ΔΙΕΘΝΗ

Πούτιν: Θα αποσυρθώ από την προεδρία στο τέλος της θητείας

Δημοσίευση 25 Μαΐου 2018, 21:22 / Ανανεώθηκε 25 Μαΐου 2018, 21:08
Πούτιν: Θα αποσυρθώ από την προεδρία στο τέλος της θητείας
Facebook Twitter Whatsapp

Σεβόμενος το ρωσικό Σύνταγμα

Ο πρόεδρος της Ρωσίας Βλαντιμίρ Πούτιν διαβεβαίωσε την Παραασκευή ότι θα σεβαστεί το Σύνταγμα που του απαγορεύει να εκτίσει περισσότερες από δύο συνεχόμενες προεδρικές θητείες, κάτι που σημαίνει ότι θα αποχωρήσει από τη θέση το 2024.

Η δήλωση προς τους δημοσιογράφους που παρακολουθούν τις εργασίες του Διεθνούς Οικονομικού Φόρουμ της Αγίας Πετρούπολης δεν αποτελεί έκπληξη, και δεν σημαίνει απαραιτήτως ότι ο Πούτιν θα αποχωρήσει από την εξουσία έπειτα από έξι χρόνια.

Ο Βλαντιμίρ Πούτιν είχε παραιτηθεί και πάλι από την προεδρία το 2008, αφότου ολοκλήρωσε δύο συνεχόμενες θητείες. Επέστρεψε στο ανώτατο αξίωμα το 2012, αφού στο ενδιάμεσο ανέλαβε την πρωθυπουργία. Θα μπορούσε, αν το επιθυμεί, να επαναλάβει την ίδια διαδικασία.

«Ανέκαθεν τηρούσα και τηρώ το Σύνταγμα της Ρωσικής Ομοσπονδίας» απάντησε ο Ρώσος πρόεδρος όταν ρωτήθηκε αν και πότε θα αποχωρήσει από την προεδρία. «Στο Σύνταγμα αναφέρεται με σαφήνεια ότι κανείς δεν μπορεί να υπηρετήσει περισσότερες από δύο συνεχόμενες θητείες. Σκοπεύω να τηρήσω αυτόν τον κανόνα» πρόσθεσε στις δηλώσεις του που μεταδόθηκαν από τη δημόσια τηλεόραση.

Τον Μάρτιο, όταν κέρδισε με άνεση τις προεδρικές εκλογές, δημοσιογράφος τον ρώτησε αν θα διεκδικήσει και πάλι την προεδρία στις εκλογές του 2030 και τότε φάνηκε να αποκλείει μια τέτοια πιθανότητα. «Θα αστειεύεστε! Τι θέλετε να κάνω; Να μείνω εδώ μέχρι τα 100 μου; Όχι» απάντησε.

Ο Πούτιν γεννήθηκε το 1952. Το 2024, όταν θα λήξει η θητεία του, θα είναι 71 ετών.

Πηγή: ΑΠΕ/Reuters/AFP