current views are: 8

28 Μαΐου 2018
Δημοσίευση04:49

Βερολίνο: Διαδήλωση του ακροδεξιού AfD εναντίον όλων

Ένταση, αλλά χωρίς σοβαρά επεισόδια

Δημοσίευση 04:49’

Ένταση, αλλά χωρίς σοβαρά επεισόδια

Περίπου 5.000 διαδηλωτές ανταποκρίθηκαν στο κάλεσμα του ακροδεξιού κόμματος “Εναλλακτική για τη Γερμανία” (AfD) για την αντικυβερνητική διαδήλωση της Κυριακής. Πενταπλάσιοι ήταν οι αντι-διαδηλωτές.

Οι οπαδοί του ακροδεξιού κόμματος “Εναλλακτική για τη Γερμανία” (AfD) συγκεντρώθηκαν στην Πύλη του Βρανδεμβούργου, το ιστορικό σύμβολο της γερμανικής πρωτεύουσας, και τα έβαλαν με όλους: την κυβέρνηση, την καγκελάριο, το Ισλάμ, τους μετανάστες, την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα, τα μέσα ενημέρωσης, ακόμη και με τον ποδοσφαιριστή Μεσούτ Οζίλ, ένα από τα αστέρια της εθνικής Γερμανίας με καταγωγή από την Τουρκία. Για τον οποίο η αντιπρόεδρος της AfD, Μπέατριξ φον Στορχ, δήλωσε, μιλώντας στους συγκεντρωμένους, ότι είναι “παράδειγμα αποτυχίας για την ενσωμάτωση ενός ξένου στη γερμανική κοινωνία”.

Η “Εναλλακτική για τη Γερμανία” είχε ανακοινώσει ότι αναμένει περίπου 12.000 οπαδούς της στο Βερολίνο, το απόγευμα της Κυριακής έκανε λόγο για 8.000, αλλά η αστυνομία κατεβάζει τον τελικό αριθμό των συγκεντρωθέντων στους 5.000. Αίσθηση προκάλεσαν οι πληροφορίες γερμανικών μέσων ενημέρωσης ότι κομματικές οργανώσεις της AfD στη Ρηνανία προσέφεραν στα μέλη τους “χαρτζηλίκι” 50 ευρώ, προκειμένου να πάνε στο Βερολίνο και να συμμετάσχουν στο συλλαλλητήριο. Περισσότερα από 25.000 άτομα συμμετείχαν σε συνολικά 13 αντι-διαδηλώσεις, τις οποίες οργάνωσαν ή στήριξαν αριστερές ομάδες, πρωτοβουλίες για τα δικαιώματα των προσφύγων, συνδικάτα, καλλιτέχνες, ακόμη και ιδιοκτήτες νυχτερινών κλαμπ, οι οποίοι μάλιστα διοργάνωσαν ένα “αντι-φασιστικό after hour” με πολλή μουσική στους δρόμους του Βερολίνου. Σύμφωνα με τον πρόεδρο των Πρασίνων Ρομπερτ Χάμπεκ, που συμμετείχε στις κινητοποιήσεις, ο συσχετισμός δυνάμεων αποδεικνύει ότι η AfD παραμένει μειοψηφία.

Ένταση, αλλά χωρίς σοβαρά επεισόδια

Παρά την ένταση που επικρατούσε στους δρόμους του Βερολίνου, δεν προκλήθηκαν ταραχές, παρά μόνο μεμονωμένα επεισόδια στην εναλλακτική συνοικία Κρόιτσμπεργκ, με την αστυνομία να χρησιμοποιεί σπρέι πιπεριού για να διαλύσει τους διαδηλωτές. Επεισόδια μικρής έκτασης σημειώθηκαν το μεσημέρι και στον κεντρικό σταθμό του μετρό στη Φρίντριχστρασε, τον μεγαλύτερο εμπορικό δρόμο του Βερολίνου. Περίπου 2.000 αστυνομικοί είχαν κινητοποιηθεί από το πρωί για να διαχωρίσουν τα δύο αντίπαλα “στρατόπεδα” διαδηλωτών και αντι-διαδηλωτών και τελικά τα κατάφεραν.

Σύμφωνα με το πρώτο πρόγραμμα της γερμανικής τηλεόρασης (ARD) η “Εναλακτική για τη Γερμανία” προσπαθεί να ενισχύσει τη συνεργασία της με το ξενοφοβικό κίνημα Pegida της Δρέσδης, προκειμένου να διατηρήσει την “επαφή με τη βάση” των αγανακτισμένων πολιτών. Όλα δείχνουν ότι η AfD θα συνεχίσει τις κινητοποιήσεις και στο μέλλον. Απαντώντας σε σχετικό ερώτημα πριν από τη διαδήλωση της Κυριακής, οι διοργανωτές έλεγαν ότι η AfD, παρότι εκπροσωπείται πλέον στο γερμανικό κοινοβούλιο, παραμένει “κινηματικό κόμμα” και θέλει να κίνηθεί με διαφορετικό τρόπο απ΄ότι οι παραδοσιακές πολιτικές δυνάμεις.

Πυρά από CDU

Σε υψηλούς τόνους επικρίνει την AfD η γραμματέας των κυβερνώντων χριστιανοδημοκρατών (CDU) Ανεγκρέτ Κραμπ Κάρενμπαουερ. “Αυτοί οι άνθρωποι έχουν φέρει τον αντισημιτισμό στο κοινοβούλιο. Πρόκειται για παλαιούς ναζί, καινούριους ναζί και δεξιούς λαϊκιστές” τονίζει η γερμανίδα πολιτικός σε άρθρο της για την κυριακάτικη έκδοση της BILD.


σχετικα αρθρα