current views are: 7

25 Μαΐου 2018
Δημοσίευση14:09

Νέα απόπειρα προσέγγισης Κιμ – Τραμπ

Η συνάντηση της 12ης Ιουνίου μπορεί και να πραγματοποιηθεί

Δημοσίευση 14:09’

Η συνάντηση της 12ης Ιουνίου μπορεί και να πραγματοποιηθεί

Ο Ντόναλντ Τραμπ δήλωσε την Παρασκευή ικανοποιημένος για τη δήλωση της Βόρειας Κορέας ότι παραμένει ανοικτή σε συνομιλίες, μετά την απόφαση του Αμερικανού προέδρου να ακυρώσει τη συνάντηση με τον Βορειοκορεάτη ομόλογό του Κιμ Γιονγκ Ουν που προγραμματιζόταν για τις Ιουνίου.

«Πολύ καλά νέα να λαμβάνω τη θερμή και παραγωγική δήλωση από τη Βόρεια Κορέα. Θα δούμε σύντομα πού θα οδηγήσει, ελπίζω σε μακρά και διαρκή ευημερία και ειρήνη. Μόνο ο χρόνος (και το ταλέντο) θα δείξει!» έγραψε ο Τραμπ στο Twitter.

Μιλώντας αργότερα σε δημοσιογράφους, ο Τραμπ δεν απέκλεισε να πραγματοποιηθεί η συνάντηση στη Σιγκαπούρη όπως είχε αρχικά προγραμματιστεί. «Θα δούμε τι θα συμβεί. Αυτή τη στιγμή μιλάμε μαζί τους» δήλωσε. «Θα μπορούσε να είναι ακόμη και η 12η [Ιουνίου]… Θα θέλαμε να το κάνουμε.»

Νωρίτερα, ο Βορειοκορεάτης υφυπουργός Εξωτερικών Κιμ Κιέ Γκουάν χαρακτήριζε «εξαιρετικά λυπηρή» την κίνηση Τραμπ να ματαιώσει τη συνάντηση κορυφής.

«Επαναλαμβάνουμε προς τις ΗΠΑ την αποφασιστικότητά μας να συναντηθούμε πρόσωπο με πρόσωπο, ανά πάσα στιγμή και με οποιοδήποτε τρόπο, για να επιλύσουμε το πρόβλημα» είπε.

Εξήγηση για τη ματαίωση
 

Στο μεταξύ, αξιωματούχος του Λευκού Οίκου προσέφερε μια εξήγηση για την αιφνιδιαστική ακύρωση της συνάντησης του Ιουνίου.

Η «σταγόνα που ξεχείλισε το ποτήρι», είπε ο αξιωματούχος, ήταν η αντίδραση της Πιονγκγιάνγκ στις δηλώσεις του αντιπρόεδρου των ΗΠΑ Μάικ Πενς.

Η υφυπουργός Εξωτερικών της Βόρειας Κορέας είχε χαρακτηρίσει ανόητες τις δηλώσεις του Πενς σχετικά με τη Βόρεια Κορέα, αφήνοντας να εννοηθεί ότι οι δύο χώρες θα μπορούσαν να συναντηθούν είτε σε μια σύνοδο είτε σε μια πυρηνική αντιπαράθεση.

«Υπάρχει μια πίσω πόρτα που παραμένει ανοικτή εάν οι Βορειοκορεάτες είναι πρόθυμοι να την περάσουν. Ωστόσο, περιλαμβάνει κάποια αλλαγή στην ρητορική τους… το λιγότερο» υπογράμμισε ο Αμερικανός αξιωματούχος.

Από την πλευρά του ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ Μάικ Πομπέο απέδωσε τη ματαίωση της συνάντησης στην απαισιοδοξία των ΗΠΑ για «θετικό αποτέλεσμα».

Κατά τη διάρκεια των προπαρασκευαστικών εργασιών των τελευταίων ημερών, «δεν είχαμε λάβει καμία απάντηση στα αιτήματά μας» από την πλευρά των βορειοκορεατικών αρχών, είπε.

Τόνισε πάντως να διευκρινίσει πως η ματαίωση της συνόδου δεν σημαίνει πως ο Κιμ Γιονγκ Ουν είναι «αδύναμος ηγέτης».

«Στην πραγματικότητα έχει επιδείξει τεράστια ικανότητα στο να ηγηθεί της χώρας του και της ομάδας του» είπε ο Αμερικανός ΥΠΕΞ στη Γερουσία.

Διεθνείς παραινέσεις
 

Η Κίνα κάλεσε την Παρασκευή τη Βόρεια Κορέα και τις Ηνωμένες Πολιτείες να επιδείξουν «καλή θέληση» και «υπομονή». «Η πρόσφατη διπλωματική αποκλιμάκωση στην κορεατική χερσόνησο επιτεύχθηκε με πολύ υψηλό τίμημα και η διαδικασία πολιτικής διευθέτησης εξακολουθεί να αντιμετωπίζει μια σπάνια ιστορική ευκαιρία», σχολίασε ο εκπρόσωπος της κινεζικής διπλωματίας Λου Κανγκ.

Και η η γερμανική κυβέρνηση εξέφρασε τη λύπη της για την ακύρωση της προγραμματισμένης συνάντησης του προέδρου των ΗΠΑ με τον Βορειοκορεάτη ηγέτη.

«Κατά την άποψη της γερμανικής κυβέρνησης, ο διάλογος στο υψηλότερο επίπεδο είναι ένα σημαντικό βήμα προς την αποκλιμάκωση στην κορεατική χερσόνησο», δήλωσε η εκπρόσωπος στο Βερολίνο.

Στη Γαλλία, ο πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν εξέφρασε την ελπίδα ότι ΗΠΑ και Βόρεια Κορέα θα συνεχίσουν να εργάζονται προς την αποπυρηνικοποίηση της κορεατικής.

Μιλώντας σε κοινή συνέντευξη τύπου με τον Ρώσο πρόεδρο Βλαντιμίρ Πούτιν στην Αγία Πετρούπολη, ο Μακρόν τόνισε ότι ελπίζει η απόφαση του Τραμπ να ματαιώσει το ραντεβού «να είναι απλά μια αναποδιά σε μια διαδικασία που πρέπει να συνεχιστεί».

Πηγή: ΑΠΕ/Reuters/AFP


σχετικα αρθρα