Οι δικαστικές αρχές της Ρωσίας ανακοίνωσαν σήμερα ότι άσκησαν δίωξη για "αμέλεια" σε δύο γιατρούς μιας φυλακής της Μόσχας οι οποίοι εμπλέκονται στο θάνατο, το 2009, του δικηγόρου Σεργκέι Μαγκνίτσκι ο οποίος ήταν προφυλακισμένος. Η επιτροπή που ερευνά την υπόθεση διαπίστωσε ότι υπάρχει "άμεση σχέση μεταξύ του θανάτου του Μαγκνίτσκι και των δολοπλοκιών των γιατρών της φυλακής Μπουτίρκα" και άσκησε δίωξη στους γιατρούς Λαρίσα Λιτβίνοβα και Ντμίτρι Κράτοβ, όπως αναφέρεται σε σχετική ανακοίνωση.

Η επίσημη έκθεση των αρχών, στις αρχές Ιουλίου, αποκάλυψε ότι ο Μαγκνίτσκι ξυλοκοπήθηκε στη φυλακή και κατόπιν του στέρησαν το δικαίωμα πρόσβασης σε ιατρική περίθαλψη. Ο δικηγόρος πέθανε μετά από 11 μήνες στη φυλακή.

Ο Μαγκνίτσκι συνελήφθη το 2008 με την κατηγορία της φοροδιαφυγής αφού προηγουμένως είχε καταγγείλει μια μεγάλη φορολογική απάτη, ύψους 130 εκατομμυρίων ευρώ, σε βάρος του ρωσικού δημοσίου και του επενδυτικού ταμείου Hermitage Capital, "εγκέφαλοι" της οποίας ήταν αξιωματούχοι της αστυνομίας και της ρωσικής εφορίας, όπως υποστήριζε.