current views are: 11

13 Μαΐου 2018
Δημοσίευση06:24

Επίθεση στη Γαλλία: Ανακρίνονται οι γονείς του «στρατιώτη» του ISIS

Πρόκειται για Γάλλο υπήκοο με καταγωγή από την Τσετσενία που φώναζε «ο Αλλάχ είναι μεγάλος»

Δημοσίευση 06:24’

Πρόκειται για Γάλλο υπήκοο με καταγωγή από την Τσετσενία που φώναζε «ο Αλλάχ είναι μεγάλος»

O ένοπλος με το μαχαίρι που σκότωσε έναν περαστικό το βράδυ του Σαββάτου στο Παρίσι και τραυμάτισε άλλους τέσσερις, είναι Γάλλος υπήκοος ο οποίος γεννήθηκε το 1997 στη Τσετσενία, αναφέρουν νεότερες πληροφορίες, ενώ προηγουμένως είχε γίνει γνωστό και είχε μεταδοθεί από γαλλικά μέσα ότι ήταν Ρώσος υπήκοος. Ο 29χρονος δράστης φώναξε «Ο Αλλάχ είναι μεγάλος», επιτέθηκε εναντίον περαστικών και στη συνέχεια έπεσε νεκρός από τα πυρά αστυνομικών.

Η μητέρα και ο πατέρας του έχουν προσαχθεί για ανάκριση από τη γαλλική αστυνομία, ανέφερε η ίδια πηγή.

Όπως ανέφερε δικαστική πηγή στο Γαλλικό Πρακτορείο Ειδήσεων, ο δράστης δεν είχε κανένα προηγούμενο με την αστυνομία και δεν είχε απασχολήσει ποτέ τις αρχές.

Την ευθύνη για την επίθεση έχει ήδη αναλάβει η οργάνωση Ισλαμικό Κράτος. «Ο δράστης της επίθεσης με μαχαίρι στο Παρίσι είναι στρατιώτης του Ισλαμικού Κράτους», σύμφωνα με το Αμάκ, το Πρακτορείο Ειδήσεων της οργάνωσης.

Οι τέσσερις τραυματίες βρίσκονται εκτός κινδύνου, δήλωσε κατά τη διάρκεια της νύχτας ο υπουργός Εσωτερικών, Ζεράρ Κολόμπ. Όπως έγινε γνωστό, ένας 34χρονος άνδρας μεταφέρθηκε επειγόντως στο νοσοκομείο «Ζορζ Πομπιντού» και μια 54χρονη γυναίκα επίσης τραυματίστηκε βαριά. Ένας 26χρονος και ένας 31χρονος τραυματίστηκαν πιο ελαφρά.

Να σημειώσουμε πως οι τέσσερις άνθρωποι που τραυματίστηκαν από την επίθεση με μαχαίρι από το βράδυ στο Παρίσι, είναι εκτός κινδύνου δήλωσε στα μέσα ενημέρωσης ο υπουργός Εσωτερικών Ζεράρ Κολόμπ.

Ο υπουργός, ο οποίος επισκέφτηκε τους τραυματίες της επίθεσης στο νοσοκομείο Ζωρζ Πομπιντού της γαλλικής πρωτεύουσας δήλωσε ότι: «ένας νεαρός άνδρας, 29 ετών, έχασε τη ζωή» του, συμπληρώνοντας ότι: «για ακόμη μια φορά τα νιάτα της Γαλλίας πέφτουν θύματα».

Το χρονικό της επίθεσης

Κραυγές και πανικός επικράτησαν κοντά στην Όπερα, στην καρδιά της γαλλικής πρωτεύουσας, στο 2ο διαμέρισμα, σε μια πολυσύχναστη συνοικία με μπαρ, εστιατόρια και θέατρα, λίγο πριν τις 21:00 το βράδυ του Σαββάτου.

Στην οδό Μονσινί ένας άνδρας, φωνάζοντας «Ο Θεός είναι μεγάλος» σκότωσε με μαχαίρι έναν περαστικό και τραυμάτισε τέσσερις ακόμη, πριν πέσει νεκρός από τα πυρά της αστυνομίας, ανακοίνωσαν οι γαλλικές αρχές.

«Η Γαλλία δεν θα υποχωρήσει ούτε σπιθαμή ενάντια στους εχθρούς της ελευθερίας», δήλωσε ο πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν, μετά την επίθεση, επαινώντας τους αστυνομικούς που «εξουδετέρωσαν τον τρομοκράτη».

Η πρώτη κλήση στην αστυνομία έγινε στις 20:47, τοπική ώρα (21:47, ώρα Ελλάδας) και οι αστυνομικές δυνάμεις βρέθηκαν στο σημείο εντός 5 λεπτών και ο δράστης «εξουδετερώθηκε», εντός 9 λεπτών μετά την πρώτη κλήση, δήλωσε στους δημοσιογράφους ο πρωθυπουργός Εντουάρ Φιλίπ.

Ο εκπρόσωπος του συνδικάτου αστυνομικών, Ροκό Κοντεντό δήλωσε στο πρακτορείο Reuters ότι ο δράστης αφού επιτέθηκε στους περαστικούς με ένα μαχαίρι, επιχείρησε να επιτεθεί στην αστυνομία φωνάζοντας: «Θα σας σκοτώσω, θα σας σκοτώσω!».

Οι αστυνομικοί τότε τον πυροβόλησαν.

«Μας είπαν να μπούμε γρήγορα σε ένα μπαρ. Είχα περιέργεια και βγήκα ξανά έξω και είδα ένα άτομο στο έδαφος, σε απόσταση περίπου 200 μέτρα από μένα. Η αστυνομία, η πυροσβεστική και το ασθενοφόρο έφτασε», δήλωσε μια γυναίκα αυτόπτης μάρτυρας στον τηλεοπτικό σταθμό LCI.


σχετικα αρθρα