Ένας απόστρατος στρατηγός, ο οποίος θεωρείτο σημαντική μορφή στις τάξεις του κυβερνώντος κόμματος ZANU-PF και πιθανός διάδοχος του προέδρου Ρόμπερτ Μουγκάμπε, έχασε τη ζωή του όταν εκδηλώθηκε πυρκαγιά στο αγρόκτημά του, όπως δήλωσαν αξιωματούχοι και μετέδωσαν εγχώρια ΜΜΕ σήμερα.
Ο στρατηγός ε.α. Σόλομον Μουτζούρου, 67 ετών, γνωστός με το ψευδώνυμο Ρεξ Νιόνγκο, το οποίο χρησιμοποιούσε όταν ήταν αντάρτης, ήταν σύζυγος της αντιπροέδρου Τζόις Μουτζούρου και την δεκαετία του 1970 ήταν υπαρχηγός του απελευθερωτικού στρατού ZANLA υπό τον Μουγκάμπε.

Ο Μουτζούρου ήταν ο ηγέτης μιας εσωκομματικής ομάδας που προωθεί την διαδοχή του Μουγκάμπε από την Τζόις Μουτζούρου τόσο στην ηγεσία του κόμματος όσο και στην προεδρία και είναι αντίπαλη μιας άλλης ομάδας υπό τον υπουργό Άμυνας Έμερσον Εμνανγκάγκουα.

Σύμφωνα με αξιωματούχους, ο Μουτζούρου έχασε τη ζωή του το βράδυ της Δευτέρας όταν εκδηλώθηκε πυρκαγιά σε αγρόκτημα που του ανήκε στην Μπεατρίς, 60 χλμ. νότια της πρωτεύουσας Χαράρε. Η στέγη στο οίκημα όπου βρισκόταν κατέρρευσε και δεν μπόρεσε να σωθεί. Η ανεξάρτητη εφημερίδα NewsDay έγραψε ότι τα αίτια της πυρκαγιάς παραμένουν άγνωστα.

"Ακόμα προσπαθούμε να διακριβώσουμε τις λεπτομέρειες αλλά όπως φαίνεται έχασε τη ζωή του από τη φωτιά", είπε μια πηγή στο ειδησεογραφικό πρακτορείο Ρόιτερς, προσθέτοντας ότι η σύζυγος του στρατηγού δεν βρισκόταν στο σπίτι. Η Τζόις Μουτζούρου βρισκόταν σε επίσημη επίσκεψη στη Βραζιλία, σύμφωνα με το κρατικό ραδιόφωνο.

Δεν υπάρχει κάποια ένδειξη -- είτε από τις αρχές, είτε από την οικογένεια του Μουτζούρου -- ότι η πυρκαγιά προκλήθηκε από εμπρησμό.

Ο Μουτζούρου, που έγινε ο πρώτος μαύρος αρχηγός των ένοπλων δυνάμεων μετά την ανεξαρτητοποίηση της Ζιμπάμπουε το 1980, αφού είχε υπηρετήσει για μερικές μήνες υπό τον τελευταίο λευκό αρχιστράτηγο της τότε Ροδεσίας Πίτερ Γουόλς, αποστρατεύθηκε το 1992 και αναδείχθηκε μέλος στο πολιτικό γραφείο του ZANU-PF. Θεωρείτο πολιτικός με μεγάλη επιρροή στο παρασκήνιο, αίσθηση η οποία ενισχύθηκε όταν έπεισε τον Μουγκάμπε να επιλέξει τη σύζυγό του ως αντιπρόεδρο στο συνέδριο του κόμματος το 2004.

Ο Μουγκάμπε, ο οποίος παραμένει στην εξουσία από το 1980, επίσημα συνεχίζει να είναι ο υποψήφιος του ZANU-PF στις εκλογές που αναμένεται να διεξαχθούν μέσα στα επόμενα δύο χρόνια και αναμένεται ότι θα επηρεάσει σε σημαντικό βαθμό την διαδοχή του.

Ο πρόεδρος αναγκάστηκε να σχηματίσει κυβέρνηση εθνικής ενότητας με το βασικό του αντίπαλο Μόργκαν Τσβανγκιράι του Κινήματος για την Δημοκρατική Αλλαγή μετά τις αμφισβητηθείσες εκλογές του 2008. Ο εύθραυστος συνασπισμός συνεχίζει να κυβερνά αλλά σπαράσσεται από διενέξεις σε ό,τι αφορά την προώθηση πολιτικών μεταρρυθμίσεων, περιλαμβανομένης της κατάρτισης νέου Συντάγματος, πριν από την διεξαγωγή των εκλογών.