ΔΙΕΘΝΗ

G7: «Δεν θα υπάρξει επίσημη διμερής συνάντηση Μέι - Τραμπ»

Δημοσίευση 8 Ιουνίου 2018, 08:28 / Ανανεώθηκε 8 Ιουνίου 2018, 08:58
G7: «Δεν θα υπάρξει επίσημη διμερής συνάντηση Μέι - Τραμπ»
Facebook Twitter Whatsapp

Uα έχει κατ' ιδίαν συναντήσεις με όλους τους υπόλοιπους ηγέτες

Η πρωθυπουργός της Βρετανίας Τερέζα Μέι δεν θα έχει επίσημη συνάντηση με τον Αμερικανό πρόεδρο Ντόναλντ Τραμπ στη διάρκεια της συνόδου κορυφής της Ομάδας των Επτά (G7), παρότι θα έχει κατ' ιδίαν συναντήσεις με όλους τους υπόλοιπους ηγέτες που θα είναι παρόντες στη συνάντηση, όπως ανέφεραν αξιωματούχοι που τη συνοδεύουν την Πέμπτη.

Η σύνοδος, που διεξάγεται την Παρασκευή και το Σάββατο στο Σαρλβουά θα δώσει μια ευκαιρία στους ηγέτες των υπόλοιπων έξι πιο βιομηχανικά ανεπτυγμένων κρατών του πλανήτη να συζητήσουν με τον Τραμπ για πρώτη φορά αφότου ο Ρεπουμπλικάνος επέβαλε δασμούς στις εισαγωγές χάλυβα και αλουμινίου από τον Καναδά, το Μεξικό και τις χώρες μέλη της Ε.Ε. την περασμένη εβδομάδα.

Αφού διένειμαν σε δημοσιογράφους το πρόγραμμα του ταξιδιού της Μέι στον Καναδά, οι αξιωματούχοι που την συνοδεύουν επιβεβαίωσαν ότι δεν προβλέπεται επίσημη διμερής συνάντηση με τον Τραμπ. Δεν απέκλεισαν ωστόσο μια κατ' ιδίαν, ανεπίσημη συνάντηση. Η Μέι άφησε να γίνει σαφές πως το Λονδίνο θέλει η Ε.Ε. να επιδείξει αυτοσυγκράτηση όταν επιβάλλει μέτρα σε αντίποινα για τους δασμούς των ΗΠΑ και διαβεβαίωσε ότι θα συνεχίσει να επισημαίνει τα οφέλη των ελεύθερων εμπορικών συναλλαγών.

«Προφανώς η Ευρωπαϊκή Ένωση θα ανταποδώσει. Θέλουμε να εξασφαλίσουμε και εργαζόμαστε μαζί με άλλους στην Ευρωπαϊκή Ένωση για να εξασφαλίσουμε, ότι η ανταπόδοση αυτή θα είναι αναλογική, ότι θα είναι εντός του πλαισίου των κανόνων του ΠΟΕ» δήλωσε η Μέι σε δημοσιογράφους. «Ως Ηνωμένο Βασίλειο (...) θέλουμε να είμαστε μεγάλοι υποστηρικτές του ελεύθερου εμπορίου σε όλο τον κόσμο και αυτό θα συνεχίσουμε να είμαστε», πρόσθεσε η συντηρητική πρωθυπουργός της Βρετανίας.

Η επικείμενη αποχώρηση της Βρετανίας από την Ε.Ε. και η επιθυμία του Λονδίνου να τοποθετήσει μια διμερή εμπορική συμφωνία με τις ΗΠΑ στην καρδιά της στρατηγικής της για το Brexit βάζει τη Μέι σε πολύ άβολη θέση. Για να περιορίσει τη μακροπρόθεσμη ζημιά από έναν εμπορικό πόλεμο, η Μέι καλείται να κρατήσει τον Τραμπ στο πλευρό της χωρίς να δώσει την εντύπωση αδυναμίας της κυβέρνησής της και ταυτόχρονα να τηρήσει της δεσμεύσεις που έχει αναλάβει το Ηνωμένπ Βασίλειο έναντι της Ε.Ε..

Πηγές: ΑΠΕ, Reuters