current views are: 10

5 Ιουνίου 2018
Δημοσίευση17:12

Οι ΗΠΑ διαψεύδουν την Τουρκία για την προμήθεια F-35

Μπλόκο στη συμφωνία αν η Άγκυρα αγοράσει ρωσικούς S-400

Δημοσίευση 17:12’

Μπλόκο στη συμφωνία αν η Άγκυρα αγοράσει ρωσικούς S-400

Σε μια δήλωση που διαψεύδει τον πρόσφατο ισχυρισμό του Τούρκου ΥΠΕΞ Τσαβούσογλου, ο Αμερικανός υφυπουργός Εξωτερικών Γουες Μίτσελ επανέλαβε πως αν η Άγκυρα προχωρήσει στην αγορά ρωσικών αντιαεροπορικών συστημάτων S-400 η Ουάσινγκτον θα αρνηθεί την πώληση μαχητικών πέμπτης γενιάς F-35.

«H Τουρκία έχει καλή φήμη ως μέλος της συμμαχίας των κρατών που έχουν ενταχθεί στο πρόγραμμα αγοράς των F-35. To Κογκρέσο ασχολείται αυτή την στιγμή με το ζήτημα. Δεν νομίζω ότι λέω κάτι νέο, όταν δηλώνω εδώ ότι η Τουρκία εάν προχωρήσει στην αγορά σύγχρονων ρωσικών οπλικών συστημάτων, ενδεχομένως περιμένει ότι θα υπάρξει αλυσιδωτή αντίδραση, που αφορά την συμμετοχή της στα προγράμματα στρατιωτικής και βιομηχανικής συνεργασίας. Αυτό νομίζω αφορά και τα F-35» δήλωσε ο Μίτσελ, υφυπουργός Εξωτερικών αρμόδιος για θέματα Ευρώπης και Ευρασίας, μιλώντας στο Ίδρυμα Heritage.

Μιλώντας την Δευτέρα σε κοινή συνέντευξη Τύπου με τον Αμερικανό υπουργό Εξωτερικών Μάικ Πομπέο στην Ουάσιγκτον, ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών Μεβλούτ Τσαβούσογλου διαμήνυσε ότι η Άγκυρα δεν θα δεχτεί απειλές για τις προμήθειες αμυντικού εξοπλισμού.

Διέψευσε επίσης τις πληροφορίες που θέλουν τις ΗΠΑ να απειλούν με ακύρωση της πώλησης F-35 στην Τουρκία.

Πηγή: ΑΠΕ/TASS


σχετικα αρθρα