ΔΙΕΘΝΗ

Αντισυνταγματικό το μπλόκο Τραμπ σε επικριτές του στο Twitter, λέει ομοσπονδιακό δικαστήριο

Δημοσίευση 23 Μαΐου 2018, 22:25 / Ανανεώθηκε 23 Μαΐου 2018, 22:14
Αντισυνταγματικό το μπλόκο Τραμπ σε επικριτές του στο Twitter, λέει ομοσπονδιακό δικαστήριο
Facebook Twitter Whatsapp

Η δυνατότητα να αντιδράει κανείς στα προεδρικά tweet εντάσσεται στην άσκηση του δικαιώματος της ελευθερίας της έκφρασης

Ο πρόεδρος των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ δεν έχει το δικαίωμα να εμποδίζει τους επικριτές του να τον ακολουθούν στο Twitter, έκρινε την Τετάρτη ομοσπονδιακό δικαστήριο της Νέας Υόρκης.

Η δυνατότητα να αντιδράει κανείς στα προεδρικά tweet εντάσσεται στην άσκηση του δικαιώματος της ελευθερίας της έκφρασης, ήταν το σκεπτικό της απόφασης που ανακοίνωσε η δικαστής Ναόμι Ράις Μπατσγουόλντ.

Με άλλα λόγια, ο Ντόναλντ Τραμπ υπέπεσε σε σφάλμα μπλοκάροντας ορισμένους από τους πιθανούς «ακολούθους» του στον προσωπικό λογαριασμό του στο Twitter, @realDonaldTrump, τον οποίο ακολουθούν άλλα 52 εκατομμύρια λογαριασμοί.

«Σε αυτήν την υπόθεση, ζητήθηκε από τη Δικαιοσύνη να αξιολογήσει βάσει της Πρώτης Τροπολογίας, εάν ένας κυβερνητικός αξιωματούχος μπορεί να μπλοκάρει ένα πρόσωπο στον λογαριασμό του στο Twitter αντιδρώντας στις πολιτικές απόψεις που διατυπώνει το συγκεκριμένο πρόσωπο. Εξετάσαμε παράλληλα εάν αυτή η ανάλυση διαφοροποιείται, καθώς ο αξιωματούχος είναι ο πρόεδρος των ΗΠΑ. Η απάντηση και στα δύο ερωτήματα είναι όχι» διευκρίνισε η δικαστής.

Η υπόθεση βρέθηκε ενώπιον της αμερικανικής δικαιοσύνης έπειτα από την αγωγή που κατέθεσαν σε βάρος του μεγιστάνα τον Ιούλιο το Knight First Amendment Institute στο Πανεπιστήμιο Κολούμπια και άλλοι χρήστες- μεταξύ αυτών ένας ηθοποιός από τη Νέα Υόρκη, ένας καθηγητής κοινωνιολογίας από το Μέριλαντ, ένας αστυνομικός από το Τέξας και μια τραγουδίστρια από το Σιάτλ, τους οποίους «μπλόκαρε» ο Ντόναλντ Τραμπ.

Αυτό τους εμπόδιζε από το να βλέπουν τα tweet που αναρτά σε καθημερινή βάση ο πρόεδρος των ΗΠΑ αλλά και να του απαντάνε απευθείας, επομένως, όπως ισχυρίζονται οι ενάγοντες, ο Τραμπ τους αποκλείει από το να συμμετέχουν σε έναν διάλογο σε δημόσιο φόρουμ, παραβιάζοντας την Πρώτη Τροπολογία του Συντάγματος.

Δεν έχει διευκρινιστεί ο ακριβής αριθμός των χρηστών που ο Ντόναλντ Τραμπ μπλόκαρε στο Twitter, ωστόσο σύμφωνα με εκτιμήσεις ανέρχεται σε αρκετές εκατοντάδες.

Όπως μεταδίδει το Reuters, επικαλούμενο πληροφορίες αμερικανικών ΜΜΕ, μεταξύ των προσώπων που μπλόκαρε ο πρόεδρος των ΗΠΑ είναι οι συγγραφείς Στίβεν Κινγκ και Αν Ράις, η κωμικός Ρόζι Ο΄ Ντόνελ, το μοντέλο Κρίστι Τέιγκεν, η ηθοποιός Μαρίνα Σίρτις και η επιτροπή πολιτικής δράσης βετεράνων του στρατού VoteVets.org.

Πάντως η δικαστής Μπατσγουόλντ δεν εξέδωσε συγκεκριμένη δικαστική εντολή προς τον Τραμπ, λέγοντας ότι επαφίεται στον πρόεδρο να το κάνει ερμηνεύοντας την απόφασή της.

Πηγή: ΑΠΕ/Reuters/AFP