ΔΙΕΘΝΗ

Οι ΗΠΑ απειλούν το Ιράν με τις «σκληρότερες κυρώσεις στην ιστορία»

Δημοσίευση 21 Μαΐου 2018, 17:27 / Ανανεώθηκε 21 Μαΐου 2018, 22:11
Οι ΗΠΑ απειλούν το Ιράν με τις «σκληρότερες κυρώσεις στην ιστορία»
Facebook Twitter Whatsapp

«Σχέδιο Β» για την αποτροπή ανάπτυξης πυρηνικών όπλων

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

Στην πρώτη του ομιλία για μείζον ζήτημα της εξωτερικής πολιτικής, ο νέος επικεφαλής του Στέιτ Ντιπάρτμεντ Μάικ Πομπέο δήλωσε πως το Ιράν «θα πασχίζει να κρατήσει την οικονομία του ζωντανή» μετά την επιβολή νέων αμερικανικών κυρώσεων.

Οι κυρώσεις είναι ουσιαστικά το «σχέδιο Β» των ΗΠΑ προκειμένου να εμποδίσουν την Τεχεράνη να αποκτήσει πυρηνικά όπλα, μετά την απόφαση του Αμερικανού προέδρου Ντόναλντ Τραμπ να αποσύρει τις ΗΠΑ από τη διεθνή συμφωνία JCPOA του 2015.

Η συμφωνία, η οποία είχε συναφθεί ανάμεσα στο Ιράν και έξι Δυτικές δυνάμεις (ΗΠΑ, Βρετανία, Ρωσία, Κίνα, Γαλλία, Γερμανία) επέβαλε περιορισμούς στην παραγωγή εμπλουτισμένου ουρανίου με αντάλλαγμα την άρση Δυτικών κυρώσεων που είχαν παραλύσει την ιρανική οικονομία.

Έπειτα από την προειδοποίηση της Τεχεράνης για επανέναρξη του εμπλουτισμού ουρανίου σε περίπτωση που καταρρεύσει η διεθνής συμφωνία, ο Πομπέο προειδοποίησε την Δευτέρα ότι το Ιράν θα υποστεί τις «σκληρότερες κυρώσεις στην Ιστορία».

«Θα εφαρμόσουμε πρωτοφανείς οικονομικές πιέσεις στο ιρανικό καθεστώς» είπε ο επικεφαλής της αμερικανικής διπλωματίας, πρώην διευθυντής της CIA.

«Η ηγεσία της Τεχεράνης δεν θα έχει καμία αμφιβολία για τη σοβαρότητά μας. Το Ιράν δεν θα έχει πλέον λευκή επιταγή για κυριαρχία στη Μέση Ανατολή».

Όπως εξήγησε, για να υπάρξει άρση των κυρώσεων και «νέα συμφωνία», το Ιράν θα πρέπει να ικανοποιήσει 12 προϋποθέσεις, όπως την απόσυρση των δυνάμεών του από τη Συρία, την αναστολή του πυρηνικού και βαλλιστικού προγράμματος, τον τερματισμό της υποστήριξης ανταρτών στην Υεμένη και τον τερματισμό της στήριξης «τρομοκρατικών» οργανώσεων όπως η Χεζμπολάχ, η Ισλαμική Τζιχάντ και οι Ταλιμπάν.

Ο Πομπέο προειδοποίησε επίσης ότι οι ΗΠΑ "θα κυνηγήσουν τους Ιρανούς πράκτορες και τους βοηθούς τους της Χεζμπολάχ σε όλον τον κόσμο για να τους συντρίψουν".

Ο Αμερικανός ΥΠΕΞ ζήτησε επίσης τη «στήριξη» των σημαντικότερων συμμάχων της Ουάσινγκτον, προειδοποίησε όμως ότι οι επιχειρήσεις που θα συνεργαστούν με το Ιράν στους τομείς που πλήττονται από τις αμερικανικές κυρώσεις «θα θεωρηθούν υπεύθυνες».