ΔΙΕΘΝΗ

Αγωγή κατά του Τραμπ κατέθεσε η Νέα Υόρκη

Δημοσίευση 14 Ιουνίου 2018, 18:40 / Ανανεώθηκε 14 Ιουνίου 2018, 19:30
Αγωγή κατά του Τραμπ κατέθεσε η Νέα Υόρκη
Facebook Twitter Whatsapp

Για παράνομες δραστηριότητες του Ιδρύματος Τραμπ

Τη διάλυση του διαβόητου Ιδρύματος Trump επιδιώκει με αγωγή που κατέθεσε η γενική εισαγγελέας της Νέας Υόρκης, κατηγορώντας το μη κερδοσκοπικό ίδρυμα για σωρεία παραβάσεων που αφορούν μεταξύ άλλων τη χρηματοδότηση της προεκλογικής καμπάνιας του Ντόναλντ Τραμπ το 2016. Εκτός από το Ίδρυμα, εναγόμενοι είναι ο ίδιος ο Αμερικανός πρόεδρος και τρία παιδιά του.

Σε μια κίνηση που έρχεται να προστεθεί στα νομικά προβλήματα που αντιμετωπίζει ο Τραμπ, η γενική εισαγγελέας Μπάρμπαρα Άντεργουντ κατηγορεί με σκληρή γλώσσα την οικογένεια Τραμπ ότι καταχράστηκε το φιλανθρωπικό ίδρυμα για να πληρώνει πιστωτές των επιχειρήσεών της, για να διακοσμήσει ένα γήπεδο γκολφ και να εξασφαλίσει δωρεές εκατομμυρίων δολαρίων για την προεκλογική καμπάνια του Τραμπ.

Με την αγωγή που υπέβαλε στο Ανώτατο Πολιτειακό Δικαστήριο στο Μανχάταν, η εισαγγελέας ζητά να διαλυθεί το Ίδρυμα Τραμπ, να μοιραστούν σε άλλα φιλανθρωπικά ιδρύματα τα περιουσιακά του στοιχεία, ύψους 1 εκατ. δολαρίων, αλλά και να πληρώσει ο Τραμπ τουλάχιστον 2,8 εκατ. δολάρια σε πρόστιμα και αποζημιώσεις.

Η εισαγγελέας Άντεργουντ ζητά ακόμα να απαγορευτεί στον πρόεδρο, στους δύο μεγαλύτερους γιους του και την κόρη του, Ιβάνκα, να αναλαμβάνουν ηγετικές θέσεις σε φιλανθρωπικά ιδρύματα της Νέας Υόρκης.

«Όπως δείχνει η έρευνα, το Ίδρυμα Ντόναλντ Τ. Τραμπ δεν ήταν παρά ένα καρνέ επιταγών για τις πληρωμές του κ. Τραμπ ή των επιχειρήσεών του προς μη κερδοσκοπικούς οργανισμούς, ανεξαρτήτως του σκοπού ή της νομιμότητάς τους. Δεν είναι αυτός ο τρόπος που πρέπει να λειτουργούν τα ιδιωτικά ιδρύματα», ανέφερε η εισαγγελέας Μπάρμπαρα Άντεργουντ, σε ανακοίνωση που εξέδωσε.

Η εισαγγελέας υποστηρίζει ότι από την έρευνα που ξεκίνησε επί του προκατόχου της, Έρικ Σνάιντερμαν, και κράτησε 21 μήνες, το ίδρυμα του Τραμπ παραβίαζε για μεγάλο χρονικό διάστημα τις «βασικές νομικές υποχρεώσεις» των μη κερδοσκοπικών οργανισμών.

Το Ίδρυμα Ντόναλντ Τζ. Τραμπ και οι διευθυντές του κατηγορούνται για «εκτεταμένο, αθέμιτο πολιτικό συντονισμό» με το προεκλογικό επιτελείο του προέδρου και «επαναλαμβανόμενη και σκόπιμη αυτοδικαιοπραξία» προκειμένου να ωφεληθούν τα προσωπικά και επιχειρηματικά συμφέροντα του Τραμπ.

Τα παιδιά του Τραμπ αναφέρονται επίσης ως εναγόμενοι στο αίτημα που υπέβαλε η εισαγγελέας στο Ανώτατο Δικαστήριο της Πολιτείας της Νέας Υόρκης, στο Μανχάταν.

Ο Αμερικανός πρόεδρος αντέδρασε αμέσως, μέσω του Twitter, χαρακτηρίζοντας "γελοίες" τις κατηγορίες σε βάρος του. "Οι σκάρτοι Δημοκρατικοί της Νέας Υόρκης και ο ατιμασμένος (που έφυγε από την πόλη) Έρικ Σνάιντερμαν κάνουν ό,τι μπορούν για να με μηνύσουν για ένα ίδρυμα που έλαβε 18.800.000 δολάρια και έδωσε σε φιλανθρωπίες περισσότερα απ' όσα πήρε, 19.200.000. Δεν θα συμβιβαστώ σε αυτήν την υπόθεση!", έγραψε στο μήνυμά του.

Το Ίδρυμα, σε δική του ανακοίνωση κατηγόρησε την γενική εισαγγελέα ότι παρακρατά 1,7 εκατομμύριο δολάρια από τους πόρους του "για πολιτικό όφελος".

Ο Σνάιντερμαν, ο πρώην γενικός εισαγγελέας, παραιτήθηκε τον Μάιο.