current views are: 11

28 Μαΐου 2018
Δημοσίευση13:48

Ιταλία: Ανοίγει ο δρόμος για πρόωρες κάλπες μέσα στο καλοκαίρι – Δύσκολα θα πάρει ψήφο εμπιστοσύνης ο Κοταρέλι

Από την πλευρά του βέβαια ο Ιταλός πρόεδρος, υπεραμύνθηκε της απόφασής του υπογραμμίζοντας ότι υπερασπίστηκε τους Ιταλούς, τις αποταμιεύσεις τους και το Σύνταγμα.

Δημοσίευση 13:48’

Από την πλευρά του βέβαια ο Ιταλός πρόεδρος, υπεραμύνθηκε της απόφασής του υπογραμμίζοντας ότι υπερασπίστηκε τους Ιταλούς, τις αποταμιεύσεις τους και το Σύνταγμα.

Δεν θα πάρει όπως όλα δείχνουν ψήφο εμπιστοσύνης από την ιταλική Βουλή ο νέος εντολοδόχος πρωθυπουργός Κάρλο Κοταρέλι και έτσι ανοίγει ο δρόμος για νέες εκλογές εντός του καλοκαιριού.

Ο πρόεδρος των Πέντε Αστέρων Μπέπε Γκρίλο δήλωσε πως «υπάρχει κάποιος ο οποίος μιλά, υποκαθιστώντας εκατομμύρια πολίτες. Οι αγορές σήμερα είναι το ψευδώνυμο του χειρότερου καπιταλισμού, του αρπακτικού αυτού που υφίσταται στην Ιταλία». Με αυτό τον τρόπο ο κερδισμένος των ιταλικών εκλογών έκανε σαφή την πρόθεσή του να μην υπερψηφίσει την κυβέρνηση που θα καταρτήσει ο τεχνοκράτης.

Στο μεταξύ, εκτός από τα Πέντε Αστέρια και την Λέγκα, και η Φόρτσα Ιτάλια του Σίλβιο Μπερλουσκόνι ανακοίνωσε ότι δεν θα δώσει ψήφο εμπιστοσύνης στην κυβέρνηση του τεχνοκράτη Κάρλο Κοταρέλι. Το κεντροαριστερό Δημοκρατικό Κόμμα στηρίζει χωρίς επιφυλάξεις τον Ιταλό πρόεδρο και ο απερχόμενος πρωθυπουργός Πάολο Τζεντιλόνι θεωρείται ο υποψήφιος των «Δημοκρατικών» για την πρωθυπουργία, στις νέες εκλογές που είναι πολύ πιθανό να γίνουν τον Σεπτέμβριο. «Γερά νεύρα και αλληλεγγύη στον πρόεδρο Ματαρέλα. Τώρα πρέπει να σώσουμε την μεγάλη μας χώρα», έγραψε ο Τζεντιλόνι στο Twitter.

Το πολιτικό κλίμα στην Ιταλία είναι τεταμένο έπειτα από την άρνηση του προέδρου της Δημοκρατίας, Σέρτζιο Ματαρέλα, να επιλεγεί ο οικονομολόγος Πάολο Σαβόνα για τη θέση του υπουργού Οικονομικών, με την Λέγκα να στέλνει αυστηρό μήνυμα και να ανεβάζει τους τόνους λέγοντας ότι «δεν είμαστε σκλάβοι» και ότι «τους υπουργούς τους διαλέγουν οι Ιταλοί και όχι οι Γερμανοί ή κάποιος άλλος λαός».

Από την πλευρά του βέβαια ο Ιταλός πρόεδρος, υπεραμύνθηκε της απόφασής του υπογραμμίζοντας ότι υπερασπίστηκε τους Ιταλούς, τις αποταμιεύσεις τους και το Σύνταγμα.

«Η αβεβαιότητα της στάσης μας για το ευρώ προκάλεσε συναγερμό σε ξένους και ιταλούς επενδυτές. Η άνοδος του σπρεντ αυξάνει το δημόσιο χρέος και μειώνει την δυνατότητα δαπανών του δημοσίου», είπε, μεταξύ άλλων, κατά το διάγγελμα που απηύθυνε το βράδυ της Κυριακής στον ιταλικό λαό.

Σε υψηλούς τόνους, ο γραμματέας της Λέγκα, έσπευσε να διευκρινίσει ότι το κόμμα του δεν έχει στα σχέδιά του την έξοδο της χώρας από το ευρώ.

«Δεν σκεφθήκαμε ποτέ να βγούμε από το Ευρώ. Δεν ήταν στο πρόγραμμά μας. Θα προχωρούσαμε μόνον σε αναθεώρηση του τραπεζικού συστήματος και των τραπεζών», είπε ο Ματέο Σαλβίνι.

«Ο Πάολο Σαβόνα, ως υπουργός οικονομικών, θα μας εγγυόταν άριστα αποτελέσματα στην Ευρώπη, κανένας άλλος δεν θα είχε τόση επιτυχία», πρόσθεσε.

Ο Σαλβίνι διέψευσε, παράλληλα, ότι είχε αποφασίσει από την αρχή να σπάσει την συμμαχία με τα Πέντε Αστέρια για να πάει σε νέες εκλογές, και σε σχέση με τις μελλοντικές εξελίξεις τόνισε:

«Θέλω να καταλάβω τις κινήσεις του προέδρου της Δημοκρατίας. Θέλω να δω ποιος θα ψηφίσει, στο κοινοβούλιο, την κυβέρνηση του Κάρλο Κοταρέλι»..

Αφού χαιρέτισε αυτή την απόφαση κατά το άνοιγμα των συναλλαγών με ένα άλμα σχεδόν 2%, το χρηματιστήριο του Μιλάνου σημείωσε στη συνέχεια και πάλι πτώση και γύρω στις 14:00 (τοπική ώρα, 15:00 ώρα Ελλάδας) είχε χάσει σχεδόν 2%, ενώ το σπρεντ, δηλαδή η διαφορά στα επιτόκια των δεκαετών ομολόγων της Γερμανίας και της Ιταλίας, που κάποτε υποχωρούσε, έκανε άλμα γύρω στις 230 μονάδες, ανεβαίνοντας στο υψηλότερο επίπεδο από τον Νοέμβριο 2013.

 


σχετικα αρθρα