Ο Λευκός Οίκος ανακοίνωσε σήμερα ότι θεωρεί σημαντικό η ομοσπονδιακή κεντρική τράπεζα (FED) να παραμείνει ανεξάρτητη, τονίζοντας παράλληλα ότι δεν έχει ακόμα καταλήξει σε κάποια απόφαση όσον αφορά τη στήριξη από μέρους του κράτους της αγοράς των ακινήτων στις ΗΠΑ.

Αντιδρώντας σε δηλώσεις του διεκδικητή του χρίσματος των Ρεπουμπλικάνων για τις προεδρικές εκλογές του 2012 Ρικ Πέρι σχετικά με τον πρόεδρο της FED Μπεν Μπερνάνκι, ο εκπρόσωπος του Λευκού Οίκου Τζέι Κάρνεϊ δήλωσε: "ασφαλώς νομίζω ότι το να απειλείται ο πρόεδρος της FED δεν είναι καλή ιδέα".

"Όταν είσαι πρόεδρος ή διεκδικείς να γίνεις πρόεδρος πρέπει να σκέφτεσαι ποιες λέξεις χρησιμοποιείς", πρόσθεσε ο εκπρόσωπος του Λευκού Οίκου. Ο Κάρνεϊ τόνισε ότι δεν έχει ληφθεί ακόμη καμιά κυβερνητική απόφαση σε ό,τι αφορά την αγορά των ακινήτων, περιλαμβανομένων των Fannie Mae και Freddie Mac.

Ο Πέρι είναι υποψήφιος για το χρίσμα των Ρεπουμπλικάνων μόλις από το Σάββατο, αλλά ήδη έχει προκαλέσει αίσθηση με τις εμπρηστικές δηλώσεις του. Την Δευτέρα, εμφανίστηκε να απειλεί τον πρόεδρο της FED Μπερνάνκι λέγοντας ότι η προώθηση ενός νέου πακέτου για τη στήριξη της οικονομίας θα αποτελούσε μια "προδοτική" ενέργεια.

"Αν αυτός ο τύπος τυπώσει κι άλλα χρήματα από τώρα ως τις εκλογές, δεν ξέρω τί θα του κάνετε όλοι εσείς στην Αϊόβα, αλλά θα τον μεταχειριστούμε πολύ άσχημα κάτω στο Τέξας", είπε ο Πέρι προκαλώντας γέλια στο ακροατήριο στην Αϊόβα, όπου θα αρχίσει η διαδικασία για την ανάδειξη των υποψηφίων για την προεδρία τον Φεβρουάριο.

"Το να τυπωθούν κι άλλα χρήματα για να παιχτεί ένα πολιτικό παιγνίδι σε αυτή τη συγκεκριμένη περίοδο της Αμερικανικής ιστορίας είναι σχεδόν δόλιο, προδοτικό κατά τη γνώμη μου", είπε ο Πέρι.

Υπό τον Μπερνάνκι, που είχε διοριστεί το 2006 από τον πρώην πρόεδρο Τζορτζ Ου. Μπους και παρέμεινε στην ηγεσία της FED υπό τον Ομπάμα, η FED ενεπλάκη σε μια από τις πιο επιθετικές εκστρατείες "τυπώματος" χρήματος στην ιστορία των ΗΠΑ. Τον Δεκέμβριο του 2008 η κεντρική τράπεζα μείωσε τα επιτόκια σχεδόν στο μηδέν και έκτοτε έχει αγοράσει πόρους αξίας 2,3 τρισεκατομμυρίων δολαρίων για να τονώσει την οικονομική δραστηριότητα.

 Ο Πέρι, ο οποίος διαδέχθηκε τον Μπους στο θώκο του κυβερνήτη του Τέξας, είναι γνωστός για τις ιδιαίτερα συντηρητικές θέσεις του σε ό,τι αφορά κοινωνικά και δημοσιονομικά θέματα.