ΔΙΕΘΝΗ

Συγγνώμη για την κατάχρηση δεδομένων ζήτησε από το Ευρωκοινοβούλιο ο Ζάκερμπεργκ

Δημοσίευση 22 Μαΐου 2018, 19:14 / Ανανεώθηκε 22 Μαΐου 2018, 21:07
Συγγνώμη για την κατάχρηση δεδομένων ζήτησε από το Ευρωκοινοβούλιο ο Ζάκερμπεργκ
Photo: ΑΠΕ/ΕΡΑ
Facebook Twitter Whatsapp

Eξηγήσεις για το σκάνδαλο της Cambridge Analytica

Μιλώντας ενώπιον ευρωβουλευτών στις Βρυξέλλες, ο ιδρυτής και διευθύνων σύμβουλος του Facebook απολογήθηκε την Τρίτη για την αποτυχία της εταιρείας του να προλάβει το μεγάλο σκάνδαλο της χρήσης προσωπικών δεδομένων σε προεκλογικές εκστρατείες.

Ο Μαρκ Ζούκερμπεγκ, ο οποίος κλήθηκε στο Ευρωκοινοβούλιο για εξηγήσεις, παραδέχτηκε ακόμα ότι το μεγαλύτερο κοινωνικό δίκτυο του κόσμου απέτυχε να αντιδράσει έγκαιρα στο φαινόμενο των fake news.

O «Mr. Facebook» κλήθηκε να να δώσει απαντήσεις για το σκάνδαλο της Cambridge Analytica, εταιρείας πολιτικών συμβούλων που συνέλεξε με αδιαφανείς διαδικασίες δεδομένα για δεκάδες εκατομμύρια χρήστες. Τα δεδομένα χρησιμοποιήθηκαν σε εκστρατείες υπέρ του Τραμπ στις αμερικανικές εκλογές αλλά και υπέρ του Brexit στο βρετανικό δημοψήφισμα.

«Έχει γίνει ξεκάθαρο ότι τα τελευταία δύο χρόνια δεν κάναμε αρκετά για να αποτρέψουμε τα εργαλεία που δημιουργήσαμε από το να χρησιμοποιηθούν με επιζήμιο τρόπο» δήλωσε στον εναρκτήριο λόγο του.

«Είτε είναι ψευδείς ειδήσεις, είτε ξένη ανάμιξη σε εκλογές, είτε προγραμματιστές που κάνουν κατάχρηση των πληροφοριών των ανθρώπων, δεν είχαμε μια αρκετά ευρεία επίβλεψη των ευθυνών μας. Αυτό ήταν ένα λάθος και ζητώ συγγνώμη».

Καθισμένος σε ένα στρογγυλό τραπέζι με τους ευρωβουλευτές , φορώντας σακάκι, γραβάτα και άσπρη μπλούζα, ο Ζάκερμπεργκ επανέλαβε την συγγνώμη που είχε ζητήσει τον περασμένο μήνα στους Αμερικανούς βουλευτές στο Κογκρέσο.

Αρκετοί ευρωβουλευτές ρώτησαν τον Ζάκερμπεργκ αν πιστεύει πως το Facebook είναι μονοπώλιο. Μάλιστα ο Γερμανός Γκι Βερχόφσταντ ρώτησε τον επικεφαλής του δικτύου αν θέλει να μείνει στην Ιστορία ως «η ιδιοφυία που δημιούργησε ένα ψηφιακό τέρας».

Η κατάθεσή του Ζάκερμπεργκ, ενώπιον των επικεφαλής των πολιτικών ομάδων και της επιτροπής πολιτικών ελευθεριών, μεταδόθηκε ζωντανά από το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο. Το ίδιο είχε συμβεί  εξάλλου με την αντίστοιχη κατάθεση στο αμερικανικό Κογκρέσο.

Περίπου 30.000 άτομα είχαν νωρίτερα συνυπογράψει αίτημα του ευρωβουλευτή των Γερμανών Πρασίνων Σβεν Τζίγκολντ προκειμένου να μεταδοθεί ζωντανά η συνάντηση.