current views are: 11

21 Μαΐου 2018
Δημοσίευση13:00

Ο 17χρονος μακελάρης του Τέξας είχε αντιγράψει στοιχεία από προηγούμενες μαζικές δολοφονίες

Πολλά στοιχεία της επίθεσης παραπέμπουν σε μια από τις φονικότερες επιθέσεις σε σχολείο στην ιστορία των ΗΠΑ: τη σφαγή στο Λύκειο Κόλουμπαϊν τον Απρίλιο 1999, κατά την οποία δύο έφηβοι οπλισμένοι με όπλα που είχαν κρύψει μέσα από τις καμπαρντίνες τους, σκότωσαν 12 μαθητές και έναν καθηγητή.

Δημοσίευση 13:00’

Πολλά στοιχεία της επίθεσης παραπέμπουν σε μια από τις φονικότερες επιθέσεις σε σχολείο στην ιστορία των ΗΠΑ: τη σφαγή στο Λύκειο Κόλουμπαϊν τον Απρίλιο 1999, κατά την οποία δύο έφηβοι οπλισμένοι με όπλα που είχαν κρύψει μέσα από τις καμπαρντίνες τους, σκότωσαν 12 μαθητές και έναν καθηγητή.

Ο έφηβος, ο οποίος κατηγορείται για τη δολοφονία την Παρασκευή οκτώ μαθητών και δύο καθηγητών σε γυμνάσιο της περιοχής του Χιούστον του Τέξας, είχε μελετήσει παλαιότερες μαζικές δολοφονίες προτού εξαπολύσει την επίθεσή του, όπως είπαν πηγές στο ABC News.

Ο κατηγορούμενος, ο 17χρονος Δημήτριος Παγουρτζής, “χρησιμοποίησε στοιχεία από εκείνες τις δολοφονίες για τη δική του”, όπως είπε πηγή στο τηλεοπτικό δίκτυο χωρίς να υπεισέλθει σε λεπτομέρειες.Πολλά στοιχεία της επίθεσης παραπέμπουν σε μια από τις φονικότερες επιθέσεις σε σχολείο στην ιστορία των ΗΠΑ: τη σφαγή στο Λύκειο Κόλουμπαϊν τον Απρίλιο 1999, κατά την οποία δύο έφηβοι οπλισμένοι με όπλα που είχαν κρύψει μέσα από τις καμπαρντίνες τους, σκότωσαν 12 μαθητές και έναν καθηγητή.

Συμμαθητές του στο σχολείο της Σάντα Φε του Τέξας περιγράφουν τον Παγουρτζή ως έναν ήσυχο και μοναχικό τύπο, ο οποίος έπαιζε ποδόσφαιρο στην ομάδα του σχολείου του. Ο φερόμενος δράστης φορούσε μια μαύρη καμπαρντίνα όταν πήγε την Παρασκευή στο σχολείο παρά την ζέστη που είχε εκείνη την ημέρα. Άνοιξε πυρ με ένα 38άρι πιστόλι και μια ημιαυτόματη καραμπίνα Ρέμινγκτον.

Πολλά μέσα ενημέρωσης αναφέρουν ότι ο ένοπλος χλεύαζε κάποια από τα θύματά του που είχαν κρυφτεί μέσα σε μια ντουλάπα, ρωτώντας τους αν θέλουν να απαντήσουν στα κινητά τους που χτυπούσαν. “Θέλεις να απαντήσεις;”, ρώταγε ο δράστης, σύμφωνα με την Wall Street Journal.

Σε άλλους συμμαθητές του χάρισε τη ζωή γιατί, όπως είπε, ήθελε να αφηγηθούν την ιστορία του. Η αστυνομία ανακάλυψε επίσης αυτοσχέδιες βόμβες οι οποίες δεν είχαν εκραγεί.

Ο Παγουρτζής δεν αποπειράθηκε να αυτοκτονήσει, αλλά ο κυβερνήτης του Τέξας, ο ρεπουμπλικανός Γκρεγκ Άμποτ, είπε στους δημοσιογράφους ότι ο φερόμενος δράστης σχεδίαζε την αυτοκτονία του, σύμφωνα με το ημερολόγιό του, αλλά δεν βρήκε τη δύναμη για να το κάνει.

Η σφαγή στο Κόλουμπαϊν προκάλεσε εθνικό διάλογο σχετικά με τη νομοθεσία για τον έλεγχο των όπλων, για την κουλτούρα των όπλων, ακόμη και για τη βία μέσα από τα βίντεο γκέιμς. Αυτός ο διάλογος συνεχίζεται μετά την επίθεση στο δημοτικό σχολείο Sandy Hook στο Νιούταουν του Κονέκτικατ, το 2012, με 20 νεκρούς μαθητές και έξι ενήλικες καθώς και την επίθεση στο Πάρκλαντ της Φλόριντα, τον Φεβρουάριο, με 14 νεκρούς μαθητές και τρεις ενήλικες.

«Θλιμμένοι και απογοητευμένοι»

Η αστυνομία ανακοίνωσε ότι ο Παγουρτζής ομολόγησε την πράξη του όταν τέθηκε υπό κράτηση την Παρασκευή, αλλά οι αρχές δεν γνωρίζουν το κίνητρο της επίθεσης, της τέταρτης φονικότερης σε δημόσιο σχολείο στην ιστορία των ΗΠΑ.

Η οικογένεια του Παγουρτζή σε ανακοίνωσή της δηλώνει “θλιμμένη και απογοητευμένη” από την επίθεση και “το ίδιο σοκαρισμένη με όλους” από τα γεγονότα. Προσθέτει μάλιστα ότι συνεργάζεται με τις αρχές.

Η Σέιντι Ροντρίγκες, η μητέρα της μαθήτριας Σάνα Φίσερ, η οποία έπεσε νεκρή από τις σφαίρες του 17χρονου, δήλωσε στα μέσα ενημέρωσης ότι η 16χρονη κόρη της είχε απορρίψει τον Παγουρτζή, ο οποίος επί τέσσερις μήνες την διεκδικούσε με επιθετικό τρόπο.

Η Φίσερ τελικώς τον αντιμετώπισε και τον εξέθεσε ενώπιον της τάξης, όπως είπε στην Los Angeles Times η μητέρα της.

“Μια εβδομάδα αργότερα άνοιξε πυρ εναντίον όσων αντιπαθούσε με πρώτη την Σάνα”, λέει η ίδια.

Χθες Κυριακή στη Σάντα Φε πολλές εκκλησίες και επιχειρήσεις είχαν αναρτήσει πινακίδες στην είσοδό τους με μηνύματα όπως “Δυνατή Σάντα Φε” και “Σάντα Φε ISD (Σ.τ.Σ: αρκτικόλεξο για μια τοπική σχολική κοινότητα), είμαστε εδώ για εσένα”.

Περίπου 100 άνθρωποι συμμετείχαν σε τελετή μνήμης στην Εκκλησία των Μεθοδιστών στο Όλντερσγκεϊτ.

Ο Τζάρεντ Μπλακ, ένας από τους νεκρούς μαθητές, ανήκε σε μια ομάδα νεαρών που συμμετείχαν στις εκδηλώσεις της εκκλησίας και πολλοί από τους παρευρισκόμενους έσπευσαν να αγκαλιάσουν την μητέρα του, την Παμ, όταν έφθασε εκεί η οικογένειά του.

Σε ένα τέμενος σε άλλο προάστιο του Χιούστον, πλήθος είχε συγκεντρωθεί γύρω από το φέρετρο της 17χρονης Σαμπίκα Σιχ, μιας Πακιστανής, η οποία συμμετείχε σε πρόγραμμα ανταλλαγής μαθητών και έπεσε και εκείνη νεκρή από τις σφαίρες του Παγουρτζή.


σχετικα αρθρα