current views are: 7

21 Μαΐου 2018
Δημοσίευση12:20

Ο ηγέτης του ISIS ζει και σχεδιάζει την αναγέννηση του «χαλιφάτου»

Η νέα στρατηγική του

Δημοσίευση 12:20’

Η νέα στρατηγική του

Οι φήμες που θέλουν τον ηγέτη του Ισλαμικού Κράτους νεκρό δεν πείθουν τις μυστικές υπηρεσίες των ΗΠΑ που εκτιμούν πως ο Αμπού Μπακρ αλ Μπαγκντάντι  όχι μόνο είναι ζωντανός αλλά κάνει σχέδια για την αναβίωση του «χαλιφάτου».

Αμερικανοί αξιωματούχοι πιστεύουν ότι ο Αμπού Μπακρ αλ Μπαγκντάντι προσπαθεί να καταστρώσει μια νέα στρατηγική καθώς η οργάνωση καταρρέει με πάταγο και έχει περιοριστεί η δύναμη της σε μαχητές τόσο στο Ιράκ όσο και στη Συρία.

Την ίδια ώρα τα εδάφη που ήλεγχε συρρικνώνονται δραματικά.

Όπως αναφέρει η Washington Post μια από τις στρατηγικές αυτές συνίσταται στην ανοικοδόμηση των ιδεολογικών θεμελίων του «χαλιφάτου» με την ανάπτυξη ενός προγράμματος κατήχησης μικρών μαθητών.

Αξιωματούχος του ISIS, γνωστός ως Αμπού Ζαϊντ αλ Ιράκι, που συνελήφθη σε κοινή τουρκο-ιρακινή επιχείρηση, είπε ότι στα μέσα του περασμένου χρόνου ο αλ Μπαγκντάντι συγκέντρωσε τους κορυφαίους συνεργάτες του κοντά στο Ντέιρ Εζόρ της Συρίας, αφού η «πρωτεύουσα» του «Ισλαμικού Κράτους» Ράκα είχε πέσει στα χέρια των πολιορκητών.

«Ήταν παρόντες αρκετά ηγετικά στελέχη καθώς και η επιτροπή προγράμματος σπουδών, της οποίας προήδρευα», είπε ο αλ Ιράκι σε βιντεοσκοπημένη δήλωσή του, που πρόβαλε η ιρακινή τηλεόραση.

Πρόκειται για μία από τις ελάχιστες δημόσιες εμφανίσεις του Μπαγκντάντι, που έχει καταφέρει να παραμείνει μακριά από τα φώτα της δημοσιότητας από τον Ιούλιο του 2014, όταν ανακήρυξε από άμβωνος τεμένους στη Μοσούλη την ίδρυση του «χαλιφάτου».

Η απουσία του από το προσκήνιο τροφοδότησε κατά καιρούς σενάρια ότι έχει σκοτωθεί. Αλλά οι αμερικανικές μυστικές υπηρεσίες, βάσει πληροφοριών που απέσπασαν από ανακρίσεις αιχμαλώτων, τηλεφωνικές παρακολουθήσεις και επιστολές στελεχών του «Ισλαμικού Κράτους», που έπεσαν στα χέρια τους, είναι πεπεισμένες ότι ο αλ Μπαγκντάντι είναι ζωντανός.

«Θεωρούμε ότι εξακολουθεί να συντονίζει, να βοηθά στη διακυβέρνηση της οργάνωσης», είπε αξιωματούχος στη Washington Post. «Πιστεύουμε ότι πρέπει να βρίσκεται ακόμη στη Συρία, σ’ ένα από τα εναπομείναντα εδάφη που εξακολουθεί να ελέγχει το Ισλαμικό Κράτος».

Δεν είναι λίγοι αυτοί που εκτιμούν ότι η απουσία του αποσκοπεί στο να δοθεί έμφαση όχι στα ηγετικά στελέχη της τρομοκρατικής οργάνωσης, αλλά στη διάδοση της ιδεολογίας. Πάντως οπαδοί του «χαλιφάτου» διαμαρτύρονται ότι ο αλ Μπαγκντάντι έχει εγκαταλείψει τα πεδία των μαχών ανίκανος να συγκρατήσει τις δυνάμεις του Ισλαμικού Κράτους.

Στέλεχος, κατά δήλωσή του, του ISIS που επικοινώνησε μέσω κρυπτογραφημένης υπηρεσίας μηνυμάτων με την αμερικανική εφημερίδα, είπε ότι ο αλ Μπαγκντάντι δίνει έμφαση στην «κατήχηση» παιδιών και νεοσύλλεκτων: «Η ηγεσία είναι πεπεισμένη ότι κι αν εξαφανίστηκε το χαλιφάτο, όσο θα μπορούν μέσω της εκπαίδευσης να επηρεάζουν την επόμενη γενιά, η ιδέα του χαλιφάτου θα παραμείνει ζωντανή».

Ο πρώην διευθυντής του αμερικανικού Εθνικού Κέντρου Αντιτρομοκρατίας, Νίκολας Ράσμουσεν, επεσήμανε ότι με τον τρόπο αυτό ο Αλ Μπαγκάντι προσπαθεί να κερδίσει χρόνο για να προετοιμαστεί για το μέλλον, την οριστική και αναπόφευκτη, όπως όλα δείχνουν, ήττα του «Ισλαμικού Κράτους».

«Γνώριζαν ότι θα συμβεί αυτό, δεν είναι ότι πίστευαν ότι θα κρατήσουν για πάντα τη Μοσούλη και τη Ράκκα», τόνισε και πρόσθεσε: «Αλλά το εγχείρημά τους δεν πρόκειται να σταματήσει, επειδή το Ισλαμικό Κράτος γνωρίζει την ήττα στα πεδία των μαχών».


σχετικα αρθρα