current views are: 10

14 Μαΐου 2018
Δημοσίευση08:38

Μακελειό στη Γάζα: Συγκρούσεις με 55 νεκρούς, χιλιάδες τραυματίες και Ισραηλινοί βομβαρδισμοί

Αντιδράσεις για τη μεταφορά της αμερικανικής πρεσβείας στην Ιερουσαλήμ

Δημοσίευση 08:38’

Αντιδράσεις για τη μεταφορά της αμερικανικής πρεσβείας στην Ιερουσαλήμ

Συγκρούσεις ξέσπασαν σήμερα το πρωί ανάμεσα σε Παλαιστινίους και ισραηλινούς στρατιώτες στη λωρίδα της Γάζας κατά μήκος των συνόρων με το Ισραήλ, με αποτέλεσμα να σκοτωθούν 55 άνθρωποι, σύμφωνα με τις αρχές της Γάζας, την ώρα που εγκαινιαζόταν η αμερικανική πρεσβεία στο Ισραήλ.

Σύμφωνα με τους αξιωματούχους, περισσότεροι από 2.700 διαδηλωτές τραυματίστηκαν, οι 1.360 από πραγματικά πυρά.

Οι νέοι θάνατοι ανεβάζουν σε 109, σύμφωνα με το AFP, τον αριθμό των Παλαιστινίων που έχουν σκοτωθεί στη Λωρίδα της Γάζας από ισραηλινά πυρά αφότου ξεκίνησαν οι μαζικές διαδηλώσεις στις 30 Μαρτίου. 

Στον φράχτη της Γάζας, που χωρίζει τα παλαιστινιακά εδάφη με το Ισραήλ, βρίσκονται 40.000 διαδηλωτές Παλαιστίνιοι. 

Ένα Ισραηλινό μαχητικό αεροσκάφος, έπληξε μια στρατιωτική σχολή, που ανήκει στην παλαιστινιακή μαχητική ομάδα Χαμάς, στα βόρεια της Λωρίδας της Γάζας, δηλώνουν οι Ισραηλινές Δυνάμεις Άμυνας (IDF).

«Το χτύπημα έγινε ως απάντηση στις βίαιες πράξεις των τελευταίων ωρών που πραγματοποιεί η Χαμάς, κατά μήκος του φράκτη ασφαλείας», αναφέρει η δήλωση. 

Νωρίτερα, ένα αεροσκάφος και ένα τανκ, στόχευσαν δύο στρατιωτικές θέσεις της Χάμας, ως αντίδραση στο περιστατικό όπου πυροβολήθηκαν οι ισραηλινές δυνάμεις, συμπληρώνει η δήλωση.

Στα νοσοκομεία της Γάζας μεταφέρθηκαν 584 Παλαιστίνιοι, ενώ οι υπόλοιποι πήγαν σε τοπικές κλινικές. Σε κρίσιμη κατάσταση, βρίσκονται 11 άτομα, 39 είναι σοβαρά τραυματισμένοι και 411 έχουν τραυματιστεί λιγότερο σοβαρά.

Το Ισραήλ υποστηρίζει ότι οι στρατιώτες χρησιμοποιούν αληθινά πυρά προκειμένου να αποτρέψουν ζημιές ή παραβίαση του συνοριακού φράκτη. 

Οι ένοπλες δυνάμεις του Ισραήλ ανακοίνωσαν σήμερα ότι αεροσκάφη τους έριξαν φυλλάδια στη Γάζα, προειδοποιώντας τους Παλαιστίνιους να μην πλησιάσουν στον φράχτη ασφάλειας της κοινής συνοριακής γραμμής, αλλά και να μην εμπλακούν σε δραστηριότητες απειλητικές για την ζωή τους στη διάρκεια διαδηλώσεων.

Η αστυνομία του Ισραήλ, ετοιμάζεται να μετακινήσει την πρεσβεία των ΗΠΑ από το Τελ Αβίβ στην Ιερουσαλήμ με χιλιάδες αστυνομικούς να διασχίζουν την πόλη. Στις 4 μ.μ. (ώρα Ισραήλ), η επίσημη τελετή θα πραγματοποιηθεί στο Προξενείο των ΗΠΑ στη γειτονιά Arnona της Ιερουσαλήμ, η οποία θα γίνει και επισήμως πρεσβεία των ΗΠΑ αυτή την εβδομάδα.

Παλαιστίνιοι σε ολόκληρη τη Δυτική Όχθη και την Ιερουσαλήμ παροτρύνθηκαν να αποσταλούν μαζικά για να διαμαρτυρηθούν για την κίνηση της πρεσβείας.

Στη Ραμάλα και το Αλ Μπιράχ, οι πορείες ξεκίνησαν στις 11 μ.μ. Οι διαμαρτυρόμενοι, προχώρησαν και σε άλλες πόλεις, όπως η Βηθλεέμ, η Χεβρώνα, η Ναμπού και η Ιεριχώ.

Ο Ισραηλινοί έχουν προχωρήσει στην ανάπτυξη στρατιωτικών ενισχύσεων κατά μήκος της μεθορίου με τη Λωρίδα της Γάζας, αλλά και των συνόρων της Δυτικής Όχθης, καθώς αναμένεται κλιμάκωση των επεισοδίων κατά την αυριανή ημέρα (15η Μαΐου).

Πρόκειται για την ημέρα Μνήμης της Εξόδου των Παλαιστινίων, ενέργεια που προκλήθηκε από τη διακήρυξη της ανεξαρτησίας του Ισραήλ, το 1948.

 

Η Διεθνής Αμνηστία καταγγέλλει την “αποτρόπαια παραβίαση” των ανθρωπίνων δικαιωμάτων 

Η Διεθνής Αμνηστία, καταγγέλλει την «αποτρόπαια παραβίαση» των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και τη διάπραξη «εγκλημάτων πολέμου» στη Γάζα.

«Είμαστε μάρτυρες μιας αποτρόπαιας παραβίασης του διεθνούς δικαίου και των ανθρωπίνων δικαιωμάτων στη Γάζα» κατήγγειλε με μήνυμά της στο Twitter η μη κυβερνητική οργάνωση που εδρεύει στο Λονδίνο. «Αυτό πρέπει να σταματήσει αμέσως».

«Είναι άλλο ένα άθλιο παράδειγμα της προσφυγής στην υπέρμετρη βία και τη χρήση αληθινών σφαιρών με απαράδεκτο τρόπο εκ μέρους του ισραηλινού στρατού» σημείωσε ο υπεύθυνος της Διεθνούς Αμνηστίας για την Μέση Ανατολή και τη Βόρεια Αφρική Φιλίπ Λούθερ, σε ένα δελτίο τύπου.

«Πρόκειται για παραβίαση των διεθνών νόμων» που ισοδυναμεί «σε ορισμένες περιπτώσεις με αυτό που φαίνεται να είναι ανθρωποκτονίες από πρόθεση που συνιστούν εγκλήματα πολέμου».

«Οι ισραηλινές δυνάμεις πρέπει να περιορίσουν τον στρατό για να αποφύγουν και άλλες ανθρώπινες απώλειες και σοβαρούς τραυματισμούς» τόνισε ο ίδιος.

Στις πρώτες αναφορές από ιατρικές πηγές, που επικαλείται η Διεθνής Αμνηστία, αναφέρεται ότι «δεκάδες άνθρωποι τραυματίστηκαν στο κεφάλι ή το στήθος» σύμφωνα με το δελτίο τύπου της ΜΚΟ.

«Αν και ορισμένοι διαδηλωτές ενδεχομένως προσέφυγαν σε κάποια μορφή βίας, αυτό δεν δικαιολογεί πάντα την χρήση αληθινών σφαιρών» είπε ο Φίλιπ Λούθερ.


σχετικα αρθρα