current views are: 7

3 Ιουνίου 2018
Δημοσίευση15:38

Η απάντηση Μέρκελ στις προτάσεις Μακρόν για την ευρώ – μεταρρύθμιση

Πού συμφωνεί και πού διαφωνεί με τις προτάσεις του Μακρόν

Δημοσίευση 15:38’

Πού συμφωνεί και πού διαφωνεί με τις προτάσεις του Μακρόν

Τα σχέδιά της για τη μεταρρύθμιση της Ευρωζώνης σκιαγραφεί η γερμανίδα καγκελάριος Άνγκελα Μέρκελ, απαντώντας ουσιαστικά για πρώτη φορά στις προτάσεις που έχει καταθέσει ο γάλλος πρόεδρος Μακρόν για την ενίσχυση και θωράκιση της Οικονομικής και Νομισματικής Ένωσης.

Σε εκτενή της συνέντευξη προς την κυριακάτικη Frankfurter Allgemeine η Άγκελα Μέρκελ εκφράζει τη στήριξή της σε μια σταδιακή εισαγωγή ενός «επενδυτικού προϋπολογισμού», το ύψος του οποίου ωστόσο θα πρέπει να κινείται σε «μικρό διψήφιο ποσό δισεκατομμυρίων». Δεν διευκρινίζει πάντως εάν αυτό θα πρέπει να γίνει στο πλαίσιο του τακτικού κοινοτικού προϋπολογισμού ή ενός νέου προϋπολογισμού των χωρών της Ευρωζώνης και υπό την αρμοδιότητα των υπ. Οικονομικών όπως αξιώνει ο Εμανουέλ Μακρόν.

Κατά την ανάγνωση της καγκελαρίου ο επενδυτικός αυτός προϋπολογισμός θα πρέπει να αξιοποιηθεί για να επισπευστεί η οικονομική σύγκλιση των χωρών της Ευρωζώνης. Με τα χρήματα αυτά, όπως επισημαίνει, θα πρέπει να στηρίζονται χώρες με αδύναμες υποδομές, να επιβραβεύονται διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις και να δίνεται ώθηση σε επενδύσεις του μέλλοντος. Αξίζει να σημειωθεί ότι εντός της χριστιανικής ένωσης CDU/CSU εκφράστηκαν τις τελευταίες εβδομάδες αντιρρήσεις ως προς τη δημιουργία ενός πρόσθετου ταμείου, εκτός του υφιστάμενου τακτικού προϋπολογισμού της ΕΕ.

Από τον ESM στο Ευρωπαϊκό Νομισματικό Ταμείο

Η Μέρκελ συμφωνεί και με τη μετεξέλιξη του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας σε ένα Ευρωπαϊκό Νομισματικό Ταμείο, στα πρότυπα του ΔΝΤ, που θα πρέπει -όπως το κάνει ήδη σήμερα- να στηρίζει οικονομικά και σε μακροπρόθεσμη βάση τις χώρες μέλη όταν κινδυνεύει το σύνολο της Ευρωζώνης. Πέρα από τα μακροπρόθεσμα αυτά δάνεια διάρκειας 30 ετών που θα δίνονται υπό τον όρο εκτεταμένων διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων, όπως λέει, η ίδια βάζει στο τραπέζι και τη δυνατότητα βραχυπρόθεσμης δανειοδότησης (κάνει λόγο για 5ετή προγράμματα) χωρών που αντιμετωπίζουν προβλήματα λόγω εξωτερικών παραγόντων. Σε αντίθεση με τις προτάσεις Μακρόν όμως η καγκελάριος τονίζει ότι θα πρέπει να υπάρχουν και εδώ σαφείς προϋποθέσεις: «Πάντα έναντι όρων, περιορισμένου ύψους και με πλήρη επιστροφή των χρημάτων. Ένα ΕΝΤ με τέτοιες αρμοδιότητες πρέπει φυσικά να είναι και σε θέση να αξιολογεί μόνο του την οικονομική κατάσταση όλων των χωρών μελών. Πέραν αυτού θα πρέπει να αξιολογεί τη βιωσιμότητα του χρέους των χωρών μελών και να διαθέτει τα κατάλληλα εργαλεία προκειμένου να μπορεί, εφόσον κρίνεται αναγκαίο, να την αποκαθιστά».

Επίσης, η καγκελάριος προκρίνει την ολοκλήρωση των διαπραγματεύσεων για το πολυετές δημοσιονομικό πλαίσιο της ΕΕ για την περίοδο 2021-2027 πριν από τις Ευρωεκλογές του Μαΐου του 2019, εκτιμώντας ότι στους σημερινούς αβέβαιους καιρούς η Ευρώπη πρέπει να είναι σε θέση να αντιδρά ανά πάσα στιγμή. «Αν αναβάλουμε τις συζητήσεις δεν αποκλείεται να μην μπορούν να χορηγούνται για έναν ολόκληρο χρόνο υποτροφίες Erasmus ή να καθυστερήσει η διεύρυνση της Frontex ή η υλοποίηση σημαντικών σχεδίων για την καταπολέμηση των αιτιών της προσφυγικής κρίσης […]».

Αξίζει να σημειωθεί ότι Γαλλία και Γερμανία προτίθενται να παρουσιάσουν τις κοινές τους προτάσεις για τη μεταρρύθμιση της Ευρωζώνης πριν από την επόμενη Σύνοδο Κορυφής της ΕΕ στα τέλη Ιουνίου. Οι σχετικές διαβουλεύσεις μεταξύ Βερολίνου και Παρισιού βρίσκονται σε πλήρη εξέλιξη.

Θετική αντίδραση από Παρίσι

Το Μέγαρο των Ηλυσίων, σχολίασε θετικά τη συνέντευξη της Μέρκελ. «Πρόκειται για μια θετική κίνηση που μαρτυρά την ευρωπαϊκή δέσμευση της καγκελαρίου και της κυβέρνησής της. Αυτός είναι ο μοναδικός πιθανός δρόμος για την ενίσχυση της ευρωζώνης και της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Εμείς παραμένουμε πλήρως δεσμευμένοι σε αυτό με το ίδιο επίπεδο φιλοδοξίας».

Πηγή: Deutsche Welle 


σχετικα αρθρα