ΔΙΕΘΝΗ

Ιταλία: Κυβέρνηση τη Δευτέρα, υπόσχονται Λέγκα και Πέντε Αστέρες

Δημοσίευση 18 Μαΐου 2018, 15:48 / Ανανεώθηκε 21 Μαΐου 2018, 12:44
Ιταλία: Κυβέρνηση τη Δευτέρα, υπόσχονται Λέγκα και Πέντε Αστέρες
Photo: ΑΠΕ-ΜΠΕ
Facebook Twitter Whatsapp

Φαίνεται ότι το νέο κυβερνητικό σχήμα θα αποφύγει την ευθεία σύγκρουση με την Ευρωπαϊκή Ένωση

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

«Την ερχόμενη Δευτέρα, σε κάθε περίπτωση, θα συναντήσουμε και πάλι τον πρόεδρο της Δημοκρατίας» δήλωσε την Παρασκευή ο Ματέο Σαλβίνι, γραμματέας της ακροδεξιάς Λέγκας του Βορρά, η οποία προσπαθεί να σχηματίσει κυβέρνηση συνεργασίας με το αντισυστημικό κίνημα των Πέντε Αστέρων.

Στη συνάντηση με τον Ιταλό πρόεδρο Ματαρέλα (εικόνα) αναμένεται να ανακοινωθεί το όνομα του νέου πρωθυπουργού.

Το συμβόλαιο κυβερνητικής συνεργασίας έχει λάβει πλέον την οριστική του μορφή και τα μέλη του κινήματος Πέντε Αστέρων θα ψηφίζουν στο Διαδίκτυο μέχρι τις 8 το βράδυ, για να το απορρίψουν ή να το εγκρίνουν.

Φαίνεται πάντως ότι το νέο κυβερνητικό σχήμα θα αποφύγει την ευθεία σύγκρουση με την Ευρωπαϊκή Ένωση, αφού στην κυβερνητική συμφωνία τελικά δεν αναφέρεται το ενδεχόμενο εξόδου από το ευρώ, αλλά ούτε και αίτημα για μερική διαγραφή του ιταλικού χρέους.

Παράλληλα όμως γίνεται σαφής αναφορά στην μείωση του δημόσιου χρέους μέσω των επενδύσεων και την στήριξη της ζήτησης, όπως και στην ανάγκη να μην συνυπολογίζονται στο έλλειμμα του δημοσίου, οι δημόσιες επενδύσεις υπέρ της ανάπτυξης. Επιβεβαιώνεται, δηλαδή, η στρατηγική των δυο ιταλικών αντισυστημικών πολιτικών δυνάμεων με στόχο να ξεπερασθεί η πολιτική λιτότητας εντός της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Θα πρέπει να διαπιστωθεί βέβαια αν το ιταλικό σπρεντ στο άμεσο μέλλον θα ακολουθήσει ανοδική πορεία (όπως συνέβη τις τελευταίες ημέρες) και τι κλίμα θα διαμορφωθεί στις πρώτες επαφές με τους ευρωπαϊκούς θεσμούς. Αρχίζοντας από την ευρωπαϊκή σύνοδο στα τέλη Ιουνίου, στην οποία θα πρέπει να συζητηθεί η αλλαγή της Συμφωνίας του Δουβλίνου, την οποία επιθυμεί η Ιταλία.

Πολλά θα εξαρτηθούν και από τι είδους ισορροπίες θα προκύψουν τελικά και στο θέμα του προσφυγικού και του μεταναστευτικού, στο οποίο η Λέγκα έχει υιοθετήσει ακραία στάση, με αιτήματα που περιλαμβάνουν και απωθήσεις πλοιαρίων που μεταφέρουν μετανάστες. Οι μέχρι τώρα θέσεις των Πέντε Αστέρων χαρακτηρίζονταν από μεγαλύτερη μετριοπάθεια. Πρώτα απ΄όλα, όμως, επιβάλλεται να εξακριβωθεί, αν η νέα αυτή κυβέρνηση θα συσταθεί όντως στην αρχή της ερχόμενης εβδομάδας ή αν η όλη πολυήμερη προσπάθεια τελικά θα ναυαγήσει.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ