Ο πρώην κυβερνήτης Τιμ Πολέντι έγινε ο πρώτος σημαντικός υποψήφιος, ο οποίος αποσύρθηκε από την κούρσα διεκδίκησης του χρίσματος του Ρεπουμπλικανικού κόμματος για την ανάδειξη του υποψηφίου του στις προεδρικές εκλογές της επόμενης χρονιάς, ανακοινώνοντας ότι σταματά την προσπάθεια χθες. Έξι μήνες πριν από την έναρξη των εσωκομματικών εκλογών πολιτεία-πολιτεία, ο Πολέντι δήλωσε ότι «τερματίζω την εκστρατεία μου για την (διεκδίκηση της) προεδρίας», σε δηλώσεις του στο τηλεοπτικό δίκτυο ABC News.

Ο νικητής ή η νικήτρια της διαδικασίας θα αντιμετωπίσει τον Δημοκρατικό πρόεδρο Μπαράκ Ομπάμα στις προεδρικές εκλογές που θα διεξαχθούν το Νοέμβριο του 2012.

Ο Πολέντι αυτοπροβαλλόταν ως υποψήφιος ευρείας αποδοχής, που μπορούσε να προσελκύσει το ευρύτερο δυνατό ποσοστό των ψηφοφόρων στις εκλογές. Αλλά το Σάββατο, ήλθε τρίτος στην εσωκομματική ψηφοφορία Έιμις Στρο, στην Αϊόβα, παρότι είχε δαπανήσει πολλά χρήματα και χρόνο γι' αυτή. Την ενδεικτική, μη δεσμευτική αυτή ψηφοφορία κέρδισε η Μισέλ Μπάκμαν, μέλος του Κογκρέσου εκλεγμένη στη Μινεσότα και ευνοούμενη του λεγόμενου Κινήματος του Τσαγιού, συγκεντρώνοντας τις 4.823 από τις συνολικά 16.892 ψήφους (28,5%). Σε δηλώσεις της, η Μπάκμαν τόνισε ότι θέλει να «επανεκκινήσει» την αμερικανική οικονομία, ενώ χαρακτήρισε τη νίκη της ένα «τεράστιο μήνυμα που εστάλη στην Ουάσινγκτον».

Δεύτερος αναδείχθηκε ο Ρον Πολ (27,6%). Το Σάββατο, την πρόθεσή του να λάβει μέρος στην διαδικασία ανάδειξης του υποψηφίου των Ρεπουμπλικάνων εξέφρασε ο κυβερνήτης του Τέξας, Ρικ Πέρι, παρότι δεν έλαβε μέρος στην διαδικασία στην Αϊόβα.