ΔΙΕΘΝΗ

Σύγκρουση πρεσβευτών Ισραήλ - Παλαιστίνης για τα επεισόδια στη Γάζα

Δημοσίευση 15 Μαΐου 2018, 18:36 / Ανανεώθηκε 15 Μαΐου 2018, 18:25
Σύγκρουση πρεσβευτών Ισραήλ - Παλαιστίνης για τα επεισόδια στη Γάζα
Facebook Twitter Whatsapp

Πολιτική ένταση μεταξύ Ισραήλ και Παλαιστίνης

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

Πολιτική ένταση Ισραήλ και Παλαιστίνης έχουν προκαλέσει τα αιματηρά επεισόδια που εκτυλίχθηκαν στη Γάζα με θύματα δεκάδες πολίτες.

 Σχολιάζοντας τα τελευταία αιματηρά γεγονότα στα σύνορα Ισραήλ-Γάζας, η πρέσβης του Ισραήλ στην Ελλάδα, Ιρίτ Μπεν Άμπα, επιρρίπτει την ευθύνη στην οργάνωση Χαμάς που διοικεί τη Λωρίδα της Γάζας, καθώς καλεί τον λαό της σε πόλεμο και σε παραβίαση των συνόρων του Ισραήλ, χρησιμοποιώντας εμπρηστικά συνθήματα εναντίον των κατοίκων του.

«Το Ισραήλ δεν έχει άλλη επιλογή από το να λάβει όλα τα απαραίτητα μέτρα για την προστασία των συνόρων και των πολιτών του και θα συνεχίσει να το κάνει» υπογραμμίζει.

Η πρέσβης του Ισραήλ τονίζει ότι «Η Χαμάς, η τρομοκρατική οργάνωση που διοικεί τη Λωρίδα της Γάζας, φέρει την ευθύνη για την απώλεια ανθρώπινων ζωών καθώς κάνει έκκληση για πόλεμο και καλεί τον λαό της να συμμετάσχει σε πόλεμο. Ο αντιπρόεδρος της Βουλής της Χαμάς, Ahmad Bahr, δήλωσε πρόσφατα: "Μετρήστε τον κάθε Εβραίο και σκοτώστε τους όλους, μην αφήσετε κανέναν όρθιο".

Αυτό σίγουρα δεν αποτελεί έκκληση για μία ήρεμη και ειρηνική διαδήλωση.

Η Χαμάς ενθαρρύνει, κατευθύνει και πληρώνει τους πολίτες της να συμμετάσχουν σε βίαιες ταραχές. Στελέχη της Χαμάς και διαδηλωτές κάνουν εκτεταμένη χρήση εκρηκτικών και πραγματοποιούν ένοπλες επιθέσεις, στην προσπάθειά τους να παραβιάσουν τα ισραηλινά σύνορα. Καμία χώρα στον κόσμο δεν θα επέτρεπε μία τέτοια παραβίαση της κυριαρχίας της.

Οι ισραηλινές Αρχές έχουν απευθύνει προειδοποιήσεις στους κατοίκους της Γάζας μέσω όλων των καναλιών και πετώντας φυλλάδια, δηλώνοντας ξεκάθαρα ότι θα εμποδιστεί οποιαδήποτε προσπάθεια παραβίασης των ισραηλινών συνόρων.

Σε οδηγίες στα δικά της μέσα κοινωνικής δικτύωσης, η Χαμάς δήλωσε ξεκάθαρα ότι στόχος είναι να καταστραφεί ο συνοριακός φράκτης με το Ισραήλ, προσθέτοντας: "Οι διαδηλωτές καλούνται να φέρουν μαχαίρι ή πιστόλι, να τα κρύψουν κάτω από τα ρούχα τους και να μην τα χρησιμοποιήσουν παρά μόνο όταν υπάρξει ανάγκη για να αιχμαλωτίσουν Ισραηλινούς στρατιώτες ή κατοίκους του Ισραήλ".

Η Χαμάς ομολογεί ξεκάθαρα ότι στόχος των διαδηλώσεων είναι η παραβίαση των συνόρων καθώς και η απαγωγή και δολοφονία Ισραηλινών στρατιωτών και πολιτών.

Σαφέστατα δεν πρόκειται για ειρηνική διαδήλωση.

Το Ισραήλ δεν έχει άλλη επιλογή από το να λάβει όλα τα απαραίτητα μέτρα για την προστασία των συνόρων και των πολιτών του και θα συνεχίσει να το κάνει».

Παλαιστίνιος πρέσβης:  «Tο Ισραήλ πρέπει να θεωρηθεί υπόλογο για τα εγκλήματα αυτά»

Την ίδια ώρα, σε μια αυστηρή ανακοίνωσή του ο επικεφαλής της διπλωματικής αντιπροσωπείας της Παλαιστίνης στην Ελλάδα, Μαρουάν Τουμπάσι κάνει λόγο για «άλλη μαύρη μέρα για τους Παλαιστινίους», καταδικάζοντας το συνεχιζόμενο, όπως αναφέρει «αποτρόπαιο αιματοκύλισμα που διαπράχθηκε ψυχρά από τις ισραηλινές κατοχικές δυνάμεις εναντίον αθώων Παλαιστίνιων πολιτών».

Ο κ. Τουμπάσι τονίζει πως «το Ισραήλ πρέπει να θεωρηθεί υπόλογο για τα εγκλήματα αυτά».

Παράλληλα, εκφράζει την ευγνωμοσύνη της Παλαιστίνης στην Ελλάδα και σε όλα τα κράτη «που δεν συμμετείχαν στα εγκαίνια της πρεσβείας των ΗΠΑ στην κατεχόμενη Ιερουσαλήμ χθες και για τη δέσμευσή τους να υποστηρίξουν το διεθνές δίκαιο, τη διεθνή νομιμότητα και τα εθνικά δικαιώματα των Παλαιστινίων σύμφωνα με τα σχετικά ψηφίσματα των Ηνωμένων Εθνών» όπως επισημαίνει.

Τέλος, ο κ. Τουμπάσι μεταφέρει τα εγκάρδια συλλυπητήρια της διπλωματικής αποστολής της Παλαιστίνης στην Αθήνα στις οικογένειες που έχασαν αγαπημένα τους πρόσωπα «διαμαρτυρόμενοι ειρηνικά στην ισραηλινή αδικία και κατοχή» όπως συμπληρώνει και εύχεται στους τραυματισμένους ταχεία ανάρρωση.

Στην ανακοίνωση σημειώνεται ακόμα πως το κράτος της Παλαιστίνης ανανεώνει το αίτημά του για την ταχεία δημιουργία μιας ανεξάρτητης έρευνας σχετικά με αυτή την κατάσταση της «απρόκλητης δολοφονίας και στόχευσης των πολιτών» και προστίθεται: «Αυτή η εγκληματική συμπεριφορά πρέπει να έχει συνέπειες. Η ακεραιότητα και η αξιοπιστία του διεθνούς συστήματος εξαρτάται από τη διασφάλιση της λογοδοσίας».

 

Συμπληρώνεται πως «το κράτος της Παλαιστίνης κήρυξε τρεις μέρες πένθους και μια ημέρα γενικής απεργίας στη χώρα σήμερα, στη μνήμη των Παλαιστινίων, που πυροβολήθηκαν και σκοτώθηκαν στα σύνορα της Γάζας από τις ισραηλινές κατοχικές δυνάμεις».

 

Ακόμα εκφράζεται η αποφασιστικότητα της Παλαιστίνης να συνεχίσει να ενεργεί σύμφωνα με το διεθνές δίκαιο και να συνεργάζεται με κράτη που μοιράζονται τις ίδιες αξίες για τη διαρκή υπεράσπιση του διεθνούς δικαίου.