Ο Νορβηγός ο οποίος ομολόγησε ότι είναι ο δράστης της διπλής επίθεσης στη Νορβηγία τον περασμένο μήνα από την οποία σκοτώθηκαν 77 άνθρωποι, είπε ότι τηλεφώνησε στην αστυνομία "10 φορές" προτού συλληφθεί, δήλωσε σήμερα ο δικηγόρος του Γκέιρ Λίπεσταντ.
Ο Αντερς Μπέρινγκ Μπράιβικ κατέθεσε αυτή την εβδομάδα στις αρχές ότι "είχε τηλεφωνήσει στην αστυνομία πολύ πριν από τη σύλληψή του. Είπε ότι κάλεσε δέκα φορές, αλλά μόνο δύο μπόρεσε να συνδεθεί," δήλωσε ο Λίπεσταντ στην εφημερίδα Aftenposten.

Ο Μπράιβικ δήλωσε στην αστυνομία "διοικητής και χρησιμοποίησε ολόκληρο το όνομά του," είπε ο Λίπεσταντ και πρόσθεσε ότι ο πελάτης του ήθελε να παραδοθεί και "χρησιμοποίησε αυτή τη λέξη (παραδοθεί) ζητώντας από την αστυνομία να επιβεβαιώσει αν δέχεται το αίτημά του."

Τα τηλεφωνήματα έγιναν από το νησί Ουτόγια, εκεί όπου ο Μπράιβικ πραγματοποίησε τη δεύτερη επίθεσή του με στόχο την κατασκήνωση της νεολαίας του Εργατικού Κόμματος και 69 νεκρούς.

Αναμένοντας την αστυνομία να επιστρέψει το τηλεφώνημά του, ο Μπράιβικ σταμάτησε να πυροβολεί--κάτι που επιβεβαιώνεται και από μαρτυρίες επιζησάντων της επίθεσης.

Σκέφτηκε "να αυτοκτονήσει ή να συνεχίσει με αυτό που αποκάλεσε επιχείρησή του και τελικά αποφάσισε να συνεχίσει μέχρι που έφτασε η αστυνομία," είπε ο Λίπεσταντ.

Ο Λίπεσταντ είπε ότι ο Μπράιβικ τηλεφώνησε στην αστυνομία για να διασφαλίσει ότι δεν θα πυροβολήσουν εναντίον του.

Η αστυνομία ανακοίνωσε νωρίτερα ότι έχει στη διάθεσή της ηχητικό υλικό με καταγεγραμμένο τηλεφώνημα του Μπράιβικ, αλλά δεν μπορεί να επιβεβαιώσει ότι έκανε κι άλλα τηλεφωνήματα, είπε εκπρόσωπος του Σώματος στην Aftenposten.

Η νορβηγική κυβέρνηση πραγματοποιεί σήμερα την εβδομαδιαία της σύσκεψη και σύμφωνα με τα μέσα ενημέρωσης είναι πιθανό να ανακοινώσει τη σύνθεση ανεξάρτητης επιτροπής επιφορτισμένης με την έρευνα για τα γεγονότα της 22ης Ιουλίου και τον τρόπο αντίδρασης της αστυνομίας και άλλων αρχών.

Ενα από τα θέματα που θα εξεταστούν είναι αν θα μπορούσαν να έχουν σωθεί ζωές αν έφταναν στον τόπο της επίθεσης--το νησί Ουτόγια-- νωρίτερα οι ειδικές αστυνομικές δυνάμεις που εστάλησαν από το Οσλο. Λέγεται ότι η αστυνομία θα μπορούσε να έχει δέσει το σκάφος της πιο κοντά στο νησί ή να έχει χρησιμοποιήσει ελικόπτερο.