ΔΙΕΘΝΗ

Τραμπ : Η εκμετάλλευση των ΗΠΑ στο εμπόριο δεν μπορεί να συνεχιστεί

Δημοσίευση 9 Ιουνίου 2018, 17:40 / Ανανεώθηκε 9 Ιουνίου 2018, 19:57
Τραμπ : Η εκμετάλλευση των ΗΠΑ στο εμπόριο δεν μπορεί να συνεχιστεί
Photo: ΑΠΕ-EPA
Facebook Twitter Whatsapp

«Πιστεύω πραγματικά ότι θέλει να κάνει κάτι σπουδαίο για τους ανθρώπους του», είπε

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

Για εκμετάλλευση των ΗΠΑ για δεκαετίες από τις άλλες χώρες των G7 σε ότι αφορά το εμπόριο, έκανε λόγο ο Αμερικανός πρόεδρος, Ντόναλντ Τραμπ, ο οποίος για ακόμη μια φορά εμφανίστηκε αμετακίνητος σε ότι αφορά την επιβολή δασμών.

Σύμφωνα με τον ίδιο, το εμπόριο βρέθηκε στην κορυφή της ατζέντας των συνομιλιών κατά τη διάσκεψη της ομάδας των χωρών G7, στον Καναδά, τονίζοντας ωστόσο ότι είπε στις χώρες της ομάδας G7 πως απαιτεί δίκαιη και αμοιβαία πρόσβαση στις αγορές, αλλά και τερματισμό της άδικης πρακτικής στο εμπόριο.

Παρά την «βαριά» ατμόσφαιρα ο Τραμπ δήλωσε ότι έχει αυτοπεποίθηση για τη συνάντηση του με τον βορειοκορεάτη ηγέτη, Κιμ Γιονγκ Ουν στην Σιγκαπούρη σε μία σύνοδο που έχει χαρακτηριστεί ορόσημο.

Ο Αμερικανος πρόεδρος προειδοποίησε πως ο Κιμ Γιονγκ Ουν δεν θα έχει άλλη ευκαιρία να συνομιλήσει με τις ΗΠΑ  αν η σύνοδος αποτύχει.

«Αυτό σπάνια συμβαίνει. Γίνεται σε άγνωστο έδαφος με την πραγματική έννοια», είπε σε δημοσιογράφους στο Κεμπέκ ο Ντόναλντ Τραμπ.

«Πιστεύω πραγματικά ότι ο Κιμ Γιονγκ Ουν θέλει να κάνει κάτι σπουδαίο για τους ανθρώπους του και έχει αυτή την ευκαιρία», σημείωσε και προειδοποίησε πως «δεν θα έχει ποτέ ξανά αυτή την ευκαιρία».

Ο Ντόναλντ Τραμπ αναχώρησε το Σάββατο, νωρίτερα από το αναμενόμενο, από την σύνοδο των G-7, λόγω της συνόδου που θα έχει με τον ηγέτη της Βόρειας Κορέας την ερχόμενη Τρίτη.

Παράλληλα, παρότι δήλωσε αισιόδοξος απέφυγε να κάνει εκτιμήσεις για το αποτέλεσμα λέγοντας χαρακτηριστικά «θα δούμε τι θα συμβεί».

«Μέχρι στιγμής όλα καλά. Θα πρέπει να περιμένουμε να δούμε τι θα συμβεί και θα το μάθουμε πολύ σύντομα», σημείωσε.

Ο Αμερικανός πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ δήλωσε ότι πρέπει να επιτύχει την αποπυρηνικοποίηση της Κορεατικής Χερσονήσου, ενώ εκτιμά την δουλειά για την προετοιμασία της διάσκεψης που έχει κάνει η Βόρεια Κορέα.

Η πρόωρη αποχώρηση

Παρατηρώντας  πάντως κανείς πιο προσεκτικά τη στάση του Αμερικανού προέδρου και δίνοντας έμφαση στην πρόωρη αποχώρησή του από την σύνοδο η οποία συνέπεσε λίγο πριν την έναρξη της συζήτησης για την Κλιματική Αλλαγή και την Προστασία των Ωκεανών,  δείχνει τις «ρωγμές» που υπάρχουν στο πλαίσιο της G7 που έγιναν ακόμη πιο βαθιές, από την επιβολή των δασμών για τις εισαγωγές προϊόντων στην αμερικανική αγορά. 

«Μας εκμεταλλεύτηκαν για δεκαετίες, δεν είναι δυνατόν να συνεχιστεί»