current views are: 7

23 Μαΐου 2018
Δημοσίευση13:08

Ιταλία: Νέο εμπόδιο για τη νέα κυβέρνηση – Ο υποψήφιος πρωθυπουργός με το θολό βιογραφικό

Στο βιογραφικό του ο Κόντε αναφέρει ότι «τελειοποίησε τις σπουδές του στο New York University». Η εκπρόσωπος τύπου, όμως, του ιδρύματος Μισέλ Τσάι εξήγησε στον δημοσιογράφο ότι το όνομα του Κόντε δεν αναγράφεται στα αρχεία, ούτε μεταξύ των φοιτητών ούτε μεταξύ των φιλοξενούμενων καθηγητών.

Δημοσίευση 13:08’

Στο βιογραφικό του ο Κόντε αναφέρει ότι «τελειοποίησε τις σπουδές του στο New York University». Η εκπρόσωπος τύπου, όμως, του ιδρύματος Μισέλ Τσάι εξήγησε στον δημοσιογράφο ότι το όνομα του Κόντε δεν αναγράφεται στα αρχεία, ούτε μεταξύ των φοιτητών ούτε μεταξύ των φιλοξενούμενων καθηγητών.

Ο υποψήφιος πρωθυπουργός της Ιταλίας καθηγητής Τζουζέπε Κόντε έχει ακαδημαϊκό βιογραφικό, τουλάχιστον θολό, για τα το θέσουμε εύσχημα. Λίγες μόνον ώρες μετά τη γνωστοποίηση του ονόματός του στον πρόεδρο Ματαρέλα από τους ηγέτες του Κινήματος 5 Αστέρων και της Λέγκας, αδιάκριτοι δημοσιογράφοι άρχισαν να ερευνούν το πλούσιο βιογραφικό του. Και αυτά που ανακάλυψαν δεν ήταν καθόλου κολακευτικά για τον καθηγητή-επίδοξο πρωθυπουργό.

Την αρχή έκανε ο ανταποκριτής στη Ρώμη των Τάιμς της Νέας Υόρκης Τζέισον Χόροβιτς, μόλις λίγα λεπτά μετά την αναγγελία του ονόματος που υποψήφιου πρωθυπουργού. Ο αμερικανός δημοσιογράφος διαπίστωσε ότι στο βιογραφικό του ο Κόντε αναφέρει ότι «τελειοποίησε τις σπουδές του στο New York University». Πιο συγκεκριμένα, ο ιταλός καθηγητής Ιδιωτικού Δικαίου ανέφερε ότι από το 2008 έως το 2012, «κάθε καλοκαίρι διέμενε τουλάχιστον για ένα μήνα στο αμερικανικό πανεπιστήμιο για λόγους μελέτης». Η εκπρόσωπος τύπου, όμως, του ιδρύματος Μισέλ Τσάι εξήγησε στον δημοσιογράφο ότι το όνομα του Κόντε δεν αναγράφεται στα αρχεία, ούτε μεταξύ των φοιτητών ούτε μεταξύ των φιλοξενούμενων καθηγητών. «Η μόνη πιθανότητα», συνέχισε η Τσάι, «είναι ο Κόντε να παρακολούθησε κάποιο διήμερο πρόγραμμα σπουδών, για τα οποία δεν τηρούνται αρχεία».

Το πρόβλημα, όμως, με τις σπουδές του καθηγητή Κόντε εκτός Ιταλίας δεν σταματά εδώ. Ο ίδιος αναφέρει στο βιογραφικό του «νομικές σπουδές» στο International Kulturinstitute της Βιέννης. Το οποίο απλώς δεν υπάρχει. Στη Βιέννη έχει την έδρα του ένα Internationales Kulturinstitute, που διδάσκει ξένες γλώσσες. Πιθανόν ο ιταλός καθηγητής να παρακολούθησε μαθήματα γερμανικής γλώσσας, αλλά παρέλειψε να το διευκρινίσει.

Ο Κόντε περιέλαβε στο βιογραφικό του και μια «διαμονή για σπουδές» στη Σορβόννη το 2000, χωρίς να αναφέρει πού ακριβώς. Η νομική σχολή του πανεπιστημίου δήλωσε ότι το όνομα του Κόντε δεν προκύπτει. Το αυτό και σε ό,τι αφορά το πανεπιστήμιο της Μάλτας, όπου ο υποψήφιος πρωθυπουργός είναι άγνωστος. Όσο για τις «επιστημονικές έρευνες» που φέρεται να διεξήγαγε στο Girton College του Cambridge University τον Σεπτέμβριο του 2001 κάτι δεν πάει καλά: το πανεπιστήμιο παραμένει κλειστό για θερινές διακοπές.

Ανάλογο μυστήριο καλύπτει και την υποτιθέμενη συνεργασία του Κόντε με τους ευρωπαϊκούς θεσμούς. Ο ίδιος έγραψε στο βιογραφικό του ότι υπήρξε μέλος του Social Justice group της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Δεν υπάρχει όμως τέτοια ομάδα στην ΕΕ. Υπάρχει η ομάδα «Social Justice in European Private Law» στην οποία μετέχουν καθηγητές διαφόρων ευρωπαϊκών πανεπιστημίων, όχι όμως ο Κόντε.

Οι ιταλοί δημοσιογράφοι έψαξαν σε όλα τα διαθέσιμα βιογραφικά του Κόντε, από το 12 σελίδων, που κατέθεσε στο Κοινοβούλιο προκειμένου να γίνει αποδεκτός ως νομικός σύμβουλος έως εκείνα στα πανεπιστήμια Φλωρεντίας και LUISS της Ρώμης, όπου διδάσκει, χωρίς να παραβλέψουν και την Wikipedia. Διαπίστωσαν διαφορές μεταξύ τους, αλλά και αλλαγές της τελευταίας στιγμής, καθώς και διαφορές ανάμεσα στο ιταλικό και το αγγλικό κείμενο.

Σε ορισμένες χώρες του κόσμου το να αναγράφεις στο βιογραφικό σου ανύπαρκτες ή παραφουσκωμένες επιστημονικές δραστηριότητες θεωρείται σοβαρό αδίκημα και, πάντως, οδηγεί σε παραίτηση. Όχι στην Ιταλία. Ο συνασπισμός Κινήματος 5 Αστέρων και Λέγκας απάντησε στις αποκαλύψεις επιβεβαιώνοντας την υποψηφιότητα του Τζουζέπε Κόντε για την πρωθυπουργία. Δεν μένει παρά να δούμε πώς θα αντιδράσει ο πρόεδρος Σέρτζο Ματαρέλα.


σχετικα αρθρα