ΔΙΕΘΝΗ

G-7: Ποιός είναι...ποιός στην φωτογραφία της Μέρκελ

Δημοσίευση 10 Ιουνίου 2018, 11:38 / Ανανεώθηκε 10 Ιουνίου 2018, 11:38
G-7: Ποιός είναι...ποιός στην φωτογραφία της Μέρκελ
Photo: Twitter
Facebook Twitter Whatsapp

Το παρασκήνιο και οι στιγμές έντασης

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

Ήταν δεδομένο πως θα υπήρχαν στιγμές έντασης στην Σύνοδο Κορυφής των G7 και μια ανάρτηση από τον επίσημο λογαριασμό της γερμανίδας καγκελάριου Άνγκελα Μέρκελ στο instagram κατάφερε να αποθανατίσει μια από αυτές τις στιγμές.

Διαβάστε παρακάτω ποιοί είναι οι εικονιζόμενοι και ποια η μέχρι τώρα θέση τους στη Σύνοδο Κορυφής

1 Ντόναλντ Τραμπ , πρόεδρος των ΗΠΑ

Ο Ντόναλντ Τραμπ σόκαρε τους συμμάχους της Αμερικής – κυρίως το Μεξικό, τον Καναδά και την ΕΕ- όταν ανακοίνωσε έναν δασμό της τάξης του 25% σε εισαγωγές ατσαλιού και έναν αντίστοιχο 10% σε εισαγωγές αλουμινίου από αυτές τις χώρες. Όλες οι παραπάνω χώρες απειλούν με αντίποινα και το σχίσμα αυτό επισκίασε τη Σύνοδο Κορυφής, αφήνοντας τον αμερικανό πρόεδρο κατα διαστήματα στο περιθώριο. Ο κ.Τραμπ αποχώρησε νωρίς από τη Σύνοδο, με το παράπονο πως «η Αμερική είνα ένας κουμπαράς που όλοι κλέβουν». Αλλά η σχέση του με τους ηγέτες των G7 ήταν 10 στα 10.

2 Τζον Μπόλτον , Σύμβουλος Εθνικής Ασφάλειας των ΗΠΑ

Έχει μόλις τρεις μήνες που ανέλαβε το πόστο του συμβούλου εθνικής ασφάλειας, αλλά ο Τζον Μπόλτον έχει ήδη αφήσει το στίγμα του.΄Ενα από τα επιχειρήματα του προέδρου για τους δασμούς σχετίζεται με θέματα Εθνικής Ασφάλειας – κάτι που ο κ.Μπόλτον υποστηρίζει ένθερμα.

3 Άγνωστος

4 Σίνζο Άμπε, Πρωθυπουργός της Ιαπωνίας

Ο Σίνζο Άμπε έχει δεχθεί πίεση ώστε να συμμετέχει στα αντίποινα εναντίον των εδραιωμένων δασμών που ανακοίνωσαν οι ΗΠΑ. Αυτό τον φέρνει σε δυσμενή θέση. Ο κ.Άμπε έχει προσπαθήσει σκληρά να καλλιεργήσει μια θερμή σχέση με τον Ντόναλντ Τραμπ και υπολογίζεται πως έχουν συναντηθεί τουλάχιστον δέκα φορές από τότε που εξελέγη ο αμερικανός πρόεδρος.

5 Γιασουτόσι Νισιμούρα, γγ του Υπουργικού Συμβουλίου της Ιαπωνίας

Ο κ.Νισιμούρα κάποτε εργαζόταν στο υπουργείο Διεθνούς εμπορίου και Βιομηχανίας

6 Άνγκελα Μέρκελ, Καγγελλάριος της Γερμανίας

Έχει βρεθεί συνεχώς στο προσκήνιο των συνομιλιών της Συνόδου Κορυφής, με σκοπό να επιλύσει τις όποιες διαφωνίες, όπως φαίνεται στη φωτο. Η κ.Μέρκελ παρουσίασε τη Παρασκευή μια ιδέα να επιλύσει τις εμπορικές διαφωνίες μεταξύ των ΗΠΑ και των συμμάχων τους. Ερωτώμενη για της σχέση της με τον κ.Τραμπ, η Μέρκελ απάντησε πως δεν συμφωνούν πάντα αλλά μπορούν να συζητούν με άνεση, καθώς διατηρούν μια άμεση και ανοιχτή επικοινωνία.

7 Εμανουέλ Μακρόν, πρόεδρος της Γαλλίας

Ο Μακρόν είχε έναν διαπληκτισμό με τον κ.Τραμπ στο Τουίτερ, σχετικά με τους δασμούς, λίγες ώρες πριν από τη Σύνοδο Κορυφής. Κάτι που γέννησε το ερώτημα του αν η φιλία ανάμεσα στους δύο ισχυρούς άνδρες έχει λήξει. Παρά την παραπάνω διαφωνία το κλίμα ανάμεσά τους παραμένει καλό , με το επιτελείο του Μακρόν να λέει πως οι συζητήσεις μεταξύ τους ήταν δυναμικές και ειλικρινείς.

8 Τερέζα Μέι , πρωθυπουργός της Βρετανίας

Σε τηλεφωνική τους επικοινωνία τη περασμένη εβδομάδα, η κ.Μέι είπε στον Τραμπ πως θεωρεί τους δασμούς «αδικαιολόγητους και βαθιά απογοητευτικούς». Ωστόσο κράτησε περισσότερο συμφιλιωτικούς τόνους κατά τη διάρκεια της Συνόδου Κορυφής, προειδοποιώντας για ένα πιθανό ενδεχόμενο εμπορικού πολέμου.

9 Λάρρυ Κούντλοου, διευθυντής του Οικονομικού Συμβουλίου των ΗΠΑ

Ο κορυφαίος οικονομικός σύμβουλος του Τραμπ υποστήριξε τη θέση του προέδρου να αυξήσει τους δασμούς και τονίζει πως το αφεντικό του δεν θα έπρεπε να θεωρείται υπεύθυνος για την όποια σύγκρουση προκύψει μεταξύ ΗΠΑ και των συμμάχων τους, καθώς η εξάλειψη των δασμών των χωρών των G7 θα οδηγήσει σε «οικονομική ανάπτυξη».