current views are: 11

11 Μαΐου 2018
Δημοσίευση16:35

Δήλωση Ερντογάν για την «κατάρα» των επιτοκίων στέλνει σε νέα βουτιά τη λίρα

Το τουρκικό νόμισμα διολίσθησε έως το επίπεδο των 4,3030 λιρών ανά δολάριο

Δημοσίευση 16:35’

Το τουρκικό νόμισμα διολίσθησε έως το επίπεδο των 4,3030 λιρών ανά δολάριο

Ο Τούρκος πρόεδρος Ταγίπ Ερντογάν τάχθηκε την Παρασκευή υπέρ της μείωσης των επιτοκίων, τα οποία χαρακτήρισε μάλιστα «μητέρα και πατέρα όλων των δεινών». Η δήλωση οδήγησε τη λίρα σε νέα υποχώρηση, καθώς οι επενδυτές ανησυχούν για τη δυνατότητα της κεντρικής τράπεζας να μειώσει τον υψηλό πληθωρισμό.

Το τουρκικό νόμισμα διολίσθησε έως το επίπεδο των 4,3030 λιρών ανά δολάριο μετά τις δηλώσεις του Ερντογάν, ενώ χθες είχε κλείσει στις 4,2374 λίρες.

Την Τετάρτη είχε υποχωρήσει στο ιστορικά χαμηλό επίπεδο των 4,3780 λιρών ανά δολάριο, για να ανακάμψει δυνατά την επόμενη ημέρα.

«Εάν ο λαός μου πει να συνεχίσω σε αυτό τον δρόμο στις εκλογές, δηλώνω ότι θα βγω νικητής στη μάχη κατά αυτής της κατάρας» είπε ο Ερντογάν στην Άγκυρα, αναφερόμενος στις πρόωρες εκλογές της 24ης Ιουνίου.

«Πεποίθησή μου είναι ότι τα επιτόκια είναι η μητέρα και ο πατέρας όλων των δεινών» υποστήριξε ενώπιον επιχειρηματιών.

Η χθεσινή ανάκαμψη της λίρας ακολούθησε την είδηση για έκτακτη σύσκεψη του Ερντογάν με το οικονομικό επιτελείο του για την αντιμετώπιση των μαζικών πωλήσεων της λίρας, η οποία έχει υποχωρήσει φέτος πάνω από 10% έναντι του δολαρίου. Στη σύσκεψη συμφώνησαν να λάβουν μέτρα για να μειωθεί η πίεση στα επιτόκια και να προστατευθεί η λίρα.

H τουρκική κεντρική τράπεζα αύξησε τον περασμένο μήνα το επιτόκιό της για την ενίσχυση της ρευστότητας των τραπεζών στο 13,5% από 12,75%.

Ο πληθωρισμός διαμορφώθηκε στο 10,85% τον Απρίλιο σε ετήσια βάση, πολύ πάνω από τον στόχο του 5% της κεντρικής τράπεζας. Οι επενδυτές φαίνεται ότι ήλπιζαν σε κάποια πρόσθετα μέτρα σύσφιξης από την κεντρική τράπεζα, η οποία ενίσχυσε τη ρευστότητα αυτή την εβδομάδα για να στηρίξει τη λίρα.

Πηγή: ΑΠΕ/Reuters


σχετικα αρθρα