ΔΙΕΘΝΗ

Έξι Τούρκοι πρώην ποδοσφαιριστές διώκονται για συμμετοχή στο πραξικόπημα

Δημοσίευση 13 Ιουνίου 2018, 16:44 / Ανανεώθηκε 13 Ιουνίου 2018, 16:13
Έξι Τούρκοι πρώην ποδοσφαιριστές διώκονται για συμμετοχή στο πραξικόπημα
Facebook Twitter Whatsapp

Διώκονται στο πλαίσιο της έρευνας που στόχευε το «ποδοσφαιρικό παρακλάδι» της οργάνωσης του Γκιουλέν

Σε κάθειρξη έως και 15 ετών, κινδυνεύουν να καταδικαστούν έξι πρώην ποδοσφαιριστές, που διώκονται με κατηγορίες που σχετίζονται με το αποτυχημένο πραξικόπημα του Ιουλίου 2016, για συμμετοχή σε τρομοκρατική οργάνωση, μεταδίδει το πρακτορείο Anadolu.

Σύμφωνα με το κατηγορητήριο, οι Μπεκίρ Ιρτεγκούν, Ζαφέρ Μπιριόλ, Ομέρ Τζατκίτς, Ουγκούρ Μποράλ, Ερσίν Γκιρελέρ και Ισμαήλ Σενγκίλ μπορεί να καταδικαστούν σε ποινές από 7,5 μέχρι και 15 χρόνια κάθειρξης.  

Ως εγκέφαλο της απόπειρας πραξικοπήματος, η Άγκυρα κατηγορεί  τον ιεροκήρυκα, Φετουλάχ Γκιουλέν. Ο ίδιος, που ζει αυτοεξόριστος στις ΗΠΑ, αρνείται κατηγορηματικά κάθε εμπλοκή του στην υπόθεση αυτήν.

Οι πρώην ποδοσφαιριστές, ορισμένοι εκ των οποίων είχαν αγωνιστεί με την εθνική ομάδα της Τουρκίας, διώκονται στο πλαίσιο της έρευνας που στόχευε το «ποδοσφαιρικό παρακλάδι» της οργάνωσης του Γκιουλέν. Δύο από αυτούς, οι Τζατκίτς και Μπιριόλ, έχουν τεθεί υπό προσωρινή κράτηση. Η δίκη τους πρόκειται να ξεκινήσει «εντός των επόμενων ημερών».

Περισσότεροι από 50.000 άνθρωποι έχουν συλληφθεί στο πλαίσιο των εκκαθαρίσεων που ξεκίνησαν οι τουρκικές αρχές μετά την απόπειρα πραξικοπήματος και 140.000 έχουν απολυθεί ή τεθεί σε διαθεσιμότητα από τις υπηρεσίες τους. 

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ