Οι δυνάμεις που παραμένουν πιστές στο λίβυο ηγέτη Μουάμαρ Καντάφι διατηρούν τον έλεγχο του τερματικού πετρελαϊκού σταθμού και του διυλιστηρίου στη στρατηγικής σημασίας πόλη Μπρέγκα της ανατολικής Λιβύης παρά την προέλαση των δυνάμεων των εξεγερμένων, δήλωσε σήμερα ένας εκπρόσωπος των αντικαθεστωτικών.
Οι δύο πλευρές μάχονται εδώ και μήνες για τον έλεγχο της Μπρέγκα, 750 χλμ. ανατολικά της Τρίπολης. Οι εξεγερμένοι θεωρούν την εξασφάλιση του ελέγχου των πετρελαϊκών εγκαταστάσεων δυνητικό σημείο καμπής που ίσως κρίνει την πορεία του πολέμου κι ελπίζουν να χρησιμοποιήσουν τις εγκαταστάσεις στην πόλη για να αρχίσουν εξαγωγές πετρελαίου το συντομότερο δυνατόν.

Οι εξεγερμένοι ανέφεραν πως κατέλαβαν μια συνοικία της πόλης χθες. Όμως ο εκπρόσωπός τους Μοχάμεντ Ζαουάουι είπε στους δημοσιογράφους ότι συνεχίζει να μην είναι ασφαλές το να επιχειρήσει κανείς να μπει στην Μπρέγκα. Η συνοικία βρίσκεται περίπου 15 χλμ. από τον πετρελαϊκό σταθμό ελέγχου.

"Τώρα προσπαθούμε να καθαρίσουμε την περιοχή αυτή. Υπάρχουν ορισμένες δυνάμεις του Καντάφι ακόμα εκεί", είπε ο Ζαουάουι. "Τα στρατεύματα του Καντάφι ρίχνουν ρουκέτες στην πόλη", πρόσθεσε.

Ο Καντάφι παραμένει στην εξουσία παρά την εκστρατεία αεροπορικών επιδρομών που διεξάγει εναντίον των δυνάμεών του το NATO, τις όλο και αυστηρότερες οικονομικές κυρώσεις και την παρατεινόμενη σύγκρουση με τους εξεγερμένους που προσπαθούν να τον ανατρέψουν μετά τα 41 χρόνια πλήρους κυριαρχίας του στο πολιτικό σκηνικό της χώρας.

Οι εξεγερμένοι ελέγχουν μεγάλα τμήματα της χώρας της βόρειας Αφρικής αλλά παραμένουν βαθιά διχασμένοι και άπειροι. Η κατάληψη ενός τμήματος της πόλης Μπρέγκα στα ανατολικά αποτέλεσε την πρώτη ουσιαστική εξέλιξη μετά από εβδομάδες πλήρους αδιεξόδου. Στην δυτική Λιβύη, οι δυνάμεις των εξεγερμένων που κινούνται προς βορρά, στην πόλη Ζαουίγια, από όπου ελπίζουν να επιτεθούν στην Τρίπολη, δεν έχουν μετακινηθεί από την Πέμπτη.

Οι εξεγερμένοι ανέφεραν ότι έφθασαν στο χωριό Μπιρ Σουάιμπ, περίπου 25 χλμ. από τη Ζαουίγια, όπου έχουν υπάρξει δύο αποτυχημένες απόπειρες ξεσηκωμού εναντίον του Καντάφι εφέτος.

Σε μια κίνηση που αναμένεται να σφίξει ακόμα περισσότερο τον κλοιό γύρω από τον Καντάφι, η Τυνησία ανακοίνωσε χθες ότι οι δυνάμεις της θα περιπολούν την μεθόριο για να εμποδίζουν το λαθρεμπόριο καυσίμων.
TAGS