ΔΙΕΘΝΗ

Συνάντηση Ερντογάν - Βασίλισσας Ελισάβετ στο Μπάκιγχαμ

Δημοσίευση 15 Μαΐου 2018, 16:36 / Ανανεώθηκε 15 Μαΐου 2018, 18:02
Facebook Twitter Whatsapp

Πριν από τη Βασίλισσα, ο Ερντογάν συνάντησε τον διάδοχο του βρετανικού θρόνου, τον Πρίγκιπα Κάρολο

Ο Τούρκος πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν βρίσκεται στο Λονδίνο, στα πλαίσια της τριήμερης επίσκεψής του στο Ηνωμένο Βασίλειο. Εκεί επισκέφθηκε τη Βασίλισσα Ελισάβετ στο παλάτι του Μπάκιγχαμ.

Πριν από τη Βασίλισσα, ο Ερντογάν συνάντησε τον διάδοχο του βρετανικού θρόνου, τον Πρίγκιπα Κάρολο. Η συνάντηση διήρκεσε γύρω στα 40 λεπτά και έγινε την ώρα που Κούρδοι και Τούρκοι συγκρούονταν με τη βρετανική αστυνομία κοντά στη Ντάουνιγκ Στριτ, επόμενο σταθμό του Ερντογάν για να δει την πρωθυπουργό Τερέζα Μέι. 

Υποστηρικτές της ελευθερίας του Τύπου και Κούρδοι διαδήλωσαν σήμερα κοντά στην Ντάουνινγκ Στριτ πριν από τη συνάντηση ανάμεσα στην πρωθυπουργό Τερέζα Μέι και τον Ερντογάν. O εκπρόσωπος της Μέι δήλωσε πως η βρετανίδα πρωθυπουργός θα θέσει το ζήτημα των ανθρώπινων δικαιωμάτων κατά τις συνομιλίες που θα έχει αργότερα σήμερα με τον τούρκο πρόεδρο.

«Η στενή σχέση μας με την Τουρκία μάς επιτρέπει να έχουμε ειλικρινείς συζητήσεις και μπορείτε να περιμένετε ότι η πρωθυπουργός θα μιλήσει για τα ανθρώπινα δικαιώματα κατά τη συζήτησή τους αργότερα σήμερα», δήλωσε ο εκπρόσωπος της Μέι στους δημοσιογράφους.

Ο εκπρόσωπος πρόσθεσε ότι θα συζητήσουν πώς θα οικοδομήσουν συνεργασία σε τομείς όπως η αντιμετώπιση της τρομοκρατίας, η μετανάστευση, η περιφερειακή σταθερότητα και το εμπόριο.

Στο μεταξύ, δεκάδες διαδηλωτές συγκεντρώθηκαν το πρωί κοντά στην πρωθυπουργική κατοικία στον αριθμό 10 της Ντάουνινγκ Στριτ έπειτα από έκκληση κυρίως της οργάνωσης Δημοσιογράφοι Χωρίς Σύνορα. Σ' αυτούς προστέθηκαν φιλοκούρδοι διαδηλωτές που κρατούσαν πλακάτ με το πορτρέτο του Ερντογάν να φέρει την επιγραφή «Τρομοκράτης» στα αγγλικά, καθώς και μια σημαία με τη φωτογραφία του φυλακισμένου κούρδου ηγέτη Αμπντουλάχ Οτσαλάν. 

Σύμφωνα με τους Δημοσιογράφους Χωρίς Σύνορα, περισσότεροι από 100 δημοσιογράφοι συνελήφθησαν, 140 μέσα ενημέρωσης έκλεισαν και τουλάχιστον 889 δημοσιογραφικές ταυτότητες ακυρώθηκαν αφότου τέθηκε σε ισχύ η κατάσταση έκτακτης ανάγκης μετά την αποτυχημένη απόπειρα πραξικοπήματος του Ιουλίου 2016.

«Οφείλουμε να δώσουμε στην κυβέρνησή μας να καταλάβει πως ανησυχούμε για τις θεμελιώδεις ελευθερίες -- τις αξίες στις οποίες είναι προσδεμένη η χώρα μας», δήλωσε στους διαδηλωτές η Ρεμπέκα Βίνσεντ, υπεύθυνη των Δημοσιογράφων Χωρίς Σύνορα στο Ηνωμένο Βασίλειο.