current views are: 11

22 Μαΐου 2018
Δημοσίευση12:41

Το Ισραήλ πρώτη χώρα που χρησιμοποιεί το F-35 σε στρατιωτική επιχείρηση

Ντεμπούτο στο πεδίο για το πανάκριβο μαχητικό πέμπτης γενιάς

Δημοσίευση 12:41’

Ντεμπούτο στο πεδίο για το πανάκριβο μαχητικό πέμπτης γενιάς

Το περιβόητο αμερικανικό μαχητικό F-35, σχεδιασμένο να παραμένει αόρατο στα ραντάρ,  αποκαλύπτεται πως έχει ήδη κάνει το ντεμπούτο του σε μάχη, όχι όμως για λογαριασμό των ΗΠΑ.

«Πετάμε τα F-35 σε ολόκληρη τη Μέση Ανατολή και έχουμε ήδη επιτεθεί δύο φορές σε δύο διαφορετικά μέτωπα» αποκάλυψε μέσω Twitter ο επικεφαλής της ισραηλινής Πολεμικής Αεροπορίας.

Απευθυνόμενος στους επικεφαλής 20 ξένων Πολεμικών Αεροποριών, ο υποπτέραρχος Αμικάμ Νόρκιν παρουσίασε τη φωτογραφία ενός ισραηλινού F-35 που πετούσε πάνω από τη Βηρυτό, μετέδωσαν τα τοπικά μέσα ενημέρωσης.


US Air Force

Το F-35, μαχητικό πέμπτης γενιάς που κατασκευάζεται από την εταιρεία Lockheed Μartin Corp, είναι γνωστό στο Ισραήλ με το εβραϊκό όνομα Αντίρ (Ισχυρός).

Το Ισραήλ ήταν η πρώτη χώρα εκτός ΗΠΑ που απέκτησε F-35, και μέχρι στιγμής έχει παραλάβει τουλάχιστον 9 από τα 50 αεροσκάφη που έχει παραγγείλει.

Το F-35, ένα από τα πρώτα μαχητικά stealth πέμπτης γενιάς, είναι προϊόν του ακριβότερου αμυντικού προγράμματος στον κόσμο, και είχε δεχθεί επικρίσεις πέρυσι από τον Αμερικανό πρόεδρο Ντόναλντ Τραμπ λόγω του υψηλού κόστους, το οποίο λέγεται ότι αγγίζει τα 100 εκατ. δολάρια ανά μονάδα.

Μόνο η Κίνα και η Ρωσία διαθέτουν ήδη ή αναπτύσσουν μαχητικά πέμπτης γενιάς.

Το F-35 προορίζεται να πωληθεί και στην Τουρκία, αν και η παράδοσή του δείχνει ακόμα αμφίβολη λόγω της έντασης στις σχέσεις Ουάσιγκτον  – Άγκυρας.


σχετικα αρθρα