ΔΙΕΘΝΗ

Η Βουλγαρία επαναφέρει το σχέδιο για πυρηνικό σταθμό στο Μπέλενε

Δημοσίευση 16 Μαΐου 2018, 16:53 / Ανανεώθηκε 16 Μαΐου 2018, 16:16
Η Βουλγαρία επαναφέρει το σχέδιο για πυρηνικό σταθμό στο Μπέλενε
Photo: ΑΠΕ/ΕΡΑ
Facebook Twitter Whatsapp

Αναζητώνται ξένοι επενδυτές

Η βουλγαρική κυβέρνηση θα ζητήσει από το κοινοβούλιο άρση της απαγόρευσης για την κατασκευή πυρηνικού σταθμού στο Μπέλενε, στις όχθες του Δούναβη, και προσπαθεί να προσελκύσει ξένους επενδυτές για την αναβίωση του σχεδίου.

Η κινεζική κρατική πυρηνική εταιρεία CNNC έχει επιβεβαιώσει το ενδιαφέρον της για το σχέδιο.

Η υπουργός Ενέργειας Τεμένουζκα Πέτκοβα έχει δηλώσει ότι η Σόφια σχεδιάζει να προχωρήσει σε πρόσκληση ενδιαφέροντος έως το τέλος του έτους στο πλαίσιο αναζήτησης στρατηγικού επενδυτή για την κατασκευή του πυρηνικού σταθμού, με εκτιμώμενο κόστος τουλάχιστον 10 δισεκατομμύρια ευρώ.

Η γαλλική Framatome, η οποία ελέγχεται από την EDF, έχει κληθεί να λάβει μέρος στον διαγωνισμό, ενώ η Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων εξετάζει επίσης το ενδεχόμενο συμμετοχής της.

Η Βουλγαρία ακύρωσε το σχέδιο κατασκευής το 2012, όταν απέτυχε να βρει επενδυτές. Η Σόφια δέχθηκε επίσης πιέσεις από τις Ηνωμένες Πολιτείες και την Ευρωπαϊκή Ένωση να περιορίσει την ενεργειακή της εξάρτηση από την Ρωσία, η οποία επρόκειτο να κατασκευάσει τον σταθμό του Μπέλενε.

Η Βουλγαρία αναγκάστηκε να καταβάλει περισσότερα από 620 εκατομμύρια ευρώ στην ρωσική Rosatom για την ακύρωση της συμφωνίας, παρέλαβε όμως πυρηνικό εξοπλισμό για δύο αντιδραστήρες ισχύος 1.000 megawatt.

Η Σόφια ισχυρίζεται ότι έχει ήδη δαπανήσει 3 δισεκατομμύρια λέβα για τον σταθμό του Μπέλενε, αλλά δεν θέλει να διαθέσει άλλα δημόσια κονδύλια, να παρατείνει κρατικές εγγυήσεις για πιθανό δάνειο, ή να υπογράψει μακροπρόθεσμες συμφωνίες τροφοδοσίας για τον σταθμό.

«Εάν δεν υπάρξει ενδιαφέρον στην αγορά, υπάρχουν δύο εναλλακτικές λύσεις για το σχέδιο -η πώληση του εξοπλισμού, που δεν μπορεί να γίνει υπό ευνοϊκές συνθήκες, ή η εγκατάσταση του ενός από τους αντιδραστήρες στον σταθμό του Κοζλοντούι» δήλωσε σε συνέντευξη Τύπου ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης Τόμιλσαβ Ντόντσεφ.

Η Βουλγαρία έχει δύο πυρηνικούς αντιδραστήρες σοβιετικής κατασκευής, ισχύος 1.000 Megawatt, στον σταθμό του Κοζλοντούι, ο οποίος παρέχει το 30% της ηλεκτρικής ενέργειας της χώρας.

Οι επικριτές του σχεδίου του Μπέλενε λένε ότι η επένδυση δεν δικαιολογεί τα οφέλη και ότι το σχέδιο υπήρξε πηγή πρακτικών διαφθοράς εδώ και δεκαετίες.

Ο Μαρτίν Βλαντίμιροφ, αναλυτής του Κέντρου Μελέτης της Δημοκρατίας, δήλωσε ότι το Μπέλενε ένα είδος σχεδίου «ζόμπι» που δεν μπορεί να πεθάνει διότι ισχυρά λόμπι επιδιώκουν να εκμεταλλευθούν το πρόγραμμα κρατικών προμηθειών.

Έγκριση αγοράς μαχητικών και τεθωρακισμένων

Σε μια άλλη εξέλιξη, η κυβέρνηση της Βουλγαρίας ενέκρινε την αγορά έως 10 νέων ή μεταχειρισμένων μαχητικών αεροπλάνων για να αντικαταστήσει τα παλαιά σοβιετικού σχεδιασμού MiG-29, καθώς και την αγορά 150 οχημάτων μάχης, ανακοίνωσε ο υπουργός Άμυνας.

Το ΝΑΤΟ έχει ενθαρρύνει τα ανατολικά μέλη του, όπως η Βουλγαρία που εντάχθηκε στη συμμαχία το 2004, να αναπτύξουν, αγοράσουν και θέσουν σε λειτουργία νέο συμμαχικό εξοπλισμό συμβατό με παλαιότερα συστήματα της σοβιετικής εποχής.

Ωστόσο διαδοχικές κυβερνήσεις στη Βουλγαρία εδώ και πάνω από μια δεκαετία ταλανίζονται για το ποια αεροπλάνα να αγοράσουν.

Βάσει του σχεδίου, η Βουλγαρία θα αποκτήσει τουλάχιστον οκτώ αεριωθούμενα στο πλαίσιο μιας συμφωνίας ύψους 1,8 δισεκ. λέβα (1,08 δισεκ. δολάρια) για τη βελτίωση της συμμόρφωσής της με τις προδιαγραφές του ΝΑΤΟ και θα δαπανήσει 1,46 δισεκ. λέβα για θωρακισμένα οχήματα, δήλωσε ο υπουργός Άμυνας Κράσιμιρ Καρακατσάνοφ.

Οι συμφωνίες απαιτούν την έγκριση του κοινοβουλίου.

«Ελπίζω, αν δεν υπάρξει καθυστέρηση στο κοινοβούλιο, να έχουμε μέχρι το τέλος του χρόνου υπογραμμένο συμβόλαιο για τουλάχιστον ένα από τα προγράμματα», δήλωσε ο Καρακατσάνοφ σε συνέντευξη Τύπου.

Η Βουλγαρία έχει λάβει προσφορές για πολεμικά αεροπλάνα Gripen από τη σουηδική κατασκευάστρια εταιρεία Saab, καθώς και προσφορές για μεταχειρισμένα F-16 από την Πορτογαλία και για μεταχειρισμένα Eurofighter Typhoon από την Ιταλία.

Αρκετές εταιρείες, στις οποίες περιλαμβάνονται ο γαλλικός, κρατικής ιδιοκτησίας όμιλος Nexter Systems, η Patria της Φινλανδίας, η γερμανική Rheinmetall Defence AG, η Textron Inc με έδρα τις ΗΠΑ και η ελβετική εταιρεία Mowag, που αποτελεί τμήμα του ομίλου European Land Systems Group της General Dynamics, έχουν εκφράσει ενδιαφέρον για να προμηθεύσουν τη Βουλγαρία με θωρακισμένα οχήματα, σύμφωνα με πηγές που γνωρίζουν την υπόθεση.

Πηγή: ΑΠΕ/Reuters