current views are: 7

29 Μαΐου 2018
Δημοσίευση17:31

Συγκλονισμένη ολόκληρη η Ευρώπη από την τρομοκρατική επίθεση στη Λιέγη

Ο τραγικός απολογισμός, ήταν τέσσερις νεκροί, μαζί με τον μακελάρη και δύο τραυματίες

Δημοσίευση 17:31’

Ο τραγικός απολογισμός, ήταν τέσσερις νεκροί, μαζί με τον μακελάρη και δύο τραυματίες

Για μια ακόμη φορά το Βέλγιο θρηνεί αθώες ζωές. Η νέα δολοφονική επίθεση στην Λιέγη συγκλόνισε την Ευρώπη και οι εικόνες από το σημείο είναι προκαλούν ανατριχίλα.

Ο τραγικός απολογισμός, ήταν τέσσερις νεκροί, μαζί με τον μακελάρη και δύο τραυματίες.

Ο δράστης ονομάζεται Μπενζαμίν Ερμάν, και είχε αποφυλακισθεί μόλις την Δευτέρα. Στη φυλακή βρισκόταν για ναρκωτικά, αλλά σύμφωνα με πληροφορίες είχε ριζοσπαστικοποιηθεί από ακραίους ισλαμιστές. 

Όπως ανακοίνωσε το γραφείο του εισαγγελέα της Λιέγης, οι αρχές ερευνούν το περιστατικό «ως τρομοκρατικό». Σύμφωνα με τον επικεφαλής της αστυνομίας της Λιέγης, Κριστιάν Μποπέρ, ο στόχος του ήταν «σαφώς» να σκοτώσει αστυνομικούς. «Είναι σαφές ότι ο στόχος του δολοφόνου ήταν να επιτεθεί σε αστυνομικούς, να βλάψει τον θεσμό, το κράτος του Βελγίου», τόνισε στη συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε. Μολονότι έτρεξε να ταμπουρωθεί σε ένα σχολείο, δεν ήθελε να σκοτώσει μαθητές, διευκρίνισε.

Ο δράστης, όπως γνωστοποιήθηκε, αφόπλισε τις αστυνομικούς με ένα μαχαίρι και τις πυροβόλησε χρησιμοποιώντας ένα από τα όπλα τους. Στη συνέχεια, σκότωσε έναν 22χρονο άνδρα ο οποίος βρισκόταν μέσα στο αυτοκίνητό του και κρύφτηκε σε διπλανό σχολείο, όπου πήρε όμηρο μια γυναίκα. 

Μετά από ανταλλαγή πυροβολισμών σκοτώθηκε από αστυνομικά πυρά.

Mαρτυρίες που επικαλείται η εφημερίδα «La Libre Belgique» αναφέρουν ότι ο δράστης φέρεται να φώναξε «Αλλάχου Ακμπάρ» (ο Αλλάχ είναι μεγάλος) πριν ανοίξει πυρ. Δεν έχει υπάρξει, ωστόσο, καμία επίσημη επιβεβαίωση από την πλευρά της αστυνομίας. 

Οι άνθρωποι που βρίσκονταν στην κεντρική λεωφόρο ντ’ Αβρουά της Λιέγης, έτρεχαν να βρουν καταφύγιο για να προστατευτούν από τα πυρά που έπεφταν στην περιοχή. 

Η Λιέγη, μια βιομηχανική πόλη κοντά στα σύνορα με τη Γερμανία στη γαλλόφωνη Βαλλονία, αποτέλεσε επίσης το σκηνικό ενός περιστατικού με πυροβολισμούς το 2011, όταν ένας ένοπλος σκότωσε τέσσερις ανθρώπους και τραυμάτισε περισσότερους από 100 προτού στρέψει το όπλο στον εαυτό του. 

Το Βέλγιο είναι σε κατάσταση υψηλού συναγερμού μετά την ανάμιξη ενός πυρήνα της οργάνωσης Ισλαμικό Κράτος με έδρα τις Βρυξέλλες στις επιθέσεις στο Παρίσι το 2015 κατά τις οποίες σκοτώθηκαν 130 άνθρωποι και στις Βρυξέλλες το 2016 όπου σκοτώθηκαν 32 άνθρωποι. 


σχετικα αρθρα