ΔΙΕΘΝΗ

Ερντογάν: «Κόκκινη γραμμή μας η Ιερουσαλήμ - Οι Παλαιστίνιοι δεν είναι μόνοι τους»

Δημοσίευση 17 Μαΐου 2018, 12:56 / Ανανεώθηκε 21 Μαΐου 2018, 10:45
Ερντογάν: «Κόκκινη γραμμή μας η Ιερουσαλήμ - Οι Παλαιστίνιοι δεν είναι μόνοι τους»
Photo: ΑΠΕ-EPA
Facebook Twitter Whatsapp

«Όπως η Ελλάδα πήρε τους S300 δεν υπάρχει κανένα πρόβλημα να πάρουμε κι εμείς τους S400»

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

Τις άγριες διαθέσεις του απέναντι στο Ισραήλ επιβεβαίωσε ο Ταγίπ Ερντογάν, ξεκαθαρίζοντας πως «Η Ιερουσαλήμ είναι η κόκκινη γραμμή μας» και «δεν θα υποχωρήσουμε» τονίζοντας ότι «οι Παλαιστίνιοι δεν είναι μόνοι τους».

Σύμφωνα με ρεπορτάζ του HellasJournal, ο Τούρκος πρόεδρος σε δηλώσεις του στους Τούρκους δημοσιογράφους που τον συνόδευσαν στο Λονδίνο είπε ότι αύριο Παρασκευή θα πραγματοποιηθεί η έκτακτη σύνοδος του Οργανισμού Ισλαμικής Διάσκεψης (ΟΙΔ) στην Κωνσταντινούπολη και ταυτόχρονα θα πραγματοποιηθεί μεγάλο συλλαλητήριο στο Γενίκαπι.

Ο Ερντογάν ανέφερε ότι κάνει νέες προσπάθειες και το ζήτημα ενδέχεται να πάει στην Γενική Συνέλευση των Ηνωμένων Εθνών. Ανέφερε ότι για το Ραμαζάνι διοργανώνεται μια εκστρατεία βοήθειας υπέρ των Παλαιστινίων, ενώ συνεχίζονται οι προσπάθειες για τη μεταφορά των τραυματιών στην Τουρκία.

Όπως είπε, έχει ξεκινήσει και μια διπλωματική προσπάθεια επαφών,και διευκρίνισε ότι δεν βλέπει τη Χαμάς ως μια τρομοκρατική οργάνωση αλλά ως ένα κίνημα αντίστασης στις προσπάθειες απελευθέρωσης των εδαφών των Παλαιστινίων που βρίσκονται υπό κατοχή.

«Το Ισραήλ εκεί είναι κατοχική δύναμη», είπε ο Ταγίπ Ερντογάν.

Για το αντιπυραυλικό σύστημα που θα αγοράσει η Τουρκία από τη Ρωσία, ο Τούρκος πρόεδρος επανέλαβε πως «όπως η Ελλάδα πήρε τους S300 δεν υπάρχει κανένα πρόβλημα να πάρουμε κι εμείς τους S400 για να καλύψουμε τις ανάγκες μας».

«Δεν μπορούμε να σταματήσουμε να αγοράζουμε το πετρέλαιο και το φυσικό μας αέριο από τη Ρωσία. Από τη Ρωσία έρχονται στη χώρα μας 5 εκατομμύρια τουρίστες. Έρχεται η στιγμή που δεν θα μπορούμε να πάρουμε αντί χρημάτων όπλα από τις ΗΠΑ με τις οποίες είμαστε σύμμαχοι. Λένε δεν υπήρξε έγκριση από τη Γερουσία και δεν μπορούν να πουλήσουν. Επομένως στο θέμα των S400 δεν υπάρχει υποχώρηση», ανέφερε.

Για τη συνάντησή του με την βασίλισσα Ελισάβετ ο Ταγίπ Ερντογάν είπε ότι μπορεί να είναι 92 ετών αλλά έχει πολύ ισχυρή μνήμη. Όπως είπε, θυμάται όλες τις λεπτομέρειες από την επίσκεψή της στην Τουρκία όταν πρόεδρος ήταν ο Αμπτουλάχ Γκιούλ και ο ίδιος πρωθυπουργός.