current views are: 10

5 Ιουνίου 2018
Δημοσίευση12:30

Ιταλία: Αλλαγές στον Κανονισμό του Δουβλίνου θα επιδιώξει η νέα κυβέρνηση

Προγραμματικές δηλώσεις με έμφαση στο προσφυγικό, το χρέος και τις κοινωνικές παροχές

Δημοσίευση 12:30’

Προγραμματικές δηλώσεις με έμφαση στο προσφυγικό, το χρέος και τις κοινωνικές παροχές

Η αντιμετώπιση της μαφίας, οι κοινωνικές παροχές, η μείωση του χρέους, αλλά και η προσπάθεια για αλλαγή της ευρωπαϊκής νομοθεσίας για τους πρόσφυγες, περιλαμβάνονται στις προγραμματικές δηλώσεις της νέας ιταλικής κυβέρνησης, όπως τις παρέθεσε στη Γερουσία ο νέος πρωθυπουργός Τζουζέπε Κόντε.

Οι δηλώσεις προκάλεσαν ωστόσο άνοδο του κόστους δανεισμού γιατην Ιταλία: Οι αποδόσεις των  ομολόγων αυξήθηκαν απότομα μετά την ομιλία, με αυτές των 10ετών τίτλων να αυξάνονται κατά 9 μονάδες βάσης στο 2,65% και των 2ετών τίτλων να ενισχύονται κατά 11 μονάδες βάσης στο 0,86%. Η διαφορά απόδοσης του 10ετούς ιταλικού ομολόγου έναντι του αντίστοιχου γερμανικού διευρύνθηκε στις 226 μονάδες βάσης από τις 213 μία ημέρα νωρίτερα.

«Απέτυχε» η μεταναστευτική πολιτική

Η μέχρι τώρα μεταναστευτική πολιτική στην Ευρώπη «έχει αποτύχει, με ένα εγωιστικό κλείσιμο πολλών χωρών μελών» δήλωσε ο επικεφαλής της κυβέρνησης συνασπισμού ανάμεσα στην ακροδεξιά Λέγκα του Βορρά και το αντισυστημικό κίνημα των Πέντε Αστέρων.

«Θα ζητήσουμε να ξεπεραστεί ο κανονισμός του Δουβλίνου για να υπάρξει πραγματικός καταμερισμός ευθυνών με αυτόματα συστήματα ανακατανομής των αιτούντων άσυλο» τόνισε ο Κόντε, καθηγητής Νομικής.

«Δεν είμαστε ρατσιστές. Πρέπει να επιταχυνθούν οι διαδικασίες για την εξακρίβωση του δικαιώματος ασύλου. Θα υπερασπιστούμε τους μετανάστες που βρίσκονται νόμιμα στην χώρα μας, αλλά για να επιτευχθεί πραγματική ένταξη πρέπει να καταπολεμηθεί η εκμετάλλευση από μέρους των δουλεμπόρων και να αναμορφωθεί, με διαφάνεια, το σύστημα υποδοχής των μεταναστών» είπε ο επικεφαλής της ιταλικής κυβέρνησης.

Ο Τζουζέπε Κόντε τόνισε ότι «η χώρα του ανήκει στο ΝΑΤΟ και οι Ηνωμένες Πολιτείες είναι ο κύριος σύμμαχός της». Αλλά συγχρόνως υπογράμμισε ότι «η κυβέρνησή του θα αναλάβει πρωτοβουλία για άνοιγμα προς την Ρωσία και για την αναθεώρηση του συστήματος των κυρώσεων σε βάρος της Μόσχας».

Σε ό,τι αφορά την Ευρώπη, πρόσθεσε ότι « τα συμφέροντα της Ιταλίας συμπίπτουν με εκείνα της Ένωσης», ενώ ξεκαθάρισε ότι «το δημόσιο χρέος πρέπει να μειωθεί χάρη στην οικονομική ανάπτυξη».

«Η Ευρώπη είναι το σπίτι μας. Όμως η οικονομική και νομισματική ένωση πρέπει να εξισορροπήσει πιο αποτελεσματικά τις αρχές ευθύνης και αλληλεγγύης» δήλωσε ο νέος Ιταλός πρωθυπουργός.

 «Θα καταπολεμήσουμε με κάθε τρόπο τις μαφίες και της οικονομίες τους και θα αλλάξουμε τον νόμο για την παραγραφή των αδικημάτων», είπε ο Ιταλός πρωθυπουργός και καθηγητής νομικής.

«Θα εγγυηθούμε τον σεβασμό των βασικών δικαιωμάτων των εργαζομένων», πρόσθεσε, επιμένοντας ότι η κυβέρνηση θα εγκρίνει το εγγυημένο «εισόδημα του πολίτη» για την στήριξη των ανέργων και των χαμηλοσυνταξιούχων.

«Θα είμαι ο συνήγορος του ιταλικού λαού» επανέλαβε ο Κόντε.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ


σχετικα αρθρα