ΔΙΕΘΝΗ

Λαγκάρντ: Γι' αυτό «βούλιαξε» η τουρκική λίρα

Δημοσίευση 25 Μαΐου 2018, 12:34 / Ανανεώθηκε 25 Μαΐου 2018, 12:02
Λαγκάρντ: Γι' αυτό «βούλιαξε» η τουρκική λίρα
Photo: ΑΠΕ-EPA
Facebook Twitter Whatsapp

Μήνυμα της επικεφαλής του ΔΝΤ για διασφάλιση της ανεξαρτησίας της Κεντρική Τράπεζας

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

Μήνυμα στην Τουρκία για τη διασφάλιση της ανεξαρτησίας της Κεντρικής Τράπεζας της χώρας στέλνει με συνέντευξη της η επικεφαλής του ΔΝΤ, Κριστίν Λαγκάρντ, μετά τη σύγχυση που «βύθισε» την τουρκική λίρα.

Τα μικτά μηνύματα σχετικά με το εάν η κεντρική τράπεζα είναι ανεξάρτητη από πολιτικές παρεμβάσεις δημιούργησε ένα αίσθημα αβεβαιότητας στους επενδυτές βάζοντας υπό πίεση την τουρκική λίρα, τόνισε μιλώντας στην τηλεόραση του Bloomberg η Κριστίν Λαγκάρντ.

«Όσον αφορά τη νομισματική πολιτική, είναι πάντα καλύτερο για όλους τους πολιτικούς ηγέτες να αφήσουν τους διοικητές της κεντρικής τράπεζας να κάνουν τη δουλειά που πρέπει να κάνουν και να διατηρήσουν και να εξασφαλίσουν την ανεξαρτησία τους», σημείωσε χαρακτηριστικά.

Η Τουρκία διολίσθησε σε νομισματική κρίση αυτό το μήνα, καθώς ο Πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν δήλωσε ότι θα ασκήσει μεγαλύτερη πίεση στην Κεντρική Τράπεζα εφόσον επανεκλεγεί.

Ο Τούρκος πρόεδρος είχε επανειλημμένα αντιταχθεί σε οποιεσδήποτε κινήσεις αύξησης των επιτοκίων, αναφέροντας πως είναι  «η μητέρα του κακού», ενώ οι επενδυτές και οι οικονομολόγοι υποστήριζαν ότι ήταν ο μόνος τρόπος για να σταματήσει η άτακτη φυγή.

«Κάποια από τα σχόλια που έγιναν αφύπνισαν τη διεθνή κοινότητα και ιδιαίτερα τους επενδυτές, οι οποίοι αντιλήφθηκαν ότι η κεντρική τράπεζα της Τουρκίας θα μπορούσε να δέχεται κατεύθυνση, οδηγίες ή επιρροή»  είπε η Κριστίν Λαγκάρντ και πρόσθεσε ότι «αυτό δημιούργησε μια αίσθηση αβεβαιότητας και έλλειψη εμπιστοσύνης, που εκδηλώθηκε μέσω των αγορών».

Στη συνέχεια, ο Ερντογάν δεσμεύτηκε για την προσήλωσή του στις παγκόσμιες αρχές της νομισματικής πολιτικής και την Τετάρτη η κεντρική τράπεζα της Τουρκίας αύξησε ένα βασικό επιτόκιο κατά 300 μονάδες βάσης στο 16,5% σε επείγουσα σύσκεψη της.

Πηγή: Bloomberg / Επιμέλεια: Newpost.gr.