Οι δυνάμεις του λίβυου ηγέτη Μουάμαρ Καντάφι έχουν αποδυναμωθεί και οι ημέρες του δείχνουν να είναι μετρημένες, δήλωσε σήμερα ο αμερικανός υπουργός Άμυνας Λίον Πανέτα.

"Οι δυνάμεις του Καντάφι είναι αποδυναμωμένες και η πρόσφατη αυτή αποστασία αποτελεί άλλο ένα παράδειγμα του πόσο αδύναμοι έχουν γίνει", σημείωσε ο Πανέτα, σε μια προφανή αναφορά του στις πληροφορίες ότι ο υπουργός Εσωτερικών της Λιβύης Νάσερ αλ Μάμπρουκ Αμπντάλα αποστάτησε.

"Νομίζω ότι η αίσθηση είναι ότι οι ημέρες του Καντάφι είναι μετρημένες", προσέθεσε ο Πανέτα σε δηλώσεις που έκανε σε εκδήλωση στην Ουάσινγκτον μαζί με την υπουργό Εξωτερικών Χίλαρι Κλίντον.

Παράλληλα ο ηγέτης του Μεταβατικού Εθνικού Συμβουλίου της Λιβύης, πολιτικού οργάνου των λίβυων αντικαθεστωτικών, διέψευσε και ο ίδιος σήμερα ότι γίνονται συνομιλίες με το καθεστώς του Καντάφι σε συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε στη Βεγγάζη, στην ανατολική Λιβύη.

"Δεν υπάρχουν διαπραγματεύσεις, άμεσες ή έμμεσες, με το καθεστώς του Καντάφι ή με τον ειδικό απεσταλμένο του ΟΗΕ", δήλωσε ο Μουστάφα Αμπντελτζαλίλ.

Νωρίτερα τυνησιακές πηγές είχαν δηλώσει ότι διεξάγονται συνομιλίες από την Κυριακή ανάμεσα σε εκπροσώπους των αντικαθεστωτικών και του λιβυκού καθεστώτος στην Τζέρμπα.

Στο μεταξύ πολλές πηγές των αντικαθεστωτικών δήλωσαν σήμερα ότι 23 άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους και πολλοί τραυματίστηκαν στις μάχες μεταξύ λίβυων αντικαθεστωτικών και κυβερνητικών στη Ζαουίγια, η οποία βρίσκεται δυτικά της Τρίπολης.

Ανταποκριτής του Γαλλικού Πρακτορείου παρευρέθη στις κηδείες 13 από τους νεκρούς αυτούς, οι οποίοι ήταν μαχητές των αντικαθεστωτικών που είχαν έρθει από την πόλη Ζεντέν.

Η πλειοψηφία των θυμάτων ήταν ένοπλοι, αλλά και άμαχοι, οι οποίοι επλήγησαν από πυρά όλμων, διευκρίνισαν οι αντικαθεστωτικοί.