current views are: 7

11 Ιουνίου 2018
Δημοσίευση19:05

Τραμπ και Κιμ σε ραντεβού με την Ιστορία

Στο τραπέζι το τελευταίο ανοιχτό κεφάλαιο του Ψυχρού Πολέμου

Δημοσίευση 19:05’

Στο τραπέζι το τελευταίο ανοιχτό κεφάλαιο του Ψυχρού Πολέμου

Σχεδόν επτά δεκαετίες μετά τον εμφύλιο πόλεμο στην κορεατική χερσόνησο, η πολυαναμενόμενη συνάντηση του Ντόναλντ Τραμπ και του Κιμ Γιονγκ Ουν θα μπορούσε να σημάνει την αρχή της λύσης στο τελευταίο ανοιχτό κεφάλαιο του Ψυχρού Πολέμου.

Λίγους μήνες μετά την κλιμάκωση ενός πολέμου δηλώσεων που δημιούργησε φόβους για πυρηνική σύρραξη, η ιστορική συνάντηση των ηγετών των ΗΠΑ και της Βόρειας Κορέας θα μπορούσε τελικά να οδηγήσει στον τερματισμό της εμπόλεμης κατάστασης που κρατά διχασμένη την κορεατική χερσόνησο από το 1953.

Θα μπορούσε επίσης να αλλάξει τις γεωπολιτικές ισορροπίες στην Ασία και να ανακουφίσει εκατομμύρια Βορειοκορεάτες από το φάσμα της πείνας και της απομόνωσης.

Είναι εξάλλου μια μοναδική ευκαιρία για τον Τραμπ να προσθέσει στο προεδρικό βιογραφικό του μια μεγάλη διπλωματική επιτυχία, ανάλογη ίσως με τις διαπραγματεύσεις Ρήγκαν – Γκορμπατσόφ που σηματοδότησαν την αρχή του τέλους για τον Ψυχρό Πόλεμο.


AFP

Ενδεχόμενη αποτυχία, όμως, θα βραχυκύκλωνε τις διπλωματικές προσπάθειες για ειρήνευση στην Κορέα και ενδεχομένως θα έφερνε τις δύο χώρες πιο κοντά στην ένοπλη σύγκρουση.

Έπειτα από την φετινή, ιστορική συνάντηση ανάμεσα στους ηγέτες της Νότιας και της Βόρειας Κορέας, η σύνοδος κορυφής θα μπορούσε να ανοίξει το δρόμο για αποπυρηνικοποίηση της κορεατικής χερσονήσου, αν και θεωρείται απίθανο να δεχθεί ο Κιμ να καταστρέψει άμεσα τα πυρηνικά όπλα του.

Ως αντάλλαγμα, οι ΗΠΑ θα μπορούσαν να ανοίξουν το δρόμο για άρση των διεθνών κυρώσεων που κρατούν καθηλωμένη την οικονομία της Βόρειας Κορέας. Η Ουάσιγκτον θα έπρεπε επίσης να προσφέρει διαβεβαιώσεις για την ασφάλεια του καθεστώτος στην απομονωμένη κομμουνιστική χώρα.

Για να συμβούν όλα αυτά θα έπρεπε να επιβεβαιωθεί πρώτα από διεθνείς παρατηρητές η πορεία αποπυρηνικοποίησης –μια περίπλοκη διαδικασία που θα διαρκούσε χρόνια.


AFP

Γι΄αυτό και ο Αμερικανός υπουργός Εξωτερικών Μάικ Πομπέο τόνισε την Δευτέρα ότι η συνάντηση Τραμπ – Κιμ θα είναι μόνο η αρχή μιας μακράς διαδικασίας.

Το πρόγραμμα του Σεντόζα

Ο Ντόναλντ Τραμπ και ο Κιμ Γιονγκ Ουν, οι δύο πρώην μεγάλοι εχθροί, βρίσκονται από την Κυριακή στη Σιγκαπούρη ενόψει της συνάντησής τους το πρωί της Τρίτης σε ξενοδοχείο του τουριστικού νησιού Σεντόσα, μερικές εκατοντάδες μέτρα από το κύριο νησί της Σιγκαπούρης.

​Όπως επιβεβαιώθηκε τη Δευτέρα, οι δύο ηγέτες θα έχουν καταρχάς ένα τετ-α-τετ, παρουσία μόνο των διερμηνέων τους, ενώ αργότερα θα προστεθούν στη συζήτηση οι σύμβουλοι και συνεργάτες τους.

Ο Τραμπ ανακοίνωσε ότι θα αναχωρήσει από τη χώρα το ίδιο βράδυ.

Στο μεταξύ, η Σιγκαπούρη επιβεβαίωσε ότι καλύπτει η ίδια τα έξοδα της βορειοκορεατικής αποστολής.

Οι δύο ηγέτες θα έχουν την πρώτη χειραψία στις 9 το πρωί ώρα Σιγκαπούρης, ή 4 τα ξημερώματα ώρα Ελλάδας.

Θα έχουν αρχικά μια ωριαία συνάντηση τετ-α-τετ, παρουσία μόνο των διερμηνέων τους, και στις 10 θα προστεθούν στη συζήτηση οι σύμβουλοι και συνεργάτες τους.

Θα ακολουθήσει γεύμα εργασίας στις 11.30 και η συνάντηση θα ολοκληρωθεί με συνέντευξη Τύπου που ξεκινά στις 16.00 τοπική ώρα ή 11.00 το πρωί ώρα Ελλάδας.


σχετικα αρθρα