ΔΙΕΘΝΗ

Ιταλία: Εντολή σχηματισμού κυβέρνησης έλαβε ο Τζουζέπε Κόντε

Δημοσίευση 23 Μαΐου 2018, 20:46 / Ανανεώθηκε 23 Μαΐου 2018, 21:36
Ιταλία: Εντολή σχηματισμού κυβέρνησης έλαβε ο Τζουζέπε Κόντε
Photo: ΑΠΕ/ΕΡΑ
Facebook Twitter Whatsapp

Αντισυστημική κυβέρνηση Λέγκας - Πέντε Αστέρων

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

Ο Ιταλός πρόεδρος Σέρτζιο Ματαρέλα έδωσε την Τετάρτη εντολή σχηματισμού κυβέρνησης στον Τζουζέπε Κόντε, στέλεχος του αντισυστημικού κινήματος των Πέντε Αστέρων.

Ο Κόντε, ο οποίος θεωρείται άπειρος στην πολιτική, αναλαμβάνει έτσι επικεφαλής της λαϊκίστικης κυβέρνησης συνεργασίας ανάμεσα στα Πέντε Αστέρια και την ξενοφοβική Λέγκα του Βορρά, έπειτα από 11 εβδομάδες πολιτικών διεργασιών μετά τις εκλογές της 4ης Μαρτίου.

Είναι ένα κυβερνητικό σχήμα που προκαλεί αμηχανία στις Βρυξέλλες και νευρικότητα στις αγορές, λόγω προηγούμενων σχεδίων για αίτημα διαγραφής ιταλικού χρέους από την ΕΚΤ, αλλά και για καθορισμό διαδικασίας για ενδεχόμενη έξοδο της Ιταλίας από την Ευρωζώνη. Λέγκα και Πέντε Αστέρια διέψευσαν αργότερα τα ρεπορτάζ.

Στις πρώτες δηλώσεις του, ο εντολοδόχος πρωθυπουργός διαβεβαίωσε πως «πρέπει να επιβεβαιωθεί η διεθνής και ευρωπαϊκή τοποθέτηση της χώρας».

Νωρίτερα, πάντως, ο Κόντε είχε κατηγορηθεί για ψευδείς ισχυρισμούς στο βιογραφικό του, κάτι που ο ίδιος αρνείται.

Η κυβερνητική συμφωνία προβλέπει μειώσεις φόρων, εγγυημένο εισόδημα για τους φτωχότερους αλλά και απέλαση 500.000 μεταναστών.

Πενήντα τεσσάρων ετών, καταγόμενος από την Απουλία της Κάτω Ιταλίας, χωρισμένος και πατέρας ενός αγοριού δέκα ετών, ο Κόντε είναι καθηγητής Νομικής στη Φλωρεντία και διατηρεί γνωστό δικηγορικό γραφείο στην Ρώμη. Όπως αναφέρει ο ιταλικός Τύπος, συνέγραψε το πρόγραμμα των Πέντε Αστέρων για τον τομέα της δικαιοσύνης και ο επικεφαλής του κινήματος Λουίτζι Ντι Μάιο τον είχε επιλέξει ως μελλοντικό υπουργό Δημόσιας Διοίκησης.

Αποδοχή με επιφύλαξη

«Δέχθηκα με την προβλεπόμενη επιφύλαξη την εντολή του προέδρου. Το πρόγραμμά μου θα βασίζεται στις συμφωνίες των πολιτικών δυνάμεων που με στηρίζουν. Με τον Ιταλό πρόεδρο μιλήσαμε για την κρίσιμη φάση που διανύουμε και γνωρίζω ότι πρέπει να επιβεβαιωθεί η διεθνής και ευρωπαϊκή τοποθέτηση της χώρας μας» δήλωσε ο Κόντε μετά τη συνάντησή του με τον πρόεδρο Ματαρέλα.

«Θα ασχοληθούμε με τη διαπραγμάτευση για τον ευρωπαϊκό προϋπολογισμό, για το δικαίωμα του ασύλου και για την ολοκλήρωση της τραπεζικής ένωσης. Θα κάνω ότι δύναμαι υπέρ του εθνικού συμφέροντος.

Η χώρα μας αναμένει μια νέα κυβέρνηση και απαντήσεις. Θα είναι η κυβέρνηση της αλλαγής. Το πολιτικό συμβόλαιο στο οποίο βασίζεται εκπροσωπεί τα αιτήματα αλλαγής των πολιτών. Θα αποτελέσουν και τη βάση της κυβερνητικής δράσης, με σεβασμό στις δικαιοδοσίες που μου δίδει το Σύνταγμα. Θα είναι μια κυβέρνηση υπέρ των πολιτών και του συμφέροντός τους.

Ως δικηγόρος υπερασπίσθηκα πολλούς πολίτες. Τώρα θα υπερασπισθώ τα συμφέροντα των Ιταλών, στην Ευρώπη και σε διεθνές επίπεδο. Θα είμαι ένας συνήγορος υπεράσπισης του ιταλικού λαού.

Τις επόμενες ημέρες θα επιστρέψω στον πρόεδρο της Δημοκρατίας για να λύσω την επιφύλαξη με την οποία δέχθηκα την εντολή, και να του προτείνω, σε περίπτωση θετικής έκβασης, όπως ελπίζω, τα ονόματα για τη λίστα των υπουργών. Δεν βλέπω την ώρα να αρχίσω να εργάζομαι».

Ο Ιταλός εντολοδόχος πρωθυπουργός αναμένεται να συναντήσει την Πέμπτη όλα τα πολιτικά κόμματα  -πιθανώς το βράδυ ή την Παρασκευή- στον πρόεδρο της Δημοκρατίας, με την λίστα των προτεινόμενων υπουργών του.