Γκρενέλ «θα γίνει γρήγορα γνώστης και θαυμαστής της Γερμανίας, όπως συνέβη με τους προκατόχους του, και αυτό το απίθανο τουίτ θα παραμείνει ένα μεμονωμένο σφάλμα».

Ο αναπληρωτής επικεφαλής της ΚΟ της Αριστεράς Φάμπιο ντι Μάζι ζήτησε από την κυβέρνηση να καλέσει τον Αμερικανό διπλωμάτη και να του εξηγήσει ότι «δεν είναι δική του δουλειά» αυτές οι παρεμβάσεις. «Η παραδοσιακά καλή συνεργασία της Βουλής με τον πρέσβη των ΗΠΑ αποκλείει τις ωμές απειλές εναντίον γερμανικών εταιριών. Αν ο κ. Γκρενέλ θέλει να εργαστεί εδώ σε αυτόν τον τόνο, θα παρατηρήσει σύντομα ότι δεν θα βρει πολλούς φίλους» δήλωσε ο εκπρόσωπος των Πρασίνων για τα εξωτερικά θέματα Όμιντ Νουριπούρ.

Κριτική στον νέο πρέσβη των ΗΠΑ άσκησε όμως και ο υπουργός Εξωτερικών του Λουξεμβούργου Ζαν Άσελμπορν, ο οποίος δήλωσε στο γερμανικό περιοδικό «Der Spiegel» ότι το τουίτ του κ. Γκρενέλ είναι «αυθάδεια».

 «Αυτός ο άνθρωπος ανέλαβε τα καθήκοντά του μόλις χθες. Να δίνει τέτοιες εντολές στις γερμανικές επιχειρήσεις […] Δεν συμπεριφέρεσαι έτσι στους συμμάχους σου», τόνισε. «Είμαι βέβαιος ότι το υπουργείο των Εξωτερικών μας θα εξηγήσει στον πρέσβη ότι δεν είναι ο ρόλος του να δίνει κατευθύνσεις ή να εκφράζει απειλές προς τις γερμανικές επιχειρήσεις» δήλωσε από την πλευρά του ο πρόεδρος του Γερμανοϊρανικού Εμπορικού Επιμελητηρίου Μίχαελ Τόκους.


σχετικα αρθρα