ΔΙΕΘΝΗ

Ιρλανδία: Η «αθόρυβη επανάσταση» των αμβλώσεων

Δημοσίευση 26 Μαΐου 2018, 20:06 / Ανανεώθηκε 26 Μαΐου 2018, 20:51
Ιρλανδία: Η «αθόρυβη επανάσταση» των αμβλώσεων
Photo: ΑΠΕ/ΕΡΑ
Facebook Twitter Whatsapp

Κοινωνική μεταρρύθμιση στην καθολική χώρα

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

Ο πρωθυπουργός της καθολικής Ιρλανδίας Λίο Βαράντκαρ χαιρέτισε την ολοκλήρωση της «αθόρυβης επανάστασης» στην χώρα του όπου το «ναι» πέτυχε ηχηρή νίκη στο δημοψήφισμα για την αποποινικοποίηση των αμβλώσεων.

«Ο λαός μίλησε. Το αποτέλεσμα φαίνεται πως είναι ηχηρό» υπέρ της κατάργησης της 8ης τροπολογίας» του Συντάγματος που απαγορεύει τις αμβλώσεις, δήλωσε ο Λίο Βαράντκαρ σε δημοσιογράφους στο Δουβλίνο.

«Αυτό που βλέπουμε είναι η κορύφωση μιας αθόρυβης επανάστασης που λαμβάνει χώρα τις δυο τελευταίες δεκαετίες στην Ιρλανδία».

Το 66,4% των ψηφοφόρων τάχθηκε υπέρ της φιλελευθεροποίησης της νομοθεσίας για την άμβλωση στην καθολική Ιρλανδία, που είναι μία από τις πλέον περιοριστικές στην Ευρώπη, σύμφωνα με τα τελικά αποτελέσματα. Η συμμετοχή ανήλθε στο 64,75%.

Το αποτέλεσμα του χθεσινού δημοψηφίσματος είναι ο δεύτερος σεισμός που συγκλονίζει την Ιρλανδία τρία χρόνια μετά την νομιμοποίηση, και πάλι με δημοψήφισμα, του γάμου των ομοφύλων.

Η κυβέρνηση προτείνει την πλήρη απελευθέρωση της άμβλωσης για τις 12 πρώτες εβδομάδες της κύησης και μέχρι και τις 24 εβδομάδες για λόγους υγείας. Ο Λίο Βαράντκαρ, ο πρώτος ανοικτά ομοφυλόφιλος ιρλανδός πρωθυπουργός, διευκρίνισε ότι η νέα νομοθεσία θα τεθεί σε ισχύ πριν από το τέλος του έτους.

Ο υπουργός Υγείας Σάιμον Χάρις δήλωσε ότι η κυβέρνηση θα συνεδριάσει την Τρίτη για να συζητήσει το νομοσχέδιο που θα παρουσιασθεί το φθινόπωρο στο κοινοβούλιο, όπου θα υιοθετηθεί χωρίς δυσκολίες αφού οι ηγέτες των δύο μεγαλύτερων κόμματων, του Fianna Feil και του Sinn Fein υποστηρίζουν την μεταρρύθμιση.

Πηγή: ΑΠΕ/ΑAFP