current views are: 10

21 Μαΐου 2018
Δημοσίευση12:24

Podemos: Εσωκομματική ψηφοφορία για τον Ιγκλέσιας μετά την υπόθεση της βίλας

Διαδικασία για ψήφο εμπιστοσύνης

Δημοσίευση 12:24’
αρθρο-newpost

Διαδικασία για ψήφο εμπιστοσύνης

Τα μέλη του αριστερού ισπανικού κόμματος Podemos, το οποίο γεννήθηκε από τις διαμαρτυρίες κατά της λιτότητας στη διάρκεια της χρηματοπιστωτικής κρίσης, θα υποβάλουν την ηγεσία τους σε ψηφοφορία για παροχή ψήφου εμπιστοσύνης, έπειτα αγορά από τον ηγέτη του κόμματος κατοικίας 600.000 ευρώ κοντά στη Μαδρίτη.

Επικριτές κατήγγειλαν ως υποκριτές τον επικεφαλής του κόμματος Πάμπλο Ιγκλέσιας και τη σύντροφό του, την εκπρόσωπο των Podemos Ιρένε Μοντέρο, υποστηρίζοντας ότι προδίδουν τις αριστερές αρχές τους. Το ζευγάρι, υπεραμυνόμενο της αγοράς, υπογράμμισε πως η κατοικία είναι για δική του χρήση και πως η αγορά της δεν αποτελεί κερδοσκοπική κίνηση στην αγορά ακινήτων.

Οι Podemos, οι οποίοι έλαβαν γύρω στο ένα πέμπτο των ψήφων στις δύο εκλογικές αναμετρήσεις που πραγματοποιήθηκαν το 2016, έχουν γίνει ένα από τα τέσσερα κύρια πολιτικά κόμματα της Ισπανίας, ξεπερνώντας μάλιστα μερικές φορές το παραδοσιακό κόμμα της αριστεράς, τους Σοσιαλιστές (PSOE), σύμφωνα με δημοσκοπήσεις.

Το ζευγάρι, το οποίο περιμένει δίδυμα, επιβεβαίωσε την περασμένη εβδομάδα πληροφορία στον ιστότοπο OKDiario ότι αγόρασε την κατοικία, που διαθέτει πισίνα και ξενώνα, στην πόλη Γαλαπαγάρ, σε απόσταση 40 χλμ. από τη Μαδρίτη.

Το ζευγάρι έλαβε ένα 30ετές ενυπόθηκο δάνειο 540.000 ευρώ για να αγοράσει την κατοικία, ανέφερε ο Ιγκλέσιας σε καταχώρισή του στο Facebook.

«Ξέρουμε ότι πολλές ισπανικές οικογένειες δεν μπορούν να υποστηρίξουν ένα τέτοιο δάνειο, ακόμη και με δύο μισθούς, και γι’ αυτό πιστεύουμε πως είναι τόσο σημαντικό να έχουν όλοι αξιοπρεπείς μισθούς», πρόσθεσε.

Το 2012 ο Ιγκλέσιας είχε επικρίνει τον τότε υπουργό Οικονομίας της Ισπανίας Λουίς ντε Γκίντος επειδή είχε αγοράσει ένα διαμέρισμα στη Μαδρίτη για το ίδιο ποσό. Ήταν τότε η κορύφωση της οικονομικής κρίσης η οποία πυροδοτήθηκε από το σκάσιμο της φούσκας στην αγορά ακινήτων, που είχε προκαλέσει μείωση των τιμών κατά μέσο όρο στο 40%.

Η οργάνωση νεολαίας του ακροδεξιού κόμματος Vox ανήρτησε χθες Κυριακή στην κατοικία την επιγραφή «Πρόσφυγες και Καταληψίες Είναι Ευπρόσδεκτοι», ειρωνευόμενο τη στάση του κόμματος στα θέματα της μετανάστευσης και της στέγασης.

Σε συνέντευξη Τύπου στην οποία ανακοίνωσε το βράδυ του Σαββάτου την διεξαγωγή ψηφοφορίας για παροχή ψήφου εμπιστοσύνης, οι Ιγκλέσιας και Μοντέρο δήλωσαν πως οι επιθέσεις εντάσσονται σε μια απόπειρα να αποσταθεροποιηθεί το κόμμα.

Η βάση των Podemos μπορεί να ψηφίσει για το μέλλον του ζεύγους στην ηγεσία του κόμματος από τις 22 Μαΐου μέχρι τις 27 Μαΐου, ανέφερε σήμερα το κόμμα σε μήνυμά του στο Twitter.

Πηγή: ΑΠΕ/Reuters


σχετικα αρθρα