ΔΙΕΘΝΗ

Ανακαλούνται οι Παλαιστίνιοι πρεσβευτές από τέσσερις ευρωπαϊκές χώρες

Δημοσίευση 16 Μαΐου 2018, 15:58 / Ανανεώθηκε 21 Μαΐου 2018, 10:31
Ανακαλούνται οι Παλαιστίνιοι πρεσβευτές από τέσσερις ευρωπαϊκές χώρες
Facebook Twitter Whatsapp

Αυστρία, Τσεχία, Ουγγαρία και Ρουμανία έστειλαν εκπροσώπους σε ισραηλινή δεξίωση προς τιμήν των ΗΠΑ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

Η παλαιστινιακή κυβέρνηση στην κατεχόμενη Δυτική Όχθη ανακοίνωσε ότι ανακαλεί τους πρεσβευτές της από τέσσερις χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης, οι οποίες έστειλαν εκπροσώπους στην τελετή για το άνοιγμα της πρεσβείας των Ηνωμένων Πολιτειών στην Ιερουσαλήμ.

Οι τέσσερις χώρες τις οποίες αφορά η απόφαση είναι η Αυστρία, η Ουγγαρία, η Τσεχική Δημοκρατία και η Ρουμανία, ανέφερε το παλαιστινιακό υπουργείο Εξωτερικών.

Εκπρόσωποι των χωρών αυτών έλαβαν μέρος παραβρέθηκαν την Κυριακή σε δεξίωση που παρέθεσε το ισραηλινό υπουργείο Εξωτερικών προς τιμήν της αμερικανικής απόφασης για μεταφορά της πρεσβείας των ΗΠΑ από το Τελ Αβίβ στην Ιερουσαλήμ.

Η κίνηση αυτή εξόργισε τους Παλαιστινίους, οι οποίοι οραματίζονται την Ανατολική Ιερουσαλήμ ως πρωτεύουσα ενός μελλοντικού παλαιστινιακού κράτους.

Η Παλαιστινιακή Αρχή έχει αναστείλει τις επαφές με Αμερικανούς αξιωματούχους μετά την ανακοίνωση του Αμερικανού προέδρου Τραμπ.

Περίπου 60 Παλαιστίνιοι σκοτώθηκαν από ισραηλινά πυρά τη Δευτέρα στη διάρκεια των διαδηλώσεων που κλιμακώθηκαν στη Γάζα λόγω της μεταφοράς της πρεσβείας.

Εξηγήσεις καλείται να δώσει η πρεσβευτής του Ισραήλ στο Λουξεμβούργο

Το Λουξεμβούργο αποφάσισε με τη σειρά του να καλέσει για εξηγήσεις την πρέσβειρα του Ισραήλ στον απόηχο των «απαράδεκτων βιαιοπραγιών» στη Γάζα, ανακοίνωσε το υπουργείο Εξωτερικών της χώρας.

Το υπουργείο «θέλει να επισημάνει επί της ευκαιρίας τη δυσανάλογη χρήση βίας εναντίον των Παλαιστινίων αμάχων στη Λωρίδα της Γάζας (…) και τις δημόσιες δηλώσεις που έγιναν σχετικά από την πρέσβειρα του Ισραήλ», σύμφωνα με ένα δελτίο τύπου.

Η Σιμόνα Φράνκελ, πρεσβευτής του Ισραήλ για το Βέλγιο και το Λουξεμβούργο, κλήθηκε χθες από το βελγικό υπουργείο Εξωτερικών στις Βρυξέλλες, όπου μετέβη σήμερα.

Η Ισραηλινή διπλωμάτης προκάλεσε αντιδράσεις καθώς χαρακτήρισε «τρομοκράτες» τους Παλαιστινίους που έπεσαν νεκροί από τις ισραηλινές σφαίρες τη Δευτέρα στη Γάζα, σε δηλώσεις που έκανε στο κρατικό ραδιοφωνικό δίκτυο του Βελγίου RTBF. Η Φράνκελ διατύπωσε επίσης την εκτίμηση ότι η προσφυγή στη βία από το Ισραήλ δεν ήταν δυσανάλογη.

«Το Λουξεμβούργο καταδικάζει απερίφραστα τη δυσανάλογη χρήση βίας εναντίον αμάχων και ζητά τη διεξαγωγή διεθνούς έρευνας» επισημαίνει το ΥΠΕΞ του Λουξεμβούργου.

Πηγή: ΑΠΕ/AFP