ΔΙΕΘΝΗ

Η Ουκρανία φέρεται να πλήρωσε τον δικηγόρο του Τραμπ για συνομιλίες στον Λευκό Οίκο

Δημοσίευση 23 Μαΐου 2018, 19:52 / Ανανεώθηκε 23 Μαΐου 2018, 19:44
Η Ουκρανία φέρεται να πλήρωσε τον δικηγόρο του Τραμπ για συνομιλίες στον Λευκό Οίκο
Photo: ΑΠΕ/ΕΡΑ
Facebook Twitter Whatsapp

Ο Ουκρανός πρόεδρος φέρεται να ήθελε διακαώς τη στήριξη του Τραμπ, και ήταν διατεθειμένος να πληρώσει

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

Πληθαίνουν οι αναφορές για ύποπτες σχέσεις συνεργατών του Τραμπ με την Ουκρανία: πηγές του BBC υποστηρίζουν πως ο Μάικλ Κόεν, διαβόητος δικηγόρος του Αμερικανού προέδρου, πληρώθηκε κρυφά εκατοντάδες χιλιάδες ευρώ για να κανονίσει επίσκεψη του Ουκρανού προέδρου Ποροσένκο στον Λευκό Οίκο.

Τη συναλλαγή φέρονται να κανόνισαν μεσάζοντες που δρούσαν για λογαριασμό του Πέτρο Ποροσένκο, ο οποίος ήθελε να εξασφαλίσει τη στήριξη του Τραμπ στη διαμάχη της Ουκρανίας με τη Ρωσία.

Το BBC μίλησε με «υψηλόβαθμο αξιωματούχο» των μυστικών πληροφοριών της Ουκρανίας, σύμφωνα με τον οποίο συνεργάτες του Ποροσένκο ήρθαν σε επαφή με τον Κόεν και τον έπεισαν να κανονίσει συνάντηση με τον Τραμπ στον Λευκό Οίκο, με αντάλλαγμα 400.000 δολάρια.

Μια «δεύτερη πηγή» του BBC στο Κίεβο επιβεβαίωσε την ιστορία, έκανε όμως λόγο για αμοιβή 600.000 δολαρίων.

Οι φερόμενες ενέργειες του Κόεν θα ήταν βέβαια παράνομες, καθώς ο δικηγόρος δεν εμφανιζόταν επίσημα ως εκπρόσωπος της Ουκρανίας.

Δεν υπάρχουν πάντως ενδείξεις ότι ο Τραμπ γνώριζε τη συναλλαγή.

Ωστόσο στην πολυπόθητη συνάντησή του με τον Τραμπ τον περασμένο Ιούνιο, ο Ουκρανός πρόεδρος φέρεται να προσέφερε ως «δώρο» τον τερματισμό της ουκρανικής έρευνας εις βάρος του Πολ Μάναφορτ, μάνατζερ της προεκλογικής καμπάνιας Τραμπ, ο οποίος, σύμφωνα τουλαχιστον με τους New York Times, πληρώθηκε με εκατομμύρια δολάρια για την εργασία του ως σύμβουλος για φιλορωσικά συμφέροντα στην Ουκρανία.

Τα στοιχεία που παρουσίασαν οι New York Times τον Αύγουστο του 2016 φέρονται να προήλθαν από διαρροή που διέταξε ο ίδιος ο Ποροσένκο για να πλήξει τον Μάνιφορτ, πιστεύοντας ότι ο Τραμπ δεν θα κέρδιζε τις εκλογές του 2016.

Εξεπλάγη τελικά από το εκλογικό αποτέλεσμα, και προσπάθησε να βρει τρόπο να αποσπάσει την προσοχή και τη στήριξη του Τραμπ.

Επισκέφθηκε τον Τραμπ στον Λευκό Οίκο πέρυσι τον Ιούνιο, και λίγες ημέρες αργότερα η ουκρανική έρευνα κατά του Μάναφορτ τερματίστηκε και μπήκε στο συρτάρι.

Ο πρώην επικεφαλής της καμπάνιας Τραμπ κατηγορείται τώρα στις ΗΠΑ για συνωμοσία, ξέπλυμα χρήματος και κρυφές διασυνδέσεις με ξένους παράγοντες. Οι κατηγορίες αφορούν την εργασία του στην Ουκρανία και απαγγέλθηκαν από τον ειδικό εισαγγελέα Ρόμπερτ Μόλερ, ο οποίος ερευνά τις προεκλογικές σχέσεις του Τραμπ με τη Ρωσία.