ΔΙΕΘΝΗ

Πειραματικά εμβόλια αποστέλλονται για την επιδημία Έμπολα στο Κογκό

Δημοσίευση 16 Μαΐου 2018, 15:29 / Ανανεώθηκε 21 Μαΐου 2018, 10:38
Πειραματικά εμβόλια αποστέλλονται για την επιδημία Έμπολα στο Κογκό
Facebook Twitter Whatsapp

Είκοσι άτομα έχουν πεθάνει από τον Απρίλιο

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας (ΠΟΥ) έστειλε την Τετάρτη τα πρώτα 4.000 πειραματικά εμβόλια κατά του ιού Έμπολα στη Λαϊκή Δημοκρατία του Κογκό, δύο χρόνια μετά τη μεγάλη επιδημία που σάρωσε τη Δυτική Αφρική.

Το εμβόλιο δεν έχει ακόμη λάβει άδεια κυκλοφορίας, αποδείχθηκε όμως είναι αποτελεσματικό στις δοκιμές που είχαν πραγματοποιηθεί στη Γουινέα, τη Λιβερία και τη Σιέρα Λεόνε, όπου 11.300 άνθρωποι πέθαναν από αιμορραγικό πυρετό από το 2014 έως το 2016.

Είκοσι άνθρωποι έχουν πεθάνει μέχρι στιγμής στη ΛΔ Κογκό από το ξέσπασμα της νέας επιδημίας τον Απρίλιο.

Σε τρεις περιοχές της επαρχίας Εκουατέρ έχουν καταγραφεί δύο επιβεβαιωμένα κρούσματα Έμπολα, 22 πιθανά κρούσματα και 17 ύποπτα, ενώ 432 άνθρωποι ενδέχεται να έχουν έρθει σε επαφή με τον ιό.

Ο ΠΟΥ ανακοίνωσε ότι έχει στείλει 300 σάκους για την ασφαλή ταφή των προσβεβλημένων, μια πιθανή ένδειξη για το πόσο αναμένει να εξαπλωθεί η επιδημία.

Η πρώτη παρτίδα των 4.000 εμβολίων ήδη μεταφέρεται στην Κινσάσα, ενώ ο ΠΟΥ σκοπεύει να στείλει μια δεύτερη, η οποία θα περιέχει επίσης 4.000 εμβόλια, τις επόμενες ημέρες, σύμφωνα με τον εκπρόσωπο της υπηρεσίας Τάρεκ Γιασάρεβιτς.

«Βάσει της εμπειρίας μας για κάθε επιβεβαιωμένο κρούσμα του Έμπολα υπάρχουν περίπου 100-150 επαφές και επαφές επαφών που θα πρέπει να εμβολιαστούν» επισήμανε ο Γιασάρεβιτς.

Η επιδημία ξέσπασε στην περιοχή Μπικόρο, με 31 κρούσματα και 274 επαφές. Επίσης έχουν καταγραφεί οκτώ κρούσματα και 115 επαφές στην περιοχή Ιμπόκο.

Ο ΠΟΥ ανησυχεί για το ενδεχόμενο η επιδημία να φτάσει στην πόλη Εμπαντάκα, ο πληθυσμός της οποίας είναι ένα εκατομμύριο, κάτι που θα καταστήσει πολύ πιο δύσκολο το έργο του περιορισμού της εξάπλωσης της ασθένειας.

Δύο αδέλφια από την Εμπαντάκα, που πρόσφατα είχαν ταξιδέψει στη Μπικόρο για να παραστούν σε μια κηδεία, θεωρούνται πιθανά κρούσματα και αναμένονται τα αποτελέσματα των εργαστηριακών ελέγχων.

Πηγή: ΑΠΕ/Reuters