ΔΙΕΘΝΗ

Η αμερικανική Γερουσία αναγνωρίζει ότι υπήρξαν ρωσικές παρεμβάσεις στις εκλογές

Δημοσίευση 16 Μαΐου 2018, 21:10 / Ανανεώθηκε 16 Μαΐου 2018, 21:20
Η αμερικανική Γερουσία αναγνωρίζει ότι υπήρξαν ρωσικές παρεμβάσεις στις εκλογές
Facebook Twitter Whatsapp

«Δεν υπάρχει αμφιβολία» συμφώνησαν Ρεπουμπλικανοί και Δημοκρατικοί στην αρμόδια επιτροπή

Οι επικεφαλής της Επιτροπής Πληροφοριών της Γερουσίας ανακοίνωσαν την Τετάρτη  ότι συμφωνούν με την εκτίμηση των αμερικανικών υπηρεσιών πληροφοριών ότι η Μόσχα επιδίωξε να παρέμβει στις προεδρικές εκλογές του 2016 υπέρ της υποψηφιότητας του Ντόναλντ Τραμπ.

«Δεν υπάρχει καμία αμφιβολία ότι η Ρωσία κατέβαλε μια άνευ προηγουμένου προσπάθεια για να παρέμβει στις εκλογές του 2016» ανακοίνωσε ο ρεπουμπλικανός Ρίτσαρντ Μπερ, πρόεδρος της Επιτροπής, σε κοινή ανακοίνωση που εξέδωσε με τον επικεφαλής των Δημοκρατικών έπειτα από συνεδρίαση κεκλεισμένων των θυρών.

«Έπειτα από ενδελεχή εξέταση, το προσωπικό μας κατέληξε στο συμπέρασμα ότι τα συμπεράσματα των [υπηρεσιών πληροφοριών] ήταν ακριβή» σημείωσε από την πλευρά του ο γερουσιαστής Μαρκ Γουόρνερ.

«Η ρωσική προσπάθεια ήταν εκτεταμένη, προηγμένη και διατάχθηκε από τον ίδιο τον πρόεδρο Πούτιν με σκοπό να βοηθήσει τον Ντόναλντ Τραμπ και να πλήξει τη Χίλαρι Κλίντον» είπε.  

Πριν από μερικές εβδομάδες, οι Ρεπουμπλικάνοι στη Βουλή των Αντιπροσώπων διαβεβαίωναν ότι η Ρωσία δεν επιδίωξε να δώσει ώθηση στον Τραμπ.

Η υπόθεση έχει επισκιάσει τους πρώτους 16 μήνες της προεδρίας του.

Στην Επιτροπή κατέθεσαν ο πρώην διευθυντής της υπηρεσίας Εθνικών Πληροφοριών Τζέιμς Κλάπερ, ο πρώην διευθυντής της CIA Τζον Μπρέναν και ο πρώην διευθυντής της Υπηρεσίας Εθνικής Ασφάλειας Μάικ Ρότζερς.

Ο πρώην διευθυντής του FBI Τζέιμς Κόμι, ο οποίος απολύθηκε από τον Τραμπ, είχε κληθεί αλλά δεν εμφανίστηκε.

Πηγή: ΑΠΕ/Reuters