current views are: 6

24 Μαΐου 2018
Δημοσίευση16:34

Διεθνής απογοήτευση για την ακύρωση της συνάντησης Τραμπ με Κιμ – Στρατιωτικές απειλές από ΗΠΑ

Εκκλήσεις για συνέχιση του διαλόγου από τον ΟΗΕ

Δημοσίευση 16:34’

Εκκλήσεις για συνέχιση του διαλόγου από τον ΟΗΕ

Οι ελπίδες για προσέγγιση στη διχασμένη κορεατική χερσόνησο δείχνουν να διαψεύδονται μετά την ανακοίνωση του Αμερικανού προέδρου ότι αναβάλλει επ΄αόριστον την πολυαναμενόμενη συνάντηση με τον Βορειοκορεάτη ηγέτη Κιμ Γιονγκ Ουν.

Η Βόρειος Κορέα προχώρησε στο μεταξύ σε καταστροφή των εγκαταστάσεων πυρηνικών δοκιμών, ωστόσο η κίνηση αυτή δεν αρκεί για να διασφαλιστεί ότι η Πιονγκγιάνγκ θα υλοποιήσει τη δέσμευση που έδωσε στον Νότο για τερματισμό του πυρηνικού προγράμματός της.

Είναι εξάλλου ενδεικτική της κατάστασης η δήλωση του Ντόναλντ Τραμπ ότι ο αμερικανικός στρατός βρίσκεται σε ετοιμότητα αν η Βόρεια Κορέα κάνει κάποια «βλακώδη και απερίσκεπτη» ενέργεια.

Επανέλαβε πάντως ότι η σύνοδος κορυφής ΗΠΑ – Β.Κορέας θα μπορούσε να πραγματοποιηθεί σε άλλη ημερομηνία στο μέλλον.

Λίγες ώρες μετά την ανακοίνωση της ακύρωσης της συνάντησης της 11ης Ιουνίου, ο Αμερικανός ΥΠΕΞ Μάικ Πομπέο άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο επιβολής νέων κυρώσεων σε βάρος της Βόρειας Κορέας, σημειώνοντας ότι οι ΗΠΑ θα ενθαρρύνουν και άλλες χώρες να πράξουν το ίδιο.

«Είμαι βέβαιος ότι θα υπάρξουν περαιτέρω κυρώσεις που θα επιδιώξουμε να επιβάλλουμε. Είμαι βέβαιος πως οι ΗΠΑ θα στραφούν και σε άλλους ζητώντας τους να κάνουν περισσότερα» δήλωσε ο Πομπέο στην Επιτροπή Εξωτερικών Υποθέσεων της Γερουσίας.

Ο αμερικανικός στρατός ανακοίνωσε πάντως ότι δεν αύξησε το ήδη υψηλό επίπεδο επιφυλακής, ούτε άλλαξε τη στρατιωτική στάση του προς τη Βόρεια Κορέα.

Διεθνής ανησυχία

Την ανησυχία του για την τελευταία διπλωματική ανατροπή εξέφρασε στο μεταξύ ο Γενικός Γραμματέας των Ηνωμένων Εθνών Αντόνιο Γκουτέρες.

«Είμαι έντονα ανήσυχος για την ματαίωση της προγραμματισμένης συνάντησης στη Σιγκαπούρη μεταξύ του προέδρου των ΗΠΑ και του ηγέτη της Λαοκρατικής Δημοκρατίας της Κορέας» δήλωσε κατά την επίσκεψή του σε πανεπιστήμιο της Γενεύης.

Παρότρυνε τα μέρη να συνεχίσουν το διάλογο ώστε να «βρουν το δρόμο για μια ειρηνική και επαληθεύσιμη αποπυρηνικοποίηση της κορεατικής χερσονήσου».

Χαιρέτισε πάντως την κίνηση της Πιονγκγιάνγκ να καταστρέψει τις εγκαταστάσεις πυρηνικών δοκιμών, αν και επισήμανε ότι στην επιχείρηση ανατίναξης δεν ήταν παρόντες διεθνείς εμπειρογνώμονες.

Τη λύπη του εξέφρασε και ο Βλαντιμίρ Πούτιν. Μιλώντας μετά τις συνομιλίες που είχε με τον Γάλλο ομόλογό του Εμανουέλ Μακρόν στην Αγία Πετρούπολη, ο Ρώσος πρόεδρος δήλωσε πως ότι ελπίζει ότι η σύνοδος θα διεξαχθεί κάποια στιγμή.

Την απογοήτευση της Βρετανίας για την ματαίωση της συνόδου κορυφής μετέφερε επίσης εκπρόσωπος της πρωθυπουργού Τερέζα Μέι.

«Είμαστε απογοητευμένοι που η συνάντηση δεν θα προχωρήσει πλέον όπως ήταν προγραμματισμένο. Χρειάζεται να δούμε μια συμφωνία που μπορεί να φέρει την ολοκληρωτική, επαληθεύσιμη και μη αναστρέψιμη αποπυρηνικοποίηση της κορεατικής χερσονήσου και θα συνεχίσουμε να εργαζόμαστε με τους εταίρους μας για αυτό το στόχο», τόνισε η εκπρόσωπος σε δημοσιογράφους.

Πηγή: ΑΠΕ/Reuters/AFP/Sputnik


σχετικα αρθρα