ΔΙΕΘΝΗ

Ιταλία: Στον αέρα ο σχηματισμός κυβέρνησης συνεργασίας

Δημοσίευση 27 Μαΐου 2018, 20:26 / Ανανεώθηκε 27 Μαΐου 2018, 22:56
Ιταλία: Στον αέρα ο σχηματισμός κυβέρνησης συνεργασίας
Photo: ΑΠΕ/ANSA
Facebook Twitter Whatsapp

Η συμμαχία Λέγκας - Πέντε Αστέρων οδηγείται σε αδιέξοδο

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

O εντολοδόχος πρωθυπουργός της Ιταλίας Τζουζέπε Κόντε (εικόνα) επέστρεψε την εντολή σχηματισμού κυβέρνησης στον πρόεδρο Ματαρέλα, έπειτα από την άρνηση του προέδρου να εγκρίνει τον ευρωσκεπτικιστή υπουργό Οικονομικών που πρότεινε ο συνασπισμός της ακροδεξιάς Λέγκας του Βορρά και οι λαϊκιστές των Πέντε Αστέρων.

«Ευχαριστώ τον πρόεδρο της Δημοκρατίας και τους επικεφαλής της Λέγκα και των Πέντε Αστέρων. Κατέβαλα κάθε δυνατή προσ.πάθεια σε κλίμα πλήρους συνεργασίας με τις πολιτικές δυνάμεις που με υπέδειξαν» δήλωσε ο Κόντε αποχωρώντας από το προεδρικό μέγαρο.

Όπως διέρρευσε από το προεδρικό μέγαρο Κυρηνάλιο, ο Ματαρέλα πρόκειται να συναντήσει το πρωί της Δευτέρας τον οικονομολόγο Κάρλο Κοτταρέλλι για να του αναθέσει εντολή σχηματισμού κυβέρνησης τεχνοκρατών.

Ο Κοτταρέλλι, με θητεία και στο Διεθνές Νομισματικό Ταμείο, είχε ετοιμάσει λίστα για περικοπές άχρηστων δημοσίων δαπανών, ως σύμβουλος των κυβερνήσεων των Ενρίκο Λέττα και Ματτέο Ρέντσι.

Είναι πιθανόν, βέβαια, η κυβέρνηση αυτή να μην λάβει ψήφο εμπιστοσύνης από το κοινοβούλιο, να διαχειριστεί μόνον τις τρέχουσες υποχρεώσεις και να αποφασιστεί, τελικά, προσφυγή σε πρόωρες εκλογές το Φθινόπωρο.

Ο μόνος τρόπος για να αποτραπεί νέα προσφυγή στις κάλπες φαίνεται πως είναι τώρα ο σχηματισμός κυβέρνησης τεχνοκρατών.

Σύμφωνα με το πρακτορείο ειδήσεων Ansa, τέλος, το ακροδεξιό κόμμα Αδέλφια της Ιταλίας έκανε γνωστή την πρόθεσή του να κινήσει διαδικασία κατά του προέδρου Ματταρέλλα για εσχάτη προδοσία, και τα Πέντε Αστέρια θα αποφασίσουν αν θα στηρίξουν ή όχι την κίνηση αυτή.

Ανησυχία για σχέδιο Italexit
 

Ο πρόεδρος Ματαρέλα δικαιολόγησε τη στάση του επισημαίνοντας ότι ο υποψήφιος υπουργός Οικονομικών έχει μιλήσει υπέρ της εξόδου της Ιταλίας από την ευρωζώνη. Διευκρίνισε δε ότι ως πρόεδρος της Δημοκρατίας έχει τον ρόλο του εγγυητή και για τον υπουργό Οικονομικών.

Σε τηλεοπτικό διάγγελμά του ο Σέρτζιο Ματαρέλα τόνισε ότι οφείλει να διαφυλάξει τις οικονομίες των Ιταλών και υπογράμμισε ότι η συμμετοχή στην ευρωζώνη είναι θεμελιώδους σημασίας για την Ιταλία.

«Δέχθηκα όλες τις προτάσεις εκτός από εκείνη για τον υπουργό Οικονομικών. Πρόκειται για ένα άμεσο μήνυμα που συνδέεται με την εμπιστοσύνη ή τον συναγερμό των χρηματοοικονομικών πρωταγωνιστών. Ζήτησα να το αναλάβει κύριος πολιτικός της κυβερνητικής πλειοψηφίας, ο οποίος να μην στηρίζει την γραμμή που θα μπορούσε να προκαλέσει την έξοδο της Ιταλίας από το Ευρώ. Κάτι που διαφέρει από μια ισχυρή στάση υπέρ της αλλαγής προς το καλύτερο της κατάστασης στην ΕΕ. Δεν υπήρξε, όμως, θετική διάθεση, και ο Κόντε επέστρεψε την εντολή» εξήγησε ο Ματαρέλα.

Δήλωσε, τέλος, ότι θα περιμένει για να αποφασίσει εάν θα προκηρύξει νέες εκλογές.

Η άρνηση του Ματαρέλα να εγκρίνει την υποψηφιότητα του ευρωσκεπτικιστή Πάολο Σαβόνα προκάλεσε την οργισμένη αντίδραση του ηγέτη της Λέγκας Ματέο Σαλβίνι, ο οποίος δήλωσε πως ο κυβερνητικός συνασπισμός πρέπει να είναι σε θέση να ορίσει τους υπουργούς που επιθυμεί.

«Εάν έχουμε έναν υπουργό που δεν εγκρίνεται από το Βερολίνο, αυτό σημαίνει ότι είναι ο σωστός υπουργός [...] Στην Ιταλία, αποφασίζουν οι Ιταλοί» δήλωσε ο Σαλβίνι. «Σε μία δημοκρατία, εάν είμαστε ακόμη δημοκρατία, υπάρχει μόνο ένα πράγμα μπορεί να γίνει, να αφήσουμε τους Ιταλούς να μιλήσουν» είπε.

Από την πλευρά του, ο επικεφαλής των 5 Αστέρων Λουίτζι Ντι Μάιο δήλωσε ότι η απόρριψη του Σαβόνα για την θέση του υπουργού Οικονομικών είναι «απαράδεκτη».

«Πρόκειται για μία πρωτοφανή σύγκρουση θεσμών» δήλωσε ο Ντι Μάιο μέσω του Facebook. «Ποιος ο λόγος να ψηφίζει κανείς, αν αποφασίζουν οι οίκοι αξιολόγησης;» διερωτήθηκε.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ/Reuters