Σφοδρές κατηγορίες κατά της κυβέρνησης του Νίκολα Γκρούεφσκι για εφαρμογή «πολιτικών δίωξης και αποκλεισμού των πολιτικών της αντιπάλων», αμέσως μετά τις βουλευτικές εκλογές που διεξήχθησαν στην ΠΓΔΜ στις 5 Ιουνίου, εξαπέλυσε η αντιπολίτευση στην ΠΓΔΜ. Οι αρχηγοί 16 κομμάτων που συμμετέχουν στο συνασπισμό της αντιπολίτευσης υπό τη «Σοσιλαδημοκρατική Ένωση» (SDSM) του Μπράνκο Τσερβένκοφσκι, μετά τη συνάντηση που είχαν σήμερα στα Σκόπια, όπου εξέτασαν την τρέχουσα πολιτική κατάσταση στη χώρα, απηύθυναν προειδοποίηση προς την κυβέρνηση του Ν. Γκρούεφσκι να σταματήσει αμέσως με αυτές τις πρακτικές, οι οποίες προκαλούν «ανεπανόρθωτη ζημιά στις δημοκρατικές διαδικασίες στη χώρα», σημειώνοντας ότι σε διαφορετική περίπτωση θα αντιδράσουν δυναμικά χρησιμοποιώντας «όλα τα μέσα αντίστασης που έχουν στη διάθεση τους ».

Τα κόμματα αυτά της αντιπολίτευσης αναφέρουν ότι η κυβέρνηση Γκρούεφσκι, αμέσως μετά τις τελευταίες εκλογές, επιδίδεται σε «συστηματικό πογκρόμ», κατά της αντιπολίτευσης και οποιασδήποτε επικριτικής φωνής στη χώρα.

Επικαλούνται τις περιπτώσεις σύλληψης του Λιούμπε Μπόσκοσκι, αρχηγού ενός μικρού κόμματος της αντιπολίτευσης, της παύσης λειτουργίας του τηλεοπτικού σταθμού "Α1" και των τριών ημερησίων εφημερίδων, "Βρέμε" (Vreme), "Σπιτς" (Spic) και "Κόχα ε Ρε" (Koha e Re)- ανήκουν όλα στον όμιλο του Β. Ράμκοφσκι και ασκούσαν έντονη κριτική στην κυβέρνηση του Ν.Γκρούεφσκι- την κατεδάφιση τού υπό ανέγερση συγκροτήματος πολυτελών διαμερισμάτων και γραφείων στα Σκόπια, το οποίο ανήκει σε επιχειρηματία και βουλευτή της αντιπολίτευσης, καθώς και τις «αμφιλεγόμενες αποφάσεις» της Επιτροπής Διερεύνησης πιθανών σχέσεων πολιτικών προσώπων με τις υπηρεσίες πληροφοριών της πρώην Γιουγκοσλαβίας.

 Σύμφωνα με την αντιπολίτευση, «κοινός παρονομαστής» όλων αυτών των περιπτώσεων δίωξης είναι η αντιπολιτευόμενη δραστηριότητα των κατηγορουμένων και παθόντων και η επικριτική τους φωνή.