current views are: 12

16 Μαΐου 2018
Δημοσίευση12:21

Μεγάλη έρευνα: Η πλειοψηφία των Ρώσων φοβάται για έναν Τρίτο Παγκόσμιο Πόλεμο

Την πιθανότητα πολέμου φοβάται και η Δύση

Δημοσίευση 12:21’

Την πιθανότητα πολέμου φοβάται και η Δύση

Η στρατιωτική διένεξη στη Συρία, τρομάζει τους Ρώσους, καθώς το 57% φοβάται ότι μπορεί να μετεξελιχθεί σε έναν Τρίτο Παγκόσμιο Πόλεμο, σύμφωνα με τα αποτελέσματα του ανεξάρτητου ερευνητικού κέντρου Levada-Centr.

Σύμφωνα με τα στοιχεία της δημοσκόπησης, 16% των ερωτηθέντων δήλωσαν ότι έχουν «μεγάλους φόβους» για ένα τέτοιο ενδεχόμενο, ενώ 41% δήλωσαν ότι έχουν «κάποιους φόβους».   

Παράλληλα 38% δηλώσαν ότι δεν έχουν ιδιαίτερους φόβους για το ενδεχόμενο να γίνει ένας Τρίτος Παγκόσμιος Πόλεμος είτε γενικά δεν πιστεύουν σ ένα τέτοιο ενδεχόμενο.  

Το  Levada-Centr  είχε θέσει το ίδιο ερώτημα πριν από ενάμιση χρόνο , τον Νοέμβριο του 2016. Τότε παρόμοιους φόβους για μια παγκόσμια σύρραξη είχε εκφράσει το 46% των Ρώσων.   

Την περίοδο εκείνη είχε επίσης καταγραφεί απότομη αύξηση του ποσοστού των Ρώσων που θεωρούσαν ότι οι ρωσικοί αεροπορικοί βομβαρδισμοί στην Συρία επιδείνωσαν την θέση της Ρωσίας σε διεθνές επίπεδο, καθώς μέσα σ’ ένα χρόνο το ποσοστό αυτό έφθασε από το 16% στο 32%.

Την πιθανότητα πολέμου φοβάται και η Δύση

Τον Ιανουάριο η εταιρεία δημοσκοπήσεων YouGov είχε πραγματοποιήσει δημοσκόπηση σε εννέα δυτικές χώρες, περιλαμβανομένων των ΗΠΑ, της Βρετανίας, της Γερμανίας και της Γαλλίας. Η δημοσκόπηση έδειξε ότι το 64% των Αμερικανών είχε εκφράσει φόβους ότι ο κόσμος βρίσκεται κοντά σε μια παγκόσμια σύρραξη και μόνο 15%  είχαν δηλώσει ότι η ειρήνη είναι αδιατάραχτη.   

Παρόμοιες διαθέσεις καταγράφηκαν  και στο Ηνωμένο Βασίλειο, όπου 61% των Βρετανών είχαν δηλώσει ότι φοβούνται έναν Τρίτο Παγκόσμιο Πόλεμο και μόνο 19% είχαν δηλώσει ότι δεν πιστεύουν σ’ ένα τέτοιο ενδεχόμενο. 

Η στρατιωτική  διένεξη στην Συρία συνεχίζεται από το 2011 μέχρι σήμερα. Η Ρωσία  υποστηρίζει τον Σύρο πρόεδρο  Μπασάρ Άσαντ και η στάση της αυτή επικρίνεται από τις δυτικές χώρες, οι οποίες κατηγορούν το συριακό καθεστώς για εγκλήματα πολέμου.  

Δημοσκοπήσεις που είχαν πραγματοποιηθεί νωρίτερα έδειξαν ότι οι Ρώσοι υποστηρίζουν πολύ λιγότερο την ρωσική επέμβαση στην Συρία , απ’ ότι την ρωσική επέμβαση στην Ουκρανία.

Για παράδειγμα, τον Σεπτέμβριο  του 2017, όταν είχαν συμπληρωθεί δύο χρόνια από την ρωσική επέμβαση στην Συρία, το  Levada-Centr  είχε δώσει στην δημοσιότητα τα αποτελέσματα σχετικής δημοσκόπησης που είχε πραγματοποιήσει, σύμφωνα με τα οποία το 49% των Ρώσων είχε ταχθεί υπέρ του τερματισμού της ρωσικής παρουσίας στην Συρία και το 30% υπέρ της συνέχισης της. Απαντώντας τότε στο ερώτημα γιατί πιστεύουν ότι η ρωσική επέμβαση στην Συρία πρέπει να τερματισθεί, 40% Ρώσων απάντησαν ότι φοβούνται μήπως η Συρία γίνει ένα «νέο  Αφγανιστάν» για την Ρωσία.   

Τον Δεκέμβριο του 2017 ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν , ο οποίος προετοιμάζονταν για την νέα προεδρική του θητεία, είχε δώσει εντολή για την αποχώρηση  των ρωσικών στρατευμάτων από την Συρία. Η εντολή αυτή αφορούσε την πρώτη βασική φάση της ρωσικής στρατιωτικής επιχείρησης στην Συρία, αλλά οι Ρώσοι στρατιωτικοί εξακολουθούν να βρίσκονται στην αεροπορική βάση Χμεϊμίμ και στην ρωσική βάση ανεφοδιασμού στο λιμάνι Ταρτούς. 

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ


σχετικα αρθρα